106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία σηματοδοτήθηκε από την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα. Η 19η Μαΐου, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, έχει καθιερωθεί ως μέρα μνήμης για μία από τις πιο θλιβερές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας που οδήγησε στον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες ενός σημαντικού κομματιού του Ελληνισμού με 353.000 θύματα. Η μέρα αυτή απετέλεσε την αφορμή για μια σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Στο λιμάνι που υποδέχτηκε τους πρόσφυγες

Στον Πειραιά, το λιμάνι που κάποτε έγινε τόπος υποδοχής των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες του Εύξεινου Πόντου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής συνείδησης εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Η εκδήλωση έγινε στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην Πλατεία Αλεξάνδρας, το οποίο, συμβολικά, είχε φωταγωγηθεί σε κόκκινο χρώμα. Μπροστά από το έργο «Πυρρίχιο Πέταγμα» του γλύπτη Παναγιώτη Τανιμανίδη και χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρίστος Δημόπουλος και η πρώην πρόεδρος του ομίλου Αλτερ Εγκο MME AE, που εκπροσώπησε τον δωρητή του μνημείου Βαγγέλη Μαρινάκη, Φωτεινή Υψηλάντη.

Της τελετής προηγήθηκε η είσοδος στο Μνημείο Γενοκτονίας της ομάδας δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης», οι οποίοι και άναψαν τη φλόγα. Οι δρομείς είχαν ξεκινήσει από το Μνημείο Ηρώων Ελλήνων του Πόντου στην Καλλιθέα, στην οποία επίσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Συγκεκριμένα, μαθητές των σχολείων και μέλη των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν καλλιτεχνικά δρώμενα στην Πλατεία Δαβάκη, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία της πόλης.

«Στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης»

Στη «μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού» αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν». «Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν», συνεχίζει στο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης. «Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης».

«Να υπάρξει διεθνής αναγνώριση»

Στο μεταξύ, ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ήταν παρών στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε μεταξύ άλλων. «Εχουμε χρέος, ως πολιτεία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας πανανθρώπινος στόχος. Γιατί μόνο η ισχυρή συλλογική μνήμη είναι δύναμη αποτροπής ανάλογων θηριωδιών κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ».