Η Ουκρανία και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν σήμερα «τελεσίγραφο» στη Ρωσία, καλώντας την να αποδεχτεί την «πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε «μαζικές κυρώσεις». Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση της Δύσης για εκεχειρία 30 ημερών αλλά “έχει τη δική της θέση”
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – σε μια σπάνια επίδειξης ενότητας από τη Δύση.
Χωρίς να απαντήσει ευθέως στην πρόταση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, για τη «συγκρουσιακή» στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στη Ρωσία. «Ακούμε αντιφατικές δηλώσεις εκ μέρους της Ευρώπης. Γενικά, επικεντρώνονται στην αντιπαράθεση παρά στις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε.
Η πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών έχει διατυπωθεί πολλές φορές από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είχε απορριφθεί από τη Ρωσία, η οποία θέλει πρώτα να εξασφαλίσει κάποιες δεσμεύσεις για τα δικά της αιτήματα, όπως να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, περίπου 20 χώρες μέλη του «συνασπισμού των προθύμων» που στηρίζουν την Ουκρανία και συμμετείχαν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «αποφάσισαν να στηρίξουν την εκεχειρία» των 30 ημερών, υπό την επίβλεψη κυρίως των ΗΠΑ, αλλά στην οποία «θα συμβάλλουν όλοι οι Ευρωπαίοι».
Εάν η Ρωσία αρνηθεί την εκεχειρία ή την δεχτεί και στη συνέχεια την παραβιάσει «συμφωνήσαμε ότι θα προετοιμαστούν μαζικές κυρώσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση στηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ.
Ο Μερτς από την πλευρά του είπε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς το Κίεβο εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από το Κρεμλίνο και εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο «να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη».
Ο Ζελένσκι και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον ενημερώσουν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πέντε πρόεδροι και πρωθυπουργοί κάθονται γύρω από ένα χαμηλό τραπεζάκι στο ουκρανικό προεδρικό μέγαρο και ένα κινητό τηλέφωνο είναι ανοιχτό μπροστά τους. Ένας από τους αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην αίθουσα είπε ότι χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνο του Μακρόν για την κλήση αυτή.
Η επίσκεψη των «τεσσάρων» στο Κίεβο ήταν επίσης μια συμβολική απάντηση στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες για την επέτειο των 80 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πριν από την εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο θα αποκτήσει «ένα πλεονέκτημα» τη στιγμή που «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σταθερά» στο μέτωπο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι πρόκειται για έναν «ελιγμό αναβολής» εκ μέρους της Μόσχας.
Η Ρωσία είχε κηρύξει μονομερώς τριήμερη εκεχειρία, η οποία θα λήξει απόψε τα μεσάνυχτα. Η Ουκρανία δεν ανέφερε κανένα πυραυλικό πλήγμα στις πόλεις της από την έναρξη αυτής της εκεχειρίας, όμως κατηγόρησε τη Ρωσία για εκατοντάδες παραβιάσεις στη γραμμή του μετώπου.
Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για μια σημαντική «αεροπορική επίθεση» της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν σήμερα ότι η Ρωσία ενημέρωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από τη στρατιωτική βάση που χρησιμοποιήθηκε το 2024 για την εκτόξευση του πυραύλου τελευταίας γενιάς Ορέσνικ, ένδειξη ότι ενδέχεται να σχεδιάζει ένα νέο βαλλιστικό πλήγμα.
Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση της Δύσης για εκεχειρία 30 ημερών αλλά “έχει τη δική της θέση”
Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει τη δική της θέση, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στήριξαν την πρόταση για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και απείλησαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με «τεράστιες» νέες κυρώσεις εάν δεν την δεχτεί εντός των επόμενων ημερών.
Η Μόσχα προειδοποίησε πάντως ότι είναι «μάταιο» να της ασκούνται πιέσεις.
«Πρέπει να το εξετάσουμε, πρόκειται για μια νέα εξέλιξη», είπε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αλλά, να προσπαθούν να μας ασκήσουν πιέσεις είναι εντελώς μάταιο», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Ουκρανία, που συγκάλεσαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους.
Ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση για τη συμμετοχή του με τηλεδιάσκεψη στη συνάντηση των ηγετών για την Ουκρανία στο Κιεβο: «Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στην Έκκληση των Ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία».

Βλ. Πούτιν: Η Ρωσία εκτιμά την συμβολή των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε «τη γενναιότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για να παραστούν στους εορτασμούς για την 80η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Πούτιν για μία ακόμη φορά έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου.
«Το σύνολο της χώρας, η κοινωνία, ο λαός στηρίζουν όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιώντας τον όρο που έχει υιοθετήσει η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή της.
«Είμαστε περήφανοι για τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους, για την ψυχική τους δύναμη που πάντα μας έφερνε νίκες», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «ήταν και θα είναι ένα άφθαρτο ανάχωμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας, του αντισημιτισμού».
Εξάλλου ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντα θα θυμάται και θα εκτιμά τη συμβολή των Συμμάχων στη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των μαχητών της αντίστασης, των συμμαχικών στρατών και του γενναίου λαού της Κίνας στη νίκη», υπογράμμισε.
Στο βάθρο των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονταν βετεράνοι και οι ηγέτες περίπου 20 χωρών, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Παρά την πολιτική απομόνωση που προωθείται από τη Δύση, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρέστησαν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.
Ενώπιων τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.
Παράλληλα παρέλασαν και ρωσικής κατασκευής drones, τοποθετημένα σε φορτηγά, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Μεταξύ των drones που παρουσιάστηκαν ήταν τα Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30.
Ο σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης που περιέγραφε ζωντανά την παρέλαση είπε ότι τα drones αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελεσματικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στους δρόμους της Μόσχας, που ήταν στολισμένοι με σημαίες και αφίσες, ο Βλαντίμιρ, 40 ετών, δήλωσε ότι πήγε να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με φίλους και την έγκυο σύζυγό του για «να δω το στρατιωτικό υλικό». «Ήθελα να δω αυτή την ισχύ με τα μάτια μου. Η γιορτή αυτή με κάνει περήφανο για τη χώρα μου», είπε.
Η Τατιάνα Ριμπάκοβα, 40 ετών, δήλωσε επίσης «περήφανη» για τη χώρα της, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει «στην ειρήνη». «Το ελπίζουμε, ελπίζουμε οι άνθρωποι να είναι χαρούμενοι και να έχουν υγεία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», τόνισε.
Η 45χρονη Νατάλια Ταράσοβα πήγε στη Μόσχα από το Ντοντέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ελπίζει «να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος και «να γίνουν παρελάσεις σε όλες τις πόλεις».
The post «Τελεσίγραφο» της Δύσης στη Ρωσία να δεχτεί την εκεχειρία των 30 ημερών appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.