Τείχη προστασίας χτίζει ο ΟΣΕ – Φράκτες στις γραμμές για κλοπές και δολιοφθορές

Τείχη προστασίας σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου του ετοιμάζεται να ορθώσει ο ΟΣΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα των δολιοφθορών, των λιθοβολισμών τρένων και των αυτοσχέδιων εμποδίων επί των γραμμών που καταγράφονται καθημερινά στον σιδηρόδρομο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός οδηγείται πλέον στην ανέγερση τσιμεντένιων τειχών ασφαλείας εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, ξεκινώντας από τρεις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και χρήζουν άμεσης προστασίας.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες «την περιτοίχιση του σιδηροδρομικού διαδρόμου» σε επιλεγμένα σημεία στις περιοχές της Θήβας, του Θριάσιου Πεδίου και του Ζευγολατιού, που βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά και συγκεντρώνουν τα περισσότερα περιστατικά λιθοβολισμών, πυρκαγιών και δολιοφθορών.

40 δολιοφθορές

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ, από τις αρχές του χρόνου έως τις 30 Απριλίου 2025 στην περιοχή της Θήβας είχαν καταγραφεί 40 περιστατικά δολιοφθορών επί του δικτύου, πυρκαγιών και λιθοβολισμών τρένων, στο Θριάσιο 37 περιστατικά και στο Ζευγολατιό 16 περιστατικά. Υψηλός είναι και ο αριθμός των δολιοφθορών (κυρίως κλοπές καλωδίων) στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (25 συμβάντα) και στον σταθμό της Αθήνας (19 περιστατικά).

Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 68 κρούσματα δολιοφθοράς, 62 πυρκαγιές, 31 λιθοβολισμοί τρένων και 25 εμπόδια επί των γραμμών. Πρόκειται για περιστατικά σε περιοχές γύρω από τη Θήβα, το Θριάσιο και τις Αχαρνές, τα οποία έχουν καταγραφεί και από το δίκτυο drones του ΟΣΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Συντήρησης Γραμμών του ΟΣΕ, «ύστερα από επιθεωρήσεις στελεχών του τμήματός μας διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές της Θήβας, του Θριασίου και του Ζευγολατιού δεν υφίσταται πλέον περίφραξη του σιδηροδρομικού διαδρόμου, καθώς έχει βανδαλιστεί ή αφαιρεθεί και γενικότερα έχει υποστεί εκτεταμένες δολιοφθορές».

Η ίδια Διεύθυνση σημειώνει ότι «τμήμα του διαδρόμου, εντός ή και πλησίον των σιδηροδρομικών γραμμών κυκλοφορίας, έχει καταστεί περιοχή συγκέντρωσης απορριμμάτων λόγω παράπλευρων καταυλισμών Ρομά», προσθέτοντας ότι «παρατηρείται συχνά παράνομη διέλευση ατόμων εκ των καταυλισμών εντός του σιδηροδρομικού διαδρόμου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους». Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «επανειλημμένως γίνεται ρίψη αντικειμένων και πετρών σε διερχόμενους συρμούς, με άμεση επίπτωση στην ασφάλεια κυκλοφορίας».

Το έργο περιτοίχισης του σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, θα εξελιχθεί έως το 2027, ενώ τα κονδύλια θα προέλθουν από τον ΟΣΕ. Περίπου 375.000 ευρώ θα διατεθούν εντός του 2025, 2,25 εκατ. ευρώ το 2026 και 1,875 εκατ. ευρώ το 2027.

Πάντως, όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΟΣΕ, και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες περίφραξης των γραμμών με κοινό μεταλλικό συρματόπλεγμα, στηριζόμενο σε ορθοστάτες από σκυρόδεμα ή μεταλλικούς, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αφήνονται αιχμές και για ελλιπή αστυνόμευση των περιοχών αυτών. Ειδικότερα, αναφέρεται: «Κατ’ επανάληψη η περίφραξη υφίσταται δολιοφθορές ή συνολική αφαίρεσή της για μεταπώληση, καθώς είναι ανέφικτη η συστηματική αστυνόμευσή της, παρά τις επιστολές του ΟΣΕ προς τους αρμόδιους φορείς και τις συνεχείς συναντήσεις από κοινού για την επίλυση του θέματος».

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται πλέον η κατασκευή περίφραξης με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, τα οποία συνθέτουν ένα είδος τοιχοπετάσματος. «Αυτή η μέθοδος υλοποίησης προσφέρει μειωμένο χρόνο κατασκευής, γεγονός που επιδιώκεται λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές από παραβατικές συμπεριφορές των κατοίκων των καταυλισμών. Επίσης, προσφέρει ευκολία στην αποκατάσταση τυχόν δολιοφθορών με αντικατάσταση των κατεστραμμένων προκατασκευασμένων στοιχείων από άλλα καινούργια» σημειώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Συντήρησης Γραμμών.

Στο αίτημά της μάλιστα η ίδια Διεύθυνση του ΟΣΕ επισημαίνει ότι «λόγω της επικινδυνότητας των επί τόπου συνθηκών, η κατασκευή της προτεινόμενης περιτοίχισης κρίνεται κατεπείγουσα και αναγκαία».