O Κύπριος που χόρεψε με 319 ποτήρια στο κεφάλι του στην Αυστραλία (video)

Πανέτοιμο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Αποστόλου Ανδρέα Σανσάην, για να τιμήσει και να γιορτάσει το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 με χοροεσπερίδα στο Melrose Reception στο Tullamarine, την 70ή επέτειο από της ίδρυση της.Και η ανταπόκριση των μελών και των φίλων της Κοινότητας, σύμφωνα με την πρόεδρο κ. Ελένη Χριστοδούλου, ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Γιατί το όραμα των ιδρυτών της Κοινότητας το 1955, βρήκε συνεχιστές, ώστε οι μεταγενέστεροι, αξιώθηκαν και οικοδόμησαν τον περικαλλή ναό του Αποστόλου Ανδρέα προστάτη της Κύπρου, επί της St. Andrew Street, δημιούργησαν Ελληνικό σχολείο, Χορευτικό Όμιλο, Λαογραφικό Όμιλο και Τμήμα Ηλικιωμένων και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ιστορική τους Κοινότητα.

Στοιχεία από το βιβλίο «Η Κυπριακή Ελληνική Κοινότητα Αποστόλου Ανδρέα Sunshine” έκδοση 2015, που επιμελήθηκε η κ. Γεωργία Γεωργίου Γιαννή, την προσδιορίζουν μια από τις παλαιότερες Κοινότητες της Αυστραλίας.

Διαβάζουμε λοιπόν: «Η εποίκηση στην περιοχή, υπολογίζεται ότι άρχισε δειλά γύρω στο 1850. Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα από την Κύπρο, έφτασε στη χώρα του Νότου στα μέσα του 1900.

Η πρόεδρος κ. Ελένη Χριστοδούλου σε εκδήλωση της Σ.Ε.Κ.Α στον προαύλιο χώρο του ναού. Φωτος supplied

Στην πλειοψηφία, οι περισσότεροι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο Σανσάην, λόγω συγγενών τους, τότε στο ίδιο σπίτι έμεναν δυο και τρεις οικογένειες, αλλά και λόγω της βιομηχανίας, που αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή, και, εκ των πραγμάτων απορροφούσε πολλά εργατικά χέρια».

Γνωστό, ότι η μόνη εκκλησία στην εποχή που αναφερόμαστε, ήταν η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο East Melbourne. Οπότε για τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό και την τέλεση μυστηρίων, απαιτείτο η μεταφορά τους στο κέντρο της πόλης με τα τότε μέσα συγκοινωνίας.

«Από συζητήσεις που κάνω με άτομα που πρωτοστάτησαν, δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν φύγει, αλλά και με απογόνους τους, μπορώ να πω ότι η ιδέα αγκαλιάστηκε τόσο από τους Κύπριους όσο και από τους Ελλαδίτες κατοίκους της περιοχής.

To πρώτο οικοπέδο για οικοδομή εκκλησίας, δώρησε, ο αείμνηστος Ανδρέας Ευθυμίου Κακλαμάνος. Λόγω της ακαταλληλότητας βγήκε σε πλειστηριασμό. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν και με δωρεές, αγοράστηκε το 1957 το σημερινό οικόπεδο, στο οποίο στήθηκε μια στρατιωτική παράγκα. Ναι ακριβώς όπως σας το λέω. Εκεί, στην παράγκα τελούνταν η Κυριακάτικη λειτουργία, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες κλπ.

Στη συνέχεια και με πολλή εθελοντική εργασία, έκτισαν την εκκλησία και αγοράστηκαν και άλλα ακίνητα», θα πει η κ. Χριστοδούλου.

Ο περικαλλής ναός του Αποστόλου Ανδρέα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΧΩΡΙΟ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή το 1974 που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της μεγαλονήσου, η Αυστραλιανή κυβέρνηση επέτρεψε την μετανάστευση Κυπρίων. Οπότε ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά.

Η πορεία της Κοινότητας μέσα στο πολιτισμικό μωσαϊκό της Βικτώριας και οι σημαντικοί σκοποί που έθεσε από την αρχή της ίδρυσής της, δηλαδή η ίδρυση εκκλησίας και σχολείου που τους κρατά ενωμένους με τις ρίζες, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο το 1995, στην αγορά 3 στρεμμάτων γης, επί της Forrest Street στο Ardeer, στο οποίο κτίστηκε με πολύ κόπο και θυσίες, το Κυπριακό Χωριό.

