Habemus Papam! Λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα – LIVE Εικόνα

Εξελέγη ο νέος Πάπας – Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των 133 καρδιναλλίων – Δείτε Ζωντανά Εικόνα από το Βατικανό

Αυτή τη φορά η συνεδρία του Κονκλάβιου έφερε αποτέλεσμα.

Habemus Papam!

Εξελέγη ο 267ος Ποντίφικας στην ιστορία.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας να δουν τον νέο Πάπα.

Δείτε Εικόνα Ζωντανά

Χθες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν περισσότερο από το αναμενόμενο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα περισσότεροι από 50.000 πιστοί, κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης, αλλά και πολίτες προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες και οι περισσότεροι ήλπιζαν να δουν τον λευκό καπνό που σηματοδοτεί την άφιξη του νέου ποντίφικα.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία;

Δεν υπάρχει ηλεκτρονική ψηφοφορία στις παπικές εκλογές. Μετά από κάθε γύρο ψηφοφορίας και αφού κατατεθούν και ελεγχθούν τα ψηφοδέλτια, αυτά καίγονται. Καπνός βγαίνει από μια καμινάδα πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα για να σηματοδοτήσει ότι ο γύρος της ψηφοφορίας έχει τελειώσει στο πλήθος που περιμένει στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αν ο καπνός είναι μαύρος, οι καρδινάλιοι δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση. Ο λευκός καπνός σημαίνει ότι έχει εκλεγεί νέος πάπας.

Η ιστορία των ονομάτων: Από τους 266 Πάπες στην ιστορία, μόνο οι 129 επέλεξαν νέο όνομα

Η πρώτη πράξη του νέου Πάπα, αμέσως μετά την αποδοχή της κανονικής εκλογής του ως Ανώτατου Ποντίφικα και πριν αναλάβει τα υπόλοιπα καθήκοντά του, είναι η επιλογή του ονόματός του, όπως εξηγείται στο Vatican News. Το όνομα αυτό ανακοινώνεται από τον Καρδινάλιο Πρωτοδιάκονο μετά τη γνωστή φράση «Habemus Papam», ακολουθούμενη από το βαπτιστικό όνομα του Πάπα στα λατινικά.

Σύμφωνα με μια μακρόχρονη παράδοση, αυτό το όνομα διαφέρει από το βαπτιστικό — μια επιλογή που ακολουθεί το προηγούμενο του πρώτου Πάπα, του Αγίου Πέτρου, του οποίου το όνομα κατά τη γέννηση ήταν Σίμων.

Αυτή η συνήθεια εμφανίστηκε ήδη από την πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού, για να συμβολίσει ότι η εκλογή στην Έδρα του Πέτρου είναι σαν μια δεύτερη γέννηση.

Στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού πολλοί Πάπες άλλαξαν τα ονόματά τους επειδή τα αρχικά τους ονόματα είχαν παγανιστική προέλευση.

Ωστόσο, δεν ακολούθησαν όλοι οι Πάπες αυτήν την πρακτική. Από τους 266 Πάπες στην ιστορία (267 με τον επόμενο), μόνο οι 129 επέλεξαν νέο όνομα.

Η παράδοση αυτή καθιερώθηκε ως πάγια πρακτική από το 955 με τον Πάπα Ιωάννη ΙΒ’, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με εξαιρέσεις τους Ανδριανό ΣΤ’ (1522-1523) και Μάρκελλο Β’ (1555). Για κάποιους Πάπες, το νέο όνομα ήταν στην πραγματικότητα το τρίτο τους, καθώς προέρχονταν από θρησκευτικά τάγματα.

Όσον αφορά την επιλογή του ονόματος, πολλοί Πάπες επιλέγουν το ίδιο με αυτό του άμεσου ή πρόσφατου προκατόχου τους, από σεβασμό, θαυμασμό ή αναγνώριση, δηλώνοντας έτσι την επιθυμία να ακολουθήσουν τα βήματά τους και να συνεχίσουν ένα σημαντικό έργο στα χνάρια του προηγούμενου Ποντίφικα.

