4 στους 10 πληρώνουν τον φόρο αμέσως

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει μειώσεις των άμεσων φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη μεσαία τάξη, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ της τελευταίας διετίας δείχνουν ότι ιδιαίτερα συνεπείς στις πληρωμές τους στην Εφορία είναι πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι πληρώνουν αμέσως τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Πρόκειται για πάνω από 4 στους 10 φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι φορολογούμενοι αυτοί, φαίνεται πως φρόντισαν φέτος να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 30 Απριλίου για να «κλειδώσουν» τη μεγαλύτερη έκπτωση 4% με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως τις 31 Ιουλίου. Πέρυσι, 1.333.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέσα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης με το ποσοστό να φτάνει το 43% σε σύνολο 3.119.000 χρεωστικών εκκαθαριστικών. Το 2023, το ποσοστό των εφάπαξ εξοφλήσεων είχε φτάσει στο 49% των συνολικών χρεωστικών εκκαθαριστικών με 1.337.000 φορολογούμενους να πληρώνουν αμέσως σε σύνολο 2,7 εκατομμυρίων.

Κίνητρα για

επαναπατρισμό

Εξπρές εγκρίσεις για εργαζόμενους και επαγγελματίες που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης των κινήτρων επαναπατρισμού. Το σχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση ψηφιακής διαδικασίας ταχείας προέγκρισης για την υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να περιληφθούν σε διάταξη που θα ενσωματωθεί στον νέο τελωνειακό κώδικα, ο οποίος θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Παραπομπή Ελλάδας

στο Ευρωδικαστήριο

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα η Κομισιόν λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες για τη φορολόγηση και την ταξινόμηση οχημάτων. Συγκεκριμένα, το ελληνικό τέλος ταξινόμησης, το οποίο επιβάλλεται σε όλα τα οχήματα, είναι υψηλότερο για ορισμένες κατηγορίες μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ απ’ ό,τι για ομοειδή εγχώρια μεταχειρισμένα οχήματα. Επιπλέον, ο ελληνικός περιβαλλοντικός φόρος επιβάλλεται μόνο σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα ορισμένων κατηγοριών και όχι σε εγχώρια οχήματα των αντίστοιχων κατηγοριών. Η ΕΕ θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν είναι συμβατή με το άρθρο 110 της ΣΛΕΕ, δεδομένου ότι τα εγχώρια οχήματα υπόκεινται σε χαμηλότερη φορολόγηση σε σύγκριση με οχήματα από άλλες χώρες της ΕΕ.  Επιπροσθέτως, η Ελλάδα απαγορεύει την ταξινόμηση ορισμένων μεταχειρισμένων οχημάτων που προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς να επιβάλλει ωστόσο παρόμοια απαγόρευση στις αντίστοιχες κατηγορίες εγχώριων οχημάτων. Πρόκειται για σαφή περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Λουκέτο 10 ημέρες

σε πιτσαρία

Η μη έκδοση αποδείξεων ή η μη διασύνδεση ταμειακών με POS ή με την ΑΑΔΕ, δεν είναι τα μόνα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, στους ελέγχους που κάνουν στην αγορά. Είναι και η μη συμμόρφωση στις κυρώσεις που επιβάλλουν. Αυτό συνέβη στο Παλαιό Φάληρο, σε πολύ γνωστή πιτσαρία της περιοχής. Την Κυριακή, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν την επιχείρηση και διαπίστωσαν ότι δεν είχε εκδώσει δεκατρείς αποδείξεις. Ετσι, έβαλαν λουκέτο για 48 ώρες, με την επιχείρηση να κλείνει τη Δευτέρα. Επανήλθαν, όμως, για αυτοψία μία μέρα μετά, για να δουν αν η πιτσαρία είχε συμμορφωθεί με τις κυρώσεις και παρέμενε κλειστή. Και τότε διαπίστωσαν ότι το ένα από τα δύο αυτοκόλλητα της ΑΑΔΕ «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής», που είχαν αναρτηθεί στην είσοδο, είχε αφαιρεθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπροστά από το άλλο αυτοκόλλητο είχαν τοποθετηθεί γλάστρες, με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι ορατό από τους διερχόμενους. Υστερα από αυτό, οι ελεγκτές προχώρησαν στην εκ νέου επιβολή της ποινής του κλεισίματος, αυτή τη φορά, όμως, για δέκα ημέρες. Παράλληλα τα βιβλία της πιτσαρίας ελέγχονται εξονυχιστικά και σε βάθος χρόνου…

 

Τα προϊόντα «μαϊμού»

και οι επιπτώσεις

Το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων «μαϊμού» παραμένει σημαντική απειλή για τις οικονομίες, τους καταναλωτές και τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η αξία για τα προϊόντα αυτά ανερχόταν σε παγκόσμιο επίπεδο σε 467 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021. Τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα δερμάτινα είδη παρέμειναν μεταξύ των πλέον πληγέντων τομέων, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 62% των κατασχεμένων παραποιημένων προϊόντων. Τα επικίνδυνα παραποιημένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, των φαρμάκων, των καλλυντικών, των παιχνιδιών και των τροφίμων, γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, αναφέρεται στην έκθεση.