
Δέκα δεδομένα από το παρελθόν συνυπολογίζουν τα στελέχη των Αρχών ασφαλείας προκειμένου να διαλευκάνουν τη φονική έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου – στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη –, η οποία κόστισε τη ζωή στη μεταφορέα της, μια 38χρονη από τη Γεωργία. Πρόκειται για παλιές ληστείες τραπεζών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μια γιάφκα που είχε ανακαλυφθεί πριν από μερικά χρόνια στο Κολωνάκι, δύο… λάθος εκρήξεις βομβών στην Κηφισιά και στη Λάρισα, την αποστολή δέματος – βόμβας που ευτυχώς δεν είχε εκραγεί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καθώς και ένα δίκτυο κρατουμένων, μικροδιακινητών ναρκωτικών και στρατιωτικών που εξαρθρώθηκε πριν από 15 μήνες.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν, ανάμεσα στα άλλα, το ενδεχόμενο αυτή η (φονική τελικά) έκρηξη να αποτελεί μια δεύτερη προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου σχήματος από αναρχικούς και μικροποινικούς – ορισμένοι από τους οποίους είχαν καταγραφεί από τις Αρχές ασφαλείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την περίοδο 2014-2024 –, το οποίο υπολογίζεται ότι καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές.
Σενάρια
Ομως ερευνώνται και άλλες εκδοχές και σενάρια για τους στόχους αυτής της επίθεσης που αφορούν και τη δράση νέας ομάδας Ελλήνων και αλλοδαπών με ποινική δράση ή τη δημιουργία ομάδας «ένοπλης βίας», με νέες στρατολογήσεις. Ακόμα, οι ίδιες υπηρεσίες εξετάζουν – με μικρές πάντως πιθανότητες επαλήθευσης – η 38χρονη να συμμετείχε σε σπείρα ανατίναξης ΑΤΜ αφού έχουν γίνει σχετικές επιθέσεις σε Μεσσηνία, Αχαΐα και Χαλκιδική, που δεν έχουν εξιχνιαστεί. Τα στελέχη των διωκτικών Αρχών εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον προσδιορισμό των επαφών της 38χρονης, μέσω και της ανάκτησης στοιχείων από το κινητό τηλέφωνο που είχε μαζί της όταν έχασε τη ζωή της, εκτιμώντας ότι είτε ήθελε να ανατινάξει το ATM σε μια κίνηση «πολιτικού συμβολισμού» είτε είχε ως στόχο να αποσπάσει τα χρήματα από το εσωτερικό του.
Το ενδιαφέρον επίσης εστιάζεται στον ρόλο του 36χρονου άστεγου, που είχε νοικιάσει διαμέρισμα Airbnb στα Λαδάδικα, στο οποίο βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πυροκροτητές. Ο «ενοικιαστής» έχει συλληφθεί στο παρελθόν για ναρκωτικά και απάτη με υπολογιστή και φαίνεται πως νοίκιαζε διαμερίσματα με το όνομά του για λογαριασμό άλλων.
Το κύριο βάρος πάντως των ερευνών εστιάζεται στον κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, με το δεδομένο ότι στην προηγούμενη παρόμοια υπόθεση που είχε αναδειχθεί πέρυσι, τον ρόλο αυτό είχαν αναλάβει δύο στρατιωτικοί που όμως είναι πλέον φυλακισμένοι. Ακόμη έρευνα γίνεται και στις φυλακές Διαβατών αλλά και σε άλλα καταστήματα κράτησης, όπου βρίσκονται οι 10 συλληφθέντες – μέλη του δικτύου που εξαρθρώθηκε, όπως προαναφέραμε, προ 15 μηνών, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνούν εάν υπήρξαν ύποπτες επαφές και συνομιλίες κάποιων από αυτούς με άτομα εκτός φυλακών, καθώς μάλιστα ένας εξ αυτών φέρεται να είχε ακουστεί πριν από λίγο καιρό να προαναγγέλλει «σημαντικά γεγονότα», ενώ άλλοι ερευνώνται αν είχαν επαφές με πρωταγωνιστές ποινικής υπόθεσης σε νησί του Ιονίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη και των επόμενων μελών αυτής της ένοπλης ομάδας καθώς και των καθοδηγητών τους και θα προσδιοριστεί ποιοι ήταν οι στόχοι τους.
