O Anthony Albanese μιλά στον «Νέο Κόσμο» ενόψει της κάλπης

«Εκτιμώ βαθιά τις στενές διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα, που βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς και στην πλούσια συμβολή των Ελληνοαυστραλών στην αυστραλιανή κοινωνία», δηλώνει ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο» και τον Φώτη Καπετόπουλο.

«Το Εργατικό Κόμμα έχει προωθήσει την ενίσχυση των αμοιβαίων επενδύσεων μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών μας», τονίζει ο αρχηγός των Εργατικών, ενόψει της κάλπης στην οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Αυστραλίας.

«Η συμβολή των Ελληνοαυστραλών στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό μας είναι πανταχού παρούσα – από το φαγητό και τα φεστιβάλ μέχρι την επιχειρηματική κοινότητα», επισήμανε ο κ. Albanese και πρόσθεσε:

«Για γενιές, οι Ελληνοαυστραλοί έχουν συμβάλει στην οικοδόμηση της Αυστραλίας. Αποτελούν κεντρικό μέρος της ιστορίας της σύγχρονης Αυστραλίας και της μεγάλης, ζωντανής πολυπολιτισμικής κοινωνίας που έχουμε χτίσει».

Αναφέρθηκε και στους πρώτους μετανάστες από την Ελλάδα που έφτασαν «τον 19ο αιώνα, μαζί με τα κύματα μεταναστών που εγκατέλειπαν την Ευρώπη που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο … Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν κάνει την Αυστραλία πατρίδα τους».

Σε σχέση με τη δέσμευση των Εργατικών για την ενίσχυση των κοινοτικών σχολείων Γλωσσών, είπε ότι αν επανεκλεγεί η κυβέρνησή του θα επενδύσει «25 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει 600 κοινοτικά σχολεία σε όλη την Αυστραλία, τα οποία βοηθούν περισσότερους από 90.000 μαθητές να μάθουν 84 γλώσσες».

«Η Γλώσσα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των γενεών».

«Είναι επίσης ένας τρόπος ενίσχυσης της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών, καθώς και της δημιουργίας ενός αισθήματος σύνδεσης με την καταγωγή (τις ρίζες τους) για τις οικογένειες και τις κοινότητες».

Σε σχέση με τη δέσμευση να διαθέσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια, για μια σειρά από έργα και πρωτοβουλίες, στις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αυστραλία, ο κ. Albanese, δήλωσε:

«Είμαι … περήφανος που μια επανεκλεγμένη κυβέρνηση Εργατικών … έχει αναλάνει σειρά δεσμεύσεων προς την ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία, διασφαλίζοντας ότι υποστηρίζουμε ζωτικά προγράμματα και υποδομές και κοινοτικούς χώρους, και γιορτάζουμε πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της κουλτούρας και της παράδοσης των Ελληνοαυστραλών».

Ο αρχηγός του Συνασπισμού κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της έκθεσης «Towards Fairness: A Multicultural Australia for All» (Προς το Δίκαιο: Μια Πολυπολιτισμική Αυστραλία για Όλους», το νέο πλαίσιο για την υποστήριξη μιας συνεκτικής πολυπολιτισμικής κοινωνίας ενόψει της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρμονίας, ιδίως λόγω των συγκρούσεων στο εξωτερικό.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον  Dr Bulent (Hass) Dellal AO και συνιστά την επιστροφή σε μια πιο κεντρώα προσέγγιση, με δικομματική υποστήριξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της κοινωνίας.

Ο «Νέος Κόσμος» ρώτησε τον κ. Albanese αν θα επιδιώξει δικομματική συνεργασία για τον πολυπολιτισμό.

«Έχουμε μια αταλάντευτη δέσμευση στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ‘αγκαλιάζουμε’ και να γιορτάζουμε την ποικιλομορφία της Αυστραλίας και, φυσικά, ελπίζουμε να το δούμε αυτό να αντικατοπτρίζεται και από τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο», απάντησε και συμπλήρωσε:

«Η αναθεώρηση του πολυπολιτισμικού πλαισίου μας βοήθησε να κατανοήσουμε το τρέχον τοπίο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Αυστραλίας και οδήγησε σε μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών σε νόμους, πολιτικές και θεσμικά πλαίσια, που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα και του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις».

