Σ. Διγενή: Απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό (video)

Στα προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των ελλήνων μεταναστών που συσσωρεύονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων που προκαλούν οι παρεμβάσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων, αναφέρθηκε η Σεμίνα Διγενή βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου διεξήχθη συζήτηση για την Παγκόσμα Μέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Όπως πρόσθεσε, η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων συνίστανται στη δραστική μείωση της χρηματοδότησης της μεταναστευτικής εκπαίδευσης, στην εισαγωγή διάφορων χορηγών – ιδιωτών, της Εκκλησίας κι άλλων φορέων στην εκπαίδευσή τους αλλά και στο κλείσιμο σειράς ελληνικών κι ευρωπαϊκών σχολείων τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «δεν αρκούν οι ύμνοι στην ελληνική γλώσσα, αλλά προέχει η στήριξή της», αναδεικνύοντας τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν, όπως υποστελέχωση, τεράστιο φόρτο δουλειάς για τους εκπαιδευτικούς, ακατάλληλες υποδομές, ελλιπή ή ανύπαρκτα βοηθήματα, εντεινόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον, κατάσταση που πλήττει τους πιο αδύνατους οικονομικά μετανάστες».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα, όπως:

●Να καταμετρηθούν οι πραγματικές, αυξημένες ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών και να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμό και υποδομές, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι Έλληνες μετανάστες.

●Με ευθύνη της κυβέρνησης να διατεθεί άμεσα όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, (που θα στηριχθεί παιδαγωγικά και επιστημονικά), με όρους και σχέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις χώρες υποδοχής.

●Να εξασφαλιστούν κρατικά κονδύλια, για τη στήριξη των υποδομών και των δομών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των μεταναστών μαθητών και των εκπαιδευτικών.

●Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΓ. Να δοθεί οριστική λύση στο κτιριακό, να διατεθεί το απαιτούμενο κατάλληλο διδακτικό προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να διασφαλιστεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

●Να καταργηθεί το απαράδεκτο όριο μαθητών για την απόσπαση εκπαιδευτικού, και να λειτουργήσουν κανονικά και πλήρως όλα τα τμήματα όπου υπάρχει δυνατότητα συγκρότησής τους, με όσους εκπαιδευτικούς χρειάζονται.

●Να υπάρξει άμεση μέριμνα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, την ειδική αγωγή και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (όπου πρακτικά δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα)

●Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των μεταναστών μαθητών στη χώρα όπου φοιτούν και να διασφαλίζεται το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Τέτοια αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης και ικανοποίησης των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, είναι άρρηκτα δεμένα με τον αγώνα ενάντια στο σχολείο των περικοπών, της έντασης των ταξικών φραγμών και της περιστολής των μορφωτικών δικαιωμάτων, δηλαδή ενάντια στο σχολείο της αγοράς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι η προοπτική της ουσιαστικής ένταξης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την κατεύθυνση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ανέφερε: «Αν ένα παιδί δεν συστηματοποιήσει τη γνώση της γλώσσας του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος, τότε θα είναι “φτωχό” και στη γλώσσα της χώρας όπου διαμένει.

Σε αυτήν την προοπτική, χρειάζεται να αναπτυχθούν κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό και βιβλία, με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την Ιστορία του λαού μας. Με αξιοποίηση δηλαδή όλων των πρόσφορων μορφών και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση των όρων λειτουργίας και της ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης όλων των μεταναστόπουλων.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η εκμάθηση της γλώσσας του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος των παιδιών των μεταναστών πρέπει να είναι ενταγμένη οργανικά στο ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο».

Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι «κομβικής σημασίας, η καθιέρωση στα σχολεία όπου φοιτούν μεταναστόπουλα, του μαθήματος της γλώσσας του άμεσου οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ως μάθημα ισότιμο με τα άλλα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου, που θα διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες με επαρκείς -ανάλογα με την τάξη- ώρες διδασκαλίας, και το οποίο θα μπορούν να το παρακολουθούν και μαθητές άλλων εθνικοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών θα μπορούν να παρακολουθούν μάθημα ελληνικών ως μέρος του προγράμματος σπουδών στα δημόσια σχολεία στα οποία θα φοιτούν στις χώρες διαμονής τους.

Στο μάθημα αυτό θα πρέπει να συνδυάζονται γλώσσα, λογοτεχνία, στοιχεία πολιτισμού και ιστορία, με τρόπο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα τόσο στη χώρα υποδοχής, όσο και στην χώρα προέλευσης (εν προκειμένω, στην Ελλάδα)».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δουλεύοντας με σχέδιο, επιμονή και υπομονή, ώστε να διαμορφωθούν όροι ικανοποίησης των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών.

The post Σ. Διγενή: Απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό (video) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.