Ψηφιακή λύση για το κυκλοφοριακό παρουσιάστηκε στο ΕΒΕ Λεμεσού

Λύση για το κυκλοφοριακό παρουσιάστηκε στο ΕΒΕ Λεμεσού – Tο σύστημα βασίζεται σε έξι πυλώνες

Οικονομική και άμεση λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα υπόσχεται το ψηφιακό σύστημα CDTS (Cyprus Digital Transport System), το οποίο παρουσιάστηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στο ΕΒΕ Λεμεσού, από την Αυστριακή εταιρεία Kapsch TrafficCom, σε συνεργασία με την Cypronetwork.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Πάμπο Μιχαηλίδη, για τον οικονομικό αντίκτυπο της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Κύπρο, αφού αυτά υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από τα οποία τα 150 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στη Λεμεσό. Υπολογίζεται δε ότι οι οδηγοί στη Λεμεσό σπαταλούν 100 επιπρόσθετες ώρες στους δρόμους κάθε χρόνο.

Όπως ανέφερε ο κ.Μιχαηλίδης, το CDTS αποτελεί μια καινοτόμο ψηφιακή πρόταση η οποία θα μπορούσε να δώσει άμεσες λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων και ιδιαίτερα της Λεμεσού, οδηγώντας σε μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης έως και 90% και αύξηση της χωρητικότητας των δρόμων κατά 15%, με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Εξήγησε ότι το σύστημα βασίζεται σε έξι πυλώνες, τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τη διαχείριση της πλοήγησης στη βάση προτεραιοτήτων, τα έξυπνα φώτα τροχαίας, την προτεραιότητα σε λεωφορειακές διαδρομές, με ελάχιστη ανάγκη νέων υποδομών, τις έξυπνες διασταυρώσεις πεζών και ποδηλατών και την ενιαία εφαρμογή Super Mobility App, η οποία συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες διακίνησης πολιτών και τουριστών.

Φέρνοντας παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που εφαρμόζουν το ίδιο ή παρόμοιο σύστημα, ο εκπρόσωπος της Kapsch είπε πως το CDTS προσφέρει μια ολοκληρωμένη, έξυπνη και ρεαλιστική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στη βάση του υφιστάμενου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λεμεσού, φέρνοντας την Κύπρο στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ψηφιακής κινητικότητας και των πρακτικών εφαρμογών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το κόστος για την εγκατάσταση του συστήματος στη Λεμεσό υπολογίζεται περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπέδειξε ότι έχει παρουσιαστεί ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο προς αξιολόγηση.

Εξάλλου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Kapsch σε Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία και Κύπρο, Tim Wray, εξήγησε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που βρίσκει ήδη εφαρμογή στο Λονδίνο, ενώ η τεχνολογία της Kapsch ελέγχει τους αυτοκινητόδρομους ολόκληρης της Μεγάλης Βρετανίας.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Λεμεσό και μπορούμε να δώσουμε λύσεις» συνέχισε και σημείωσε ότι το σύστημα στηρίζεται σε λεπτομερή ανάλυση του κυκλοφοριακού της κάθε χώρας, στη βάση και καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα οικονομικό ψηφιακό σύστημα, που δεν χρειάζεται νέες υποδομές στους δρόμους και το οποίο μπορεί να προσφέρει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας αναφέρθηκε σε πρόσφατα επίσημα στατιστικά του Υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με τα οποία, στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και συγκεκριμένα στον Άγιο Αθανάσιο, η μέση ημερήσια κυκλοφορία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία, καθώς, από περίπου 45.000 οχήματα το 2014 έφτασαν σε περισσότερα από 90.000, το 2024.

Η δε ημερήσια κυκλοφορία σε ώρες αιχμής, συνέχισε, ξεπερνά τα 6,500 αυτοκίνητα την ώρα, ενώ την ίδια στιγμή, ο δεύτερος πολυσύχναστος δρόμος της Κύπρου, που είναι η είσοδος της Λευκωσίας, καταγράφει τα μισά σε αριθμό αυτοκίνητα.

«Στην είσοδο της Λευκωσίας έγιναν, τα τελευταία χρόνια, τρεις σημαντικές αναβαθμίσεις του αυτοκινητόδρομου, ενώ στη Λεμεσό, από τον καιρό που έγινε ο αυτοκινητόδρομος, δεν έγινε τίποτα» σημείωσε ο κ.Τσουλόφτας και υπέδειξε ότι, λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος, για πρώτη φορά, το ΕΒΕΛ αναγκάστηκε να ταχθεί εναντίον αιτήσεων για νέα μεγάλα έργα στην ανατολική Λεμεσό.

Ως Επιμελητήριο, πρόσθεσε, «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο να είμαστε μέρος της λύσης και όχι απλώς θεατές του προβλήματος» και τόνισε ότι το ΕΒΕΛ στηρίζει δράσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία και τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής, για να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και τη βιωσιμότητα της πόλης.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Ομίλου Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης, είπε πως για χρόνια ακούμε προτάσεις και εισηγήσεις, που όμως θέλουν δεκαετίες για να υλοποιηθούν.

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις με άμεσο αποτέλεσμα, που θα απαμβλήνουν το πρόβλημα και μέτρα που πραγματικά δίνουν λύσεις σήμερα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το άρθρο Ψηφιακή λύση για το κυκλοφοριακό παρουσιάστηκε στο ΕΒΕ Λεμεσού εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.