Ο Ολυμπιακός κέρδισε και το Κύπελλο Ελλάδος το Σάββατο το βράδυ και το έκανε για έναν απλό λόγο: γιατί ήταν σωστά προετοιμασμένος για τη δυσκολία του τελικού. Σε τέτοιου είδους τελικούς η ποιότητα των ομάδων παίζει μικρότερο ρόλο από όσο στα ματς του πρωταθλήματος κι αυτό το λένε τα προηγούμενα του τελικού σε ανάλογους τελικούς. Την τελευταία δεκαπενταετία ο Ολυμπιακός ζορίστηκε πολύ να κερδίσει τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης και την Ξάνθη, δηλαδή ομάδες ανάλογες του ΟΦΗ. Σε αυτά τα ματς υπήρχε η ίδια ακριβώς αγωνιστική συνθήκη: τα ματς έγιναν στο ΟΑΚΑ, οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο γήπεδο ήταν πιο πολλοί, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει ήδη το πρωτάθλημα και ως ομάδα ήταν καλύτερος. Σε εκείνα τα ματς δυσκολεύτηκε. Οχι όμως και στο ματς του Σαββάτου. Ποια ήταν η διαφορά; Σίγουρα το κίνητρο της ομάδας για το νταμπλ ήταν μεγαλύτερο καθώς διανύουμε το έτος της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του συλλόγου. Αλλά κυρίως πολλά οφείλονται στο ότι τώρα υπάρχει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Στην αρχή της σεζόν εγώ είχα κάποιες απορίες για το αν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό – να αντέξει δηλαδή την πίεση που δημιουργεί σε έναν προπονητή η ανάγκη για συνεχείς νίκες σε ένα πρωτάθλημα όπως το δικό μας. Αλλά την ικανότητά του στην προπαρασκευή ενός παιχνιδιού τη θεωρούσα δεδομένη.
Καριέρα
Ο Βάσκος με το γούρικο τζιν πουκάμισο έκανε καριέρα κάνοντας κυρίως αυτό: προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο δύσκολα ματς. Οταν με την Εϊμπάρ, την Οσασούνα, τη Σεβίλλη πρέπει να παρουσιάσεις μια ομάδα ικανή να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο μαθαίνεις να προετοιμάζεις παιχνίδια με τον καλύτερο τρόπο γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Τι θα πει προετοιμάζω ματς; Πρώτα από όλα θα πει βρίσκω την κατάλληλη σύνθεση για την περίσταση προσέχοντας τις λεπτομέρειες: το Σάββατο για να σταματήσει τον Νους, τον πιο φορμαρισμένο και επικίνδυνο παίκτη του ΟΦΗ, ο Μεντιλίμπαρ χρησιμοποίησε στα δεξιά μαζί τους Ροντινέι και Κοστίνια. Επειτα σημαίνει πως στέλνω στο γήπεδο μια ομάδα συγκεντρωμένη με σκοπό να ανοίξει το σκορ γρήγορα: ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Ελ Κααμπί μόλις στο 9′. Τέλος, σημαίνει πως είμαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Ο Μεντιλίμπαρ ακολούθησε τις κινήσεις του προπονητή του ΟΦΗ Ράσταβατς απαντώντας αμέσως. Οταν αυτός έβαλε φρέσκους κυνηγούς, ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε τα ακραία του μπακ. Οταν ο Σέρβος θέλησε να βγάλει έστω κι αργά τον ΟΦΗ πιο μπροστά, ο Μεντιλίμπαρ έριξε στο ματς τον φορμαρισμένο Γιάρεμτσουκ. Και ήταν τόσο συγκεντρωμένος στο ματς ώστε δεν έκανε καν πέντε αλλαγές: αν έστω και κόντρα στη ροή του αγώνα ο ΟΦΗ με κάποιον μαγικό τρόπο ισοφάριζε, ο Μεντιλίμπαρ θα χρησιμοποιούσε στην παράταση επιθετικούς όπως ο Βέλντε κι ο Πάλμα για να δώσουν στην ομάδα ώθηση – πράγμα που δεν χρειάστηκε. Κυρίως όμως η σωστή προετοιμασία του ματς είχε να κάνει με τη σοβαρότητα που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον αντίπαλό του. Ο Μπιανκόν είχε ρωτηθεί μετά το τέλος του ματς με την ΑΕΚ, όταν ο Ολυμπιακός και μαθηματικά κατέκτησε το πρωτάθλημα, αν αυτός και οι συμπαίκτες του θα χαλαρώσουν. «Και να θέλαμε, αυτός δεν θα μας αφήσει» απάντησε δείχνοντας τον κόουτς. Ο Ολυμπιακός στο φινάλε κάπως χαλάρωσε. Είναι ανθρώπινο. Οχι όμως τόσο ώστε να επιτρέψει στον ΟΦΗ να σκεφτεί πως μπορεί να διεκδικήσει το ματς.