Το Κυπριακό Χωριό

Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο πολλών προδιαγραφών, που εξυπηρετεί τις πολλαπλές ανάγκες των μελών και όχι μόνο. Διαθέτει αίθουσες για χοροεσπερίδες, δεξιώσεις, κονσέρτα και λειτουργία σχολείου της Ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας μας.

«Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης και λαογραφικού μουσείου, όπου θα εκτίθενται δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που έφεραν τα μέλη μας πό το νησί μας. Στόχος μας είναι το Κέντρο να είναι λειτουργικό για τις κοινωνικές και ψυχαγωγικές ανάγκες της Κοινότητας και των μελών», προσθέτει η κ. πρόεδρος.

Κάνοντας τον απολογισμό των 70 ετών η κ. Χριστοδούλου σημειώνει:

«Είμαστε ευγνώμονες στα εκάστοτε Συμβούλια που εργάστηκαν και έφτασαν την Κοινότητα στο σημείο που είναι σήμερα. Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελληνική Κυπριακή συνείδηση, καλλιεργήθηκε μέσα από την την οικογένεια, την εκκλησία, το Ελληνικό σχολείο, και τους παροικιακούς μας Οργανισμούς. Αξίζει λοιπόν να παραμείνουμε ευαισθητοποιημένοι στα κοινά και να διαφυλάξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργώντας μια στέρεη γέφυρα με την ιδιαίτερη πατρίδα μας Κύπρο».

ΜΕ 319 ΠΟΤΗΡΙΑ

ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

Το Σάββατο λοιπόν, όσοι έχετε εξασφαλίσει εισιτήρια για την χοροεσπερίδα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε έναν από τους πιο γνωστούς χορευτές ποτηριών της Κύπρου. Τον Αριστοτέλη, γνωστότερο ως Τέλη Βαλαωρίτη.

Ο καλλιτένης, εκ Πάφου ορμόμενος, μαγνητίζει τα βλέμματα των θαμόνων, χορεύοντας Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς με δεκάδες ποτήρια στο κεφάλι του. Αισθάνεται δε μεγάλη υπερηφάνεια γιατί η τέχνη του, τού εξασφάλισε πρωτιά στα “Guinness World Records”.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ασχολείται με τον χορό των ποτηριών εδώ και 30 χρόνια. Είναι δε ο πρώτος που ενέταξε το χορό των ποτηριών στα Ρεκόρ Γκίνες. Το 2023 έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ με 319 ποτήρια!

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Χρειάζεται τεχνική, ταλέντο, τόλμη και τύχη γιατί όλα τα φώτα είναι στραμμέναπάνω του. Ωστόσο ο καταξιωμένος καλλιτέχνης χορεύει επίσης με διάφορα αντικείμενα στο κεφάλι, όπως καρέκλες, φουκούδες, ποδήλατο, ενώ στόχος του είναι να είναι διαφορετικός και θεαματικός σ’ αυτούς που τον βλέπουν.

Και μια διευκρίνηση: Τα ποτήρια είναι γυάλινα χωρίς προστατευτικά τοποθετούνται σε δίσκους και στη συνέχεια ο ένας πάνω στο άλλο.

Είστε λοιπόν έτοιμοι να απολαύσετε το υπερθέαμα με το χορό των ποτηριών το Σάββατο 24 Μαΐου;

Η κ. Χριστοδούλου προειδοποιεί ότι υπάρχουν μόνο λίγα εισιτήρια διαθέσιμα. Οπότε τηλεφωνήστε στην κ. Ελένη Κολιού στο: 0421 488 400.

Την επετειακή χοροεσπερίδα θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμμούτης και ο πρόξενος κ. Νίκος Βαρέλας, πρόεδρροι και αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το Εκτελεστικό της Σ.Ε.Κ.Α και άλλοι επίσημοι.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα πλαισιώσουν η ορχήστρα “Αετός” του Σωτήρη Στυλιανού και χορευτή ομάδα της Σχολής Μανασσή.

The post O Κύπριος που χόρεψε με 319 ποτήρια στο κεφάλι του στην Αυστραλία (video) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.