Τσουκαλάς: «Το πόρισμα δεν απαντά για τις ευθύνες που συζητάμε σήμερα»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς, με αφορμή το πόρισμα του καθηγητή Καρώνη για το ΕΜΠ αλλά και την κατάσταση στον σιδηρόδρομο.

«Το πόρισμα που σήμερα διαφημίζει η κυβέρνηση, κάνει πιθανολογήσεις και δεν απαντά για τις ευθύνες που συζητάμε σήμερα, οι οποίες οδήγησαν στο δυστύχημα, όπως η μη ολοκλήρωση της 717. Για αυτές θα ζητήσουμε να γίνει προανακριτική για τον κ. Καραμανλή και άλλα πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν σχετική αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα σε ζητήματα που αφορούν στο δυστύχημα», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ξεκαθάρισε ότι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα αφορά σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, και έκανε λόγο για «στοιχειοθετημένο και στέρεο νομικό κείμενο που τυποποιεί αναλυτικά τα αδικήματα , και στο οποίο θα αναφέρεται ποιο είναι το αδίκημα καθώς και πως πληρείται η αντικειμενική και υποκειμενική  του υπόσταση. Θα το δείτε και θα αντιληφθείτε πως είναι σε πολύ στέρεη νομική βάση».

Ο κ. Τσουκαλάς εξέφρασε την έκπληξή του με τις εξαγγελίες για σύστημα αυτόματης πέδησης από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον Χρίστο Δήμα, υπενθυμίζοντας ότι «αυτά είναι που έλεγαν σειρά στελεχών στον κ. Καραμανλή από το 2019, δεν έγιναν και συνέβη το δυστύχημα. Και η κυβέρνηση τώρα λέει ότι μπορεί να κάνει σε είκοσι μέρες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα δεν αναφέρεται στο μπάζωμα και ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι πώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται πώς αποδείχθηκε ότι δεν έγινε αλλοίωση του χώρου».

Ακολούθως πρόσθεσε πως «όλα τα πορίσματα συμφωνούν ότι η δυσκολία να εξακριβωθεί πλήρως ποιο είναι το αίτιο της πυρκαγιάς είναι ότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία λόγω του μπαζώματος. Δεν αμφισβητείται το αν έγινε. Εμείς λέγαμε πολύ καθαρά ότι το μπάζωμα έγινε για να μην έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση».

«Μας εγκαλούν γιατί περιμέναμε το επίσημο κρατικό πόρισμα»

Εξαπέλυσε, παράλληλα, πυρά προς την κυβέρνηση διότι «ακούμε τα στελέχη της και τον κ. Φλωρίδη να μας εγκαλούν ότι πήγαμε σε πρόταση δυσπιστίας με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και ότι χτίσαμε πάνω στο ψέμα. Μας εγκαλούν γιατί περιμέναμε το επίσημο κρατικό πόρισμα και τους πιστέψαμε όταν έλεγαν ότι θα είναι έγκυρο και αξιόπιστο;».

Συμπλήρωσε ότι «ο  κ. Μαρινάκης έλεγε τον Φεβρουάριο ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποδεικνύει ότι δεν έγινε συγκάλυψη και προχθές είπε πως το πόρισμα του κ. Καρώνη αποκαλύπτει ότι δεν έγινε συγκάλυψη. Τα ίδια λόγια. Αυτό δεν είναι αστείο; Δεν νιώθουν καμία ανάγκη αυτοπροστασίας από την αναξιοπιστία; Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι έλεγαν δύο μήνες πριν άλλα, σήμερα λένε άλλα, με ακριβώς την ίδια φρασεολογία και με περίσσιο θράσος! Και διερωτώμαι, η Νέα Δημοκρατία θα φέρει πρόταση για να ασκηθούν διώξεις για τον κ. Καραμανλή; Αν φέρει για πλημμέλημα, όπως ακούγεται, θα είναι και αυτό  μία όψη συγκάλυψης».

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης πως «ο πρωθυπουργός είχε πει “όλα στο φως”. Όταν κάνεις μία πρόταση για να συσταθεί προανακριτική, απλά αποφασίζεις ποιο είναι το πλαίσιο ελέγχου, ποια αδικήματα πρέπει να διερευνήσει η προανακριτική. Μπορεί να καταλήξει αλλού η προανακριτική. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε καν να γίνει προανακριτική για κακούργημα, σημαίνει ότι εκ προοιμίου, πριν προχωρήσει σε έρευνα  η προανακριτική, θέλει να τον αθωώσει. Για αυτό είπαμε χθες ότι καλόμαθε από την περίπτωση Τριαντόπουλου, και  πέραν από δικαστή, θέλει να επιλέξει και το αδίκημα ο κ. Καραμανλής».

«Η φορολογική επιβάρυνση τέκνων με δύο παιδιά ανέρχεται σε ποσοστό 38%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 25%»

Όσον αφορά στην ανακοίνωση πρωτογενούς πλεονάσματος 5,1 δισ. ευρώ, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι «το να έχει η οικονομία πλεόνασμα είναι θετικό, αλλά το να έχει υπερπλεόνασμα είναι αχρείαστο για με αυτόν τον τρόπο δεν εκμεταλλεύεται η χώρα τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Δεν το λέω εγώ. Το έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2017 και το 2018, υποστηρίζοντας, απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, πως “στερείτε χρήματα από την αγορά που θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν, να γίνουν παραπάνω θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί, πραγματικές επενδύσεις».

Παρέθεσε, στη συνέχεια, την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά, η οποία ανέφερε ότι η φορολογική επιβάρυνση στη χώρα αυξήθηκε, «διότι δεν μειώθηκαν οι μαζικοί φορολογικοί συντελεστές, ενώ αυξήθηκαν ονομαστικά τα εισοδήματα. Στη χώρα μας η φορολογική επιβάρυνση τέκνων με δύο παιδιά ανέρχεται σε ποσοστό 38%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 25%. Αντιμετωπίζει  τις οικογένειες με παιδιά, χωρίς να έχει καταλάβει η κυβέρνηση το δημογραφικό ζήτημα, που απειλεί τη χώρα, όχι μόνο εθνικά, αλλά οικονομικά και κοινωνικά. Λιγότερος πληθυσμός σημαίνει λιγότερο δυναμικό, λιγότερη παραγωγικότητα, μείωση ΑΕΠ πολλά δισ. ευρώ και, παράλληλα, λιγότερες εισφορές υπέρ υγείας άρα λιγότερες δαπάνες και παροχές για την υγεία, λιγότερες εισφορές για σύνταξη άρα πιο μεγάλα όρια ηλικίας. Σημαίνει αφαίρεση πολλών δυνατοτήτων. Και η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει».

«Μοντέλο μονοκαλλιέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης»

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το «μοντέλο μονοκαλλιέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης».

«Πού είναι η μεταποίηση; Πού είναι ο πρωτογενής τομέας; Πού είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης; Πού είναι η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πού είναι οι πραγματικές άμεσες ξένες επενδύσεις εκτός real estate; Πού είναι η παραγωγική αύξηση πραγματικού ιστού; Αυτό εννοούμε, όταν λέμε ότι η χώρα χάνει δυνατότητες, ενώ “έβρεξε ”χρήμα. Και σήμερα έχουμε μια υποτυπώδη ανάπτυξη, παράγεται κάποιος πλούτος, ο οποίος διανέμεται πάρα πολύ άδικα με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες», διερωτήθηκε καταληκτικά.