Απόδειξη
Αν το ματς μας έκανε σε κάτι σοφότερους είναι ότι αποτελεί μια τελική απόδειξη πως ο Ολυμπιακός είχε φέτος τους δύο καλύτερους φορ του πρωταθλήματος – μόνο ο Μπετανκόρ (που ανήκει στον Ολυμπιακό και έσωσε τον Πανσερραϊκό) και ο Μορόν (που παραμένει ένας αξιόπιστος σκόρερ παίζοντας στον Αρη) μπορούν να συγκριθούν μαζί τους, αλλά κακά τα ψέματα, η φανέλα του σέντερ φορ στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό είναι πιο βαριά: ο Ελ Κααμπί και ο Γιάρεμτσουκ έκαναν τη δουλειά τους χωρίς πρόβλημα. Ο Μαροκινός άνοιξε το σκορ με ένα καταπληκτικό πλασέ στο 9′ ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια κομπίνα σε στημένη φάση – την οποία όμως το δικό του ιδανικό τελείωμα την έκανε να μοιάζει τόσο όμορφη. Ο Ουκρανός αγωνίστηκε 25 λεπτά και πανικόβαλε την άμυνα του ΟΦΗ πριν βρει το γκολ του 2-0 στις καθυστερήσεις. Ο Ελ Κααμπί είναι φορ ράτσας και το έχει αποδείξει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη: πέρυσι ήταν πρώτος σκόρερ στο Conference League και φέτος είναι ακόμα πρώτος σκόρερ στο Europa League μολονότι ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στη φάση των 16 από την Μπόντο/Γκλιμτ. Ο Ουκρανός μετά το γκολ στον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό του Κυπέλλου «λύθηκε» και είναι άλλος παίκτης: αυτός έκανε τη διαφορά στα ντέρμπι του δεύτερου μέρους της σεζόν. Η σύγκριση των δύο με τα φορ των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού φέτος καταδεικνύει μια από τις μεγάλες διαφορές της ομάδας του Μεντιλίμπαρ από τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Στον ΠΑΟ κατάφεραν να γίνει πρόβλημα ο Ιωαννίδης, ενώ ο φιλότιμος Σφιντέρσκι που πήρε τη θέση του έλληνα διεθνούς δεν φόρτωσε με γκολ τις αντίπαλες εστίες, ενώ ο Γερεμέγεφ κι ο Σπόραρ που χρησιμοποιήθηκαν έκαναν λίγα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε στον ΠΑΟΚ τέσσερα φορ (Μπράντον Τόμας, Τσάλοφ, Τισουντάλι και Σαμάτα) κι ο ΠΑΟΚ στον μεταγραφικό του σχεδιασμό ψάχνει ένα ακόμα! Η ΑΕΚ από τη στιγμή που πούλησε τον Λιβάι Γκαρσία έμεινε με ένα φορ κι ο φιλότιμος Πιερό έμεινε από δυνάμεις. Ενώ οι Ελ Κααμπί και Γιάρεμτσουκ έμαθαν να παίζουν και μαζί – πράγμα που στην αρχή της σεζόν έμοιαζε κομμάτι δύσκολο.
Μηχανή
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη δύσκολη σεζόν του με τον καλύτερο τρόπο. Η ομάδα ανταποκρίθηκε στην πίεση της κατάκτησης του πρωταθλήματος που θα λάμπρυνε τη γιορτή για τα εκατό χρόνια του συλλόγου. Κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος εύκολα σε ένα τελικό που έλεγξε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του ματς: ο ΟΦΗ είχε μια εντυπωσιακή εξέδρα αλλά οι παίκτες του Ράσταβατς δεν είχαν το πάθος της. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα καλοκαίρι για να κάνει μια καλή προετοιμασία (όπως πέρυσι) και να ενισχυθεί μεταγραφικά ενόψει της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θα είναι απλή η ενίσχυσή του: ο Μεντιλίμπαρ έχει φτιάξει μια μηχανή που ρολάρει. Δεν πρέπει να την πειράξουν πολύ.