Η 38χρονη νεκρή και ο ρόλος του 37χρονου αντιεξουσιαστή φίλου της
Η 38χρονη από τη Γεωργία που σκοτώθηκε στην έκρηξη είχε κατηγορηθεί για μικροαδικήματα. Είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Κατεχάκη με την ακινητοποίηση ταξί στο οποίο βρισκόταν μαζί με 37χρονο αντιεξουσιαστή, με τον οποίο φέρεται ότι είχαν προσωπικές σχέσεις, και στην κατοχή τους είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός. Ο αντιεξουσιαστής λίγες μέρες νωρίτερα είχε προχωρήσει σε ληστεία τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιήσει ληστείες τραπεζών σε Πετράλωνα, Μεταμόρφωση και Νέα Ιωνία. Τότε, οδηγήθηκαν και οι δύο στη φυλακή, με τον 37χρονο ληστή/αναρχικό να προχωρά σε ανάρτηση κειμένου στο οποίο είχε αναφέρει πως «το κλίμα βέβαια που δημιούργησαν τα ΜΜΕ βοήθησε ώστε να προφυλακιστεί η κοπέλα, που είχε την ατυχία να βρεθεί μαζί μου την ώρα της σύλληψής μου, αφού της φόρτωσαν μια σειρά κατηγορίες».
Ο αντιεξουσιαστής είχε κατηγορηθεί, μαζί με άλλους αναρχικούς, την περίοδο 2014-2015 για ληστείες τραπεζών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε σχέση με γιάφκα που είχε εντοπισθεί στο Κολωνάκι. Τότε είχε μνημονευθεί ότι η γιάφκα αυτή ίσως σχετιζόταν με προσπάθεια υποστήριξης κρατουμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς ή του άφαντου, εκείνη την περίοδο, πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού. Το 2021 ο ίδιος παραβίασε την άδεια από τις φυλακές Λάρισας.
Η δικογραφία
Τον Φεβρουάριο του 2024 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχημάτισε δικογραφία εις βάρος του νυν 37χρονου καθώς και άλλων εννέα συνεργών του, πρώην συγκρατουμένων του στις φυλακές, που ήταν εμπλεκόμενοι σε μικροϋποθέσεις ναρκωτικών μαζί με δύο πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους οποίους τουλάχιστον ο ένας φερόταν να είχε υποβοηθήσει την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό με σειρά σημαντικών πληροφοριών.
Τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακαλύψει σε σπίτια καλάσνικοφ, τρία πιστόλια, περίστροφο, καραμπίνα, εξαρτήματα όπλων, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, κινητά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ. Ανάμεσα στα άλλα, ο αναρχικός-ληστής κατηγορήθηκε για την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης που δεν εξερράγη λόγω της παρατηρητικότητας κρατικών λειτουργών, που απέτρεψαν τον κίνδυνο να υπάρχουν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Κατηγορήθηκε ακόμα για εκρήξεις βομβών – την περίοδο 2023-2024 – σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα (που ο ίδιος στο παρελθόν είχε ληστέψει), σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία που σχετίζεται με το στέγαστρο Καλατράβα αλλά και πρώην βουλευτής, για ρίψη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι και ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε αυλή οικίας στη Λάρισα.
Σχεδόν όλες οι επιθέσεις σχετίζονταν – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – με τη διαχείριση του δικαστικού φακέλου του, με τη συμπεριφορά απέναντι του σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την αποστολή του δέματος-βόμβα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο 37χρονος φέρεται ότι είχε απειλήσει τηλεφωνικά τους δικαστικούς λειτουργούς! Τότε την ευθύνη, όπως και άλλων βομβιστικών ενεργειών, είχε αναλάβει η οργάνωση Σύμπραξη Εκδίκησης, η οποία στο κείμενό της ανέφερε ότι «δεν είναι τυχαίο πως η κολεγιά ιδιωτικών κολοσσών, τραπεζιτών και κυβερνήσεων, είναι η βασική κερδισμένη από τη μόνιμη κρίση που χτυπάει τη χώρα εδώ και χρόνια». Συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά όλοι γνωρίζουμε τον άθλιο ρόλο των τραπεζών. Οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά το επόμενό μας χτύπημα».
Το κείμενο, όπως είναι προφανές, συνυπολογίζεται στην τωρινή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., εφόσον ο στόχος στη Θεσσαλονίκη ήταν πάλι υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, και διερευνάται εάν πρόκειται για σύμπτωση ή όχι.
Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ακόμη ότι η έκρηξη βόμβας σε κατοικία στη Λάρισα είχε υπάρξει κατά λάθος από εσφαλμένη εκτίμηση ποινικών ότι εκεί έμενε ο διευθυντής των φυλακών της πόλης.