Άλλοι επιλέγουν διαφορετικό όνομα από τον άμεσο προκάτοχό τους, θέλοντας με αυτό να δηλώσουν μια δέσμευση για καινοτομία και αλλαγή. Αυτό εκφράστηκε χαρακτηριστικά με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρώτο Πάπα στην ιστορία, που πήρε το όνομα του Αγίου της Ασίζης.

Στην ιστορία του Παπισμού, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όνομα είναι Ιωάννης, το οποίο επιλέχθηκε για πρώτη φορά το 523 από τον Άγιο Ιωάννη Α’, Πάπα και μάρτυρα. Ο τελευταίος Πάπας, που επέλεξε αυτό το όνομα ήταν ο Ιταλός Άντζελο Τζιουζέππε Ρονκάλλι, που εξελέγη ως Πάπας Ιωάννης ΚΓ’ το 1958 και ανακηρύχθηκε Άγιος από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2014.

Άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα ονόματα είναι το Γρηγόριος, προς τιμήν του Πάπα Γρηγορίου Α’, γνωστού ως Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας (590-604), που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά από τον Γρηγόριο ΙΣΤ’ το 1831, και το Βενέδικτος, που έχει επιλεγεί δεκαέξι φορές, συμπεριλαμβανομένου του Γιόζεφ Ράτσινγκερ το 2005.

Επαναλαμβανόμενα ονόματα στην παπική παράδοση περιλαμβάνουν τα Κλήμης, Λέων και Πίος.

Από το 1775 έως το 1958, από τους 11 Πάπες, οι 7 ονομάζονταν Πίος, από τον Πίο ΣΤ’ (1775–1799) έως τον Πίο ΙΒ’ (1939–1958). Ο Ευγένιος Πατσέλι πήρε το όνομα Πίος ΙΒ’ επειδή είχε συγγένεια με τον Πίο Θ’ (1846–1878), αλλά και από ευγνωμοσύνη προς τον Πίο Ι’ (1903–1914), που ανακηρύχθηκε Άγιος το 1954, και τέλος ως άμεση αναγνώριση του Πίου ΙΑ’ (1922–1939), ο οποίος τον έκανε Καρδινάλιο και Κρατικό Γραμματέα.

Μεταξύ των ονομάτων που δεν έχουν επιλεγεί ποτέ από Πάπα είναι τα Ιωσήφ, Ιάκωβος, Ανδρέας και Λουκάς. Κανένας Πάπας δεν έχει πάρει το όνομα Πέτρος, από σεβασμό προς τον πρώτο Πάπα.

Ωστόσο, έξι Πάπες έχουν πάρει το όνομα του Αποστόλου Παύλου, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Μοντίνι (Παύλος ΣΤ’, 1963–1978), του οποίου η επιλογή αντικατοπτρίζει μια βασική πτυχή του ποντιφικάτου του — την έναρξη των Αποστολικών ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο πρώτος Πάπας που υιοθέτησε διπλό όνομα ήταν ο Αλμπίνο Λουτσιάνο το 1978, ο οποίος έγινε Ιωάννης Παύλος Α’, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια με τα ποντιφικάτα των Ιωάννη ΚΓ’ και Παύλου ΣΤ’. Ο διάδοχός του, Καρόλ Βοϊτύλα, επανέλαβε αυτήν την επιλογή ως Ιωάννης Παύλος Β’.

Όσον αφορά τον Βενέδικτο ΙΣΤ’, στην πρώτη του Γενική Ακρόαση στις 27 Απριλίου 2005, εξήγησε ότι επέλεξε το όνομα Βενέδικτος για να συνδεθεί συμβολικά με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ’, που ηγήθηκε της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και με την εξαιρετική μορφή του Αγίου Βενέδικτου της Νουρσίας, πατριάρχη του Δυτικού Μοναχισμού και συν-προστάτη της Ευρώπης.

Το άρθρο Habemus Papam! Λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα – LIVE Εικόνα εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.