ΥΠΑΜ: Οφείλουμε να προστατεύουμε τον πολιτισμό ως κόρη οφθαλμού

Εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Εθνικής Ιστορίας στο Παραλίμνι – Ο χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας

Οφείλουμε να προστατεύουμε τον πολιτισμό, ως κόρη οφθαλμού και να τον αναδεικνύουμε, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Άμυνας Bασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας Παραλιμνίου θα συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου Εθνικής Ιστορίας που τελέστηκαν απόψε στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το Μουσείο θα αποτελέσει κέντρο ανάδειξης και κατανόησης της ιστορίας του τόπου μας. Το Μουσείο «θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό κέντρο που θα συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου» είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ίδρυση και λειτουργία κάθε Μουσείου Ιστορίας συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση υλικού μεγάλης αξίας και στην καταγραφή και κατανόηση του ιστορικού μας παρελθόντος και αποτελεί ένα σαφές μοντέλο ιστορικής αναδρομής και αντίληψης».

Χαρακτήρισε «πολυσήμαντο το ρόλο του Μουσείου», αφού όπως εξήγησε «δεν εξαντλείται στην απλή φύλαξη, ή στην ανάδειξη και προβολή μόνο των θησαυρών του παρελθόντος. Εκτείνεται στη διατήρηση της παράδοσής μας και στη διασύνδεση με αυτή, στη δημιουργία της συναίσθησης της ευθύνης που έχουμε απέναντι στους προγόνους μας, στις μελλοντικές γενιές, αλλά και στην προβολή του πολιτισμού μας σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Όπως είπε ο κ. Πάλμας «στο Δημοτικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, φυλάσσονται και εκτίθενται κειμήλια που συνδέονται τόσο με την Ελληνική όσο και με την Κυπριακή Ιστορία και που ανάγονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Πολύτιμα αντικείμενα που αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας κάθε λαού, που εξασφαλίζουν την πολιτιστική συνοχή των διαφόρων γενιών και που συμβάλλουν καθοριστικά στην οικοδόμηση του μέλλοντος».

Τα εκθέματα, συνέχισε «αποτελούν μέρος της ιδιωτικής συλλογής του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά, τα οποία παραχωρήθηκαν με μακροχρόνιο δανεισμό στον Δήμο, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής τους αξίας, μέσω της έκθεσής τους στο κοινό, σε ένα εφάμιλλης αξίας μουσειακό χώρο. Είναι ταξινομημένα και τοποθετημένα ανάλογα με το υλικό και τη χρονική περίοδο που καλύπτουν».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα εκθέματα διαχωρίζονται σε θεματικές ενότητες από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, από τη βυζαντινή περίοδο, τη μεσαιωνική με έμφαση την Ενετοκρατία, μέχρι τη νεότερη ιστορία μας και τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο πλούτος και η μοναδικότητα κάποιων εκθεμάτων, καθώς επίσης και η θεματολογική ταξινόμηση, δίνουν έμφαση αφενός στον άνθρωπο και αφετέρου στη γενικότερη ιστορία και θρησκευτική παράδοση του Έθνους και στους εθνικούς μας αγώνες» ανέφερε.

Ο κ. Πάλμας χαρακτήρισε «αξιέπαινη την πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών, αφού το έργο που παραδίδει σήμερα στο κοινό, συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής αξίας της Κύπρου και στην ανάδειξη της ιστορίας της. Ακόμα το Μουσείο θα αποτελέσει ένα χώρο ύψιστης εκπαιδευτικής αξίας και ιστορικής καλλιέργειας για τη μαθητιώσα νεολαία, αφού πέραν της διδακτικής ύλης και των προγραμμάτων εκπαίδευσης στα σχολεία, τους παρέχεται η δυνατότητα της βιωματικής συμμετοχής, μέσα από τις αίθουσες του νέου Μουσείου».

Σημείωσε επίσης πως «ο πολιτισμός αποτελεί το ανεξίτηλο αποτύπωμα που παράγει η κοινωνία. Είναι η ψυχή της κοινωνίας και αυτός που δημιουργεί ακατάλυτους δεσμούς που συμβάλλουν στη συνοχή της, είναι η σκυτάλη που παραδίδεται από γενιά σε γενιά και παραμένει άφθαρτος στον χρόνο, ενώ δημιουργεί γέφυρες ενότητας, αλληλεγγύης, συνεννόησης και συνεργασίας με άλλους λαούς».

Όπως είπε ο Υπουργός Αμυνας «ως Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία οφείλουμε να προστατεύουμε τον πολιτισμό, ως κόρη οφθαλμού και να τον αναδεικνύουμε, αναγνωρίζοντας τους μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους ως φορείς που επιχειρούν να καταστήσουν τους επισκέπτες τους γνώστες της πλούσιας ιστορίας μας. Θα πρέπει να αναδεικνύουμε τα μνημεία, τα πολιτιστικά κέντρα, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, αλλά και να επιχειρούμε να τους παρέχουμε όλα τα εφόδια ώστε να καταστούν φορείς εκπαίδευσης της κοινωνίας μας και ελκυστικούς προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως το νέο Μουσείο θα αποτελέσει μεταξύ άλλων «έναν ζωντανό φορέα πολιτισμού που θα καθιερωθεί σύντομα ως άλλο ένα κέντρο μνήμης και οφειλόμενης τιμής, το οποίο θα μπορούν να επισκεφθούν ενήλικες, αλλά και παιδιά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο ΥΠΑΜ: Οφείλουμε να προστατεύουμε τον πολιτισμό ως κόρη οφθαλμού εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.