Green Agenda Summit: Παρεμβάσεις αξιωματούχων για υδατικό, κλιματική αλλαγή και καθαρές μεταφορές
Θέματα αιχμής όπως το υδατικό, η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και η μείωση των ρύπων από τις συγκοινωνίες τέθηκαν από αρμόδιους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων στο πλαίσιο του Green Agency Cyprus Summit που διοργανώθηκε, τη Δευτέρα, στη Λευκωσία.
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ο Επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Κώστας Καδής, και ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιώργος Λουκά ανέλυσαν σε παρεμβάσεις τους την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική σε κρίσιμα θέματα πράσινης μετάβασης.
Υπ. Γεωργίας: Νέα χρηματοδότηση για απεξάρτηση της γεωργίας από τις καιρικές συνθήκες
Με στόχο τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου ανακοίνωσε ότι οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει τη δημιουργία μόνιμων υποδομών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα.
Η Υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο, είπε ότι και με αυτό το σχέδιο, αλλά και με προηγούμενες επιδοτήσεις, μπορεί να καλυφθεί μέχρι και 50% του επενδυτικού για υποδομές που αποσκοπούν στην απεξάρτηση της γεωργίας από τις κλιματικές συνθήκες, με έμφαση σε νέες καλλιέργειες και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
Παράλληλα η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι το 30% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας αφορά υδατικά έργα. Πρόκειται για μια στρατηγική που, όπως είπε που, δεν περιορίζεται σε προσωρινά μέτρα, αλλά υλοποιείται με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Ήδη, σημείωσε, έχουν εγκριθεί τέσσερα πακέτα μέτρων από το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ αυτών και η χορήγηση 3 εκατ. ευρώ για κινητές μονάδες αφαλάτωσης, που θα τεθούν σε λειτουργία εντός του Ιουνίου, μετά και την τεχνική επιβεβαίωση των υποδομών από ειδικούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα, είπε ότι έχουν διατεθεί 8 εκατ. ευρώ για τη μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα ύδρευσης των τοπικών αρχών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και μελέτη για τη νέα τιμολογιακή πολιτική νερού, η οποία θα αντανακλά το πραγματικό κόστος και την πολυτιμότητα αυτού του πόρου.
Σημείωσε επίσης ότι η στρατηγική του Υπουργείου βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τεχνολογία, μόνιμες υποδομές, εκπαίδευση και χρηματοδότηση. «Ο αγρότης πρέπει να έχει τα εργαλεία και τις γνώσεις για να μπορεί να παράγει, βρέξει δεν βρέξει», δήλωσε η Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αξιοποιούνται 454 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται επιδοτήσεις έως και 80% για επενδύσεις που σχετίζονται με την καινοτομία, την εξοικονόμηση νερού και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
Το νέο επενδυτικό πακέτο των 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με την Υπουργό, αποτελεί μέρος μιας συνεκτικής και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, η οποία «δεν αφήνει κανέναν τομέα, ούτε τον τουρισμό, ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση, να διαχειρίζεται το πρόβλημα μόνος του».
Καδής: Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά μπορεί να γίνει πρότυπο ανάκαμψης
Η Μεσόγειος είναι πεδίο προκλήσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης πίεσης, αλλά έχει και τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης, με συντονισμένη δράση, επιστημονική τεκμηρίωση και περιφερειακή συνεργασία, ανέφερε ο Επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Κώστας Καδής, μιλώντας, τη Δευτέρα, στο Green Agenda Cyprus Summit.
Σημείωσε τη ζωτική σημασία της Μεσογείου για τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβαση.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Καδής προειδοποίησε πως η Μεσόγειος συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή, με ρυθμό θέρμανσης άνω του 20% σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες προβλέψεις, η αύξηση αυτή εκτιμάται να φθάσει έως και το 180%.
