«Χρυσό διαβατήριο» η διεθνής σφραγίδα της UNESCO

Εχοντας ενημερώσει χθες τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε κοινή συνεδρίαση, σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Σημασία και Προεκτάσεις, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα προπαρασκευαστικά βήματα που έγιναν προκειμένου να φτάσει η Ελλάδα στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου καθώς και την πολυεπίπεδη σημασία του. Ταυτόχρονα, ο ίδιος αποκαλύπτει επόμενες, εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα σκαριά, όπως είναι η εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Ποιες προεργασίες έγιναν για να φτάσουμε στην ανακήρυξη από την UNESCO, στις 14 Απριλίου, της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας;

Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας και της μοναδικής της συμβολής στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας ήταν ένα ιστορικό στοίχημα που κερδήθηκε. Σαφής στόχος, επίμονη εργασία, καλός συντονισμός και χαμηλοί τόνοι αποτέλεσαν τη «συνταγή». Η πανεπιστημιακή γνώση έγινε διπλωματική γλώσσα και δράση στο πεδίο, εκεί όπου διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι πλειοψηφίες, οδηγώντας στην ιστορική απόφαση της 14ης Απριλίου. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, καθώς τα ελληνικά δεν είναι η γλώσσα εκατοντάδων ή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Επρεπε να πείσουμε με όρους ιστορίας και σημασίας. Με όρους «ποιότητας, όχι ποσότητας», για να το πω απλά. Με το «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό, την απαραίτητη υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη και τη συνεχή επικοινωνία με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Κώτσηρα, και φυσικά με πολύμηνη εργασία, κυριολεκτικά «χώρα προς χώρα», καταφέραμε να υποβάλουμε την πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την υποστήριξη 87 χωρών – μελών της UNESCO, αριθμός εξαιρετικά υψηλός, πραγματικό ρεκόρ σε σύγκριση με ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτή ήταν η ακλόνητη βάση, τα διπλωματικά θεμέλια, για να ακολουθήσει η ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Αυτά, στο πολιτικοδιπλωματικό πεδίο. Στο επιστημονικό;

Οι καθηγητές κ.κ. Μπαμπινιώτης και Κλαίρης συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία του κειμένου της πρότασης, ενώ ο πολυετής αγώνας ευαισθητοποίησης του ακαδημαϊκού κ. Αντώνη Κουνάδη, καθώς και των καθηγητών κ. Κορίνθιου στην Ιταλία και κ. Τάμη στην Αυστραλία, αποτέλεσε το πολύτιμο επιστημονικό κεφάλαιο της προσπάθειας.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω η επιτυχία αυτή στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού;

Η διεθνής σφραγίδα αναγνώρισης από την UNESCO της μοναδικότητας, της αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας και της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό προσφέρει ένα «χρυσό διαβατήριο» για να την ταξιδέψουμε παντού.Μπορούν να ιδρυθούν νέα Κέντρα Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κυβερνήσεις του εξωτερικού, να σχεδιαστούν ψηφιακές πλατφόρμες εκμάθησης, καθώς και να θεσμοθετηθούν διεθνείς διαγωνισμοί και φεστιβάλ ελληνικού λόγου. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο ελληνόγλωσσων σχολείων με κοινό ή συμπληρωματικό πρόγραμμα και ψηφιακά μέσα υποστήριξης.Η ελληνική γλώσσα μπορεί να αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στον διάλογο των πολιτισμών, από την παιδεία έως την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανθρωπιστικές σπουδές του μέλλοντος. Η ελληνική διασπορά, με την εθνική υπερηφάνεια και την αποφασιστικότητα που τη χαρακτηρίζουν, όπως και η Εκκλησία στο εξωτερικό έχουν μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρόν.

Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα για την επίσημη ανακήρυξη, που θα γίνει τον Νοέμβριο κατά τη 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO; Υπάρχουν στα σκαριά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Το τελευταίο, μικρό αλλά αναγκαίο τυπικό βήμα, δηλαδή η επικύρωση της ήδη ληφθείσας απόφασης, αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο στη Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού. Αυτό θα σημάνει και την επίσημη εκκίνηση των δράσεων αξιοποίησης της απόφασης. Ενα εθνικό στοίχημα που πρέπει να – και θα – κερδηθεί. Μέχρι τότε, μεσολαβεί τον Ιούλιο ένας εξίσου σημαντικός στόχος: η εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το επιτελείο της έχουν κάνει εξαιρετική, υποδειγματική δουλειά. Ολα στην ώρα τους λοιπόν.