
Για τον κίνδυνο ατυχημάτων όπως και για τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ενημερωθεί με δύο διαφορετικά έγγραφα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών μέσα σε μόλις ένδεκα μέρες, τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαίμης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη.
Τα δύο αυτά κρίσιμα έγγραφα τα οποία προσκομίστηκαν από τους τελευταίους κατηγορουμένους μη πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που πέρασαν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στη Λάρισα λίγο πριν από το Πάσχα, πέραν του ότι αποτυπώνουν τις παθογένειες, τα κενά και τις ελλείψεις στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως… προφητικά καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους καθ’ ύλην αρμοδίους, διατυπώνοντας χωρίς αστερίσκους ανησυχία για το μέλλον του σιδηροδρόμου με αδιαπραγμάτευτο όριο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
Το πρώτο έγγραφο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2021, φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον» και είχε ως θέμα «Ενημερωτικό σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία διαχειριστή, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C (2020) 7847». Στο έγγραφο αυτό γίνεται σαφής αναφορά ότι «η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος της συντήρησης».
Ανάλογες διαπιστώσεις περιλαμβάνονται και στο δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2021, που απευθύνεται και πάλι προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Στις σελίδες του εγγράφου αυτού επισημαίνεται ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ ανέρχονται σε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται κακοσυντηρημένο το δίκτυο στο οποίο κυκλοφορούν τρένα με πολύ μικρότερες ταχύτητες από αυτές που θα κυκλοφορούσαν αν το δίκτυο ήταν σωστά συντηρημένο, με πολλές βραδυπορίες και υποκατάσταση των σιδηροδρομικών συνδέσεων με λεωφορεία και με χρονικές ασυνέπειες όσον αφορά την αύξηση και την αναχώρηση των συρμών που ταλαιπωρούν τους επιβάτες.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το προσωπικό που είχε απομείνει στο τέλος του 2021 είχε εκτιμηθεί πως θα ήταν μόνο 880 άτομα, με τη μείωση να ανέρχεται σε ποσοστό 77,33% σε σχέση με το 2010, και στο τέλος του 2022 το προσωπικό θα ανερχόταν σε 780 άτομα, ποσοστό που θα αντιστοιχούσε σε μείωση 79,91% σε σχέση με το 2010. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα πάντοτε με την αναφορά στο ίδιο έγγραφο, η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.
Τα αδικήματα
Τα δύο συγκεκριμένα έγγραφα που, κατά πληροφορίες, φαίνεται να σηματοδότησαν τις τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνονται στο ψηφιακό αρχείο με το σύνολο της δικογραφίας για την υπόθεση των Τεμπών που αριθμεί χιλιάδες σελίδες. Ο ανακριτής δεν προβαίνει σε καμία αξιολογική κρίση, ωστόσο – σύμφωνα με πηγές – «φωτογραφίζει» το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, αδίκημα που έχει ήδη απαγγελθεί στα μη πολιτικά πρόσωπα. Από εδώ και πέρα η Βουλή, ως μόνη αρμόδια για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, έχει την αρμοδιότητα μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες να τυποποιήσει τα αδικήματα για τους δύο πρώην υπουργούς, αλλά και να αξιολογήσει εάν και πόσα αυτά παραμένουν ακόμα «ζωντανά» ή έχουν πλέον καλυφθεί με το «πέπλο» της παραγραφής.