Η Μεσόγειος, πρόσθεσε, φιλοξενεί πάνω από 17.000 θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας, η όξυνση των υδάτων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλούν ήδη σοβαρές αλλαγές στα οικοσυστήματα: μετατόπιση ειδών, διατάραξη τροφικών πλεγμάτων, μείωση της βιοποικιλότητας και εμφάνιση εισβλητικών ειδών όπως αυτά που εισέρχονται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και εκτοπίζουν τα ιθαγενή.
Παράλληλα, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται, ενώ η ανθρώπινη πίεση με ρύπανση –κυρίως πλαστικά–, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και η απώλεια βιοτόπων επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο κ. Καδής σημείωσε ότι πάνω από 730 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν καθημερινά στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά, υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθεί οριστικά πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, αλλά και να διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή και η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», προειδοποίησε ο Κύπριος Επίτροπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε, εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μέσω πολιτικών που βασίζονται στην επιστήμη, τη συνεργασία και την καινοτομία, με επίκεντρο την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η οποία προσαρμόζεται συνεχώς.
Ο Επίτροπος ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια της Γαλλίας, η ΕΕ θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς – μια νέα οριζόντια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και τη βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών και των ωκεανών.
Το Σύμφωνο έχει ως στόχο να ενισχύσει τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, να προωθήσει την καινοτομία και τις καθαρές τεχνολογίες, να ενδυναμώσει τους μηχανισμούς συντονισμού και να εστιάσει στη Μεσόγειο, όχι μόνο ως πρόβλημα αλλά και ως πεδίο λύσεων, μέσω κοινής δράσης και περιφερειακής συνεργασίας.
Ο κ. Καδής τόνισε την ανάγκη πολυεπίπεδων απαντήσεων και συλλογικής δέσμευσης: από τα κράτη μέλη, τις τοπικές κοινωνίες, την επιστημονική κοινότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην κυπριακή πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία προώθησε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την περιοχή, που υπεγράφη το 2022, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση που πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση για υλοποίησή της.
Τρεις άξονες από Υπουργείο Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση
Στην τριπλή στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών για προώθηση της ηλεκροκίνησης και οχημάτων χαμηλών ρύπων αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων (ΤΟΜ) Γιώργος Λουκά.
Στην παρέμβασή του σε συζήτηση πάνελ στο συνέδριο αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες του Υπουργείου για προώθηση του θέματος.
Ο πρώτος άξονας αφορά τα οικονομικά κίνητρα μέσω χορηγιών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είπε, το τρέχον σχέδιο ύψους €43 εκατ. ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση των υποδομών φόρτισης. Μέχρι τις αρχές του 2026, όπως είπε, αναμένεται η εγκατάσταση 350 δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης μέσω σχεδίου του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η κατασκευή 10 σταθμών ταχείας φόρτισης κοντά σε σημεία υψηλής επισκεψιμότητας, όπως νοσοκομεία, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία 13 επιπλέον σημείων στάθμευσης και φόρτισης σε κομβικές θέσεις κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων έως το 2027.
Είπε, ακόμα, ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα είναι διαθέσιμη στο κοινό διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης για τα σημεία φόρτισης ανά το παγκύπριο.
Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου. Ο κ. Λουκά είπε ότι πρόσφατη τροποποίηση δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Μεταφορών να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό περιοχών κυκλοφορίας οχημάτων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, όπως ζώνες με ειδικές λωρίδες ή συγκεκριμένα ωράρια διέλευσης.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των υποδομών φόρτισης.
Είπε ακόμα ότι, στο πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης δημόσιων οδικών μεταφορών, έχουν τεθεί σε λειτουργία 40 ηλεκτρικά λεωφορεία. Η δημόσια υπηρεσία έχει προμηθευτεί συνολικά 170 ηλεκτρικά οχήματα, με επιπλέον 125 να ακολουθούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Green Agenda Summit: Παρεμβάσεις αξιωματούχων για υδατικό, κλιματική αλλαγή και καθαρές μεταφορές εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.