«Το πλαίσιο αυτό κατέδειξε ότι όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, και ιδίως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη στήριξη και την επένδυση σε πολιτιστικά προγράμματα και πρωτοβουλίες που όχι μόνο διαφυλάσσουν την πολιτισμική κληρονομιά, αλλά και επιτρέπουν στις διαφορετικές κουλτούρες να αναπτυχθούν και να συμβάλουν ουσιαστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας».

Σχετικά με το στεγαστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναζητά «πραγματικές λύσεις» και ότι «η προσφορά (περισσότερων κατοικιών) είναι το κλειδί».

«Ζητώντας από τους νέους Αυστραλούς να χρησιμοποιήσουν το superannuation (κάτι που προτείνει ο Συνασπισμός) θα επιδεινώσουμε μόνο τα προβλήματα οικονομικής προσιτότητας της στέγασης και θα αυξήσουμε τη ζήτηση. Ο Peter Dutton θα προτιμούσε να αναγκάσει τους νέους Αυστραλούς να αποσύρουν έως και 50.000 δολάρια από τα χρήματα που προορίζονται για τη συνταξιοδότησή τους, αντί να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά».

Επέκρινε δε την αντιπολίτευση ότι «ενδιαφέρεται περισσότερο για την αναστολή των στεγαστικών προγραμμάτων (που έχουν προωθήσει οι Εργατικοί), είτε πρόκειται για το Help to Buy, τη στήριξη των ενοικιαστών μέσω του Build to Rent ή την κοινωνική στέγαση».

Η κυβέρνηση Morrison, επισήμανε ο αρχηγός του Συνασπισμού, «δεν είχε καν υπουργό Στέγασης για το μισό της θητείας της».

«Αυτοί [ο Συνασπισμός] επένδυσαν συνολικά μόνο 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε μια δεκαετία», πρόσθεσε.

«Εν τω μεταξύ, εμείς έχουμε ένα σχέδιο 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στέγαση στην Αυστραλία, αυξήσαμε τη βοήθεια για τα ενοίκια κατά 45% και εκπαιδεύουμε περισσότερους τεχνίτες για να εργαστούν σε αυτές τις κατοικίες (στην κατασκευή τους), παρέχοντας ένα πρόγραμμα υποστήριξης μαθητείας ύψους 10.000 δολαρίων για να ενθαρρύνουμε τους νέους και άλλους που επανακαταρτίζονται να ασχοληθούν με τις κατασκευές».

Υποστήριξε δε ότι η δέσμευση των Εργατικών για 5% προκαταβολή (deposit) για όλους τους αγοραστές πρώτης κατοικίας «θα κάνει τεράστια διαφορά».

«Αντί να μη φτάνουν ποτέ στο 20% … οι άνθρωποι θα μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία και να πληρώσουν τη δική τους υποθήκη».

Ως προς τις διεθνείς σχέσεις, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, με την Αυστραλία μεταξύ Κίνας (του μεγαλύτερου εμπορικού μας εταίρου) και ΗΠΑ, (του σημαντικότερου συμμάχου στην ασφάλεια), ο κ. Albanese υπογράμμισε ότι «θα υπερασπιζόμαστε πάντα το εθνικό μας συμφέρον».

«Θα ενεργώ πάντα προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας και θα συνεργάζομαι με τους ηγέτες του Κόσμου με σεβασμό και με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Αυστραλούς και τις αυστραλιανές θέσεις εργασίας».

Ανέφερε ακόμα ότι είναι «αμετάκλητος όσον αφορά τη θέση της Αυστραλίας έναντι της Κίνας» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του «κατάφερε να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Κίνα χωρίς να υπονομεύσει καμία από τις αξίες της Αυστραλίας».

«Κατά καιρούς, θα διαφωνούμε με ξένες χώρες σε θέματα που δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον — δε θα ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό», είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της «διπλωματίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».

Με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί η Αυστραλία να έχει εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον και εν γένει στη συμμαχία Five Eyes με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία;

«Η συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί», απάντησε ο κ. Albanese, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες και οι πρεσβευτές της Αυστραλίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κατάργηση των δασμών».

Η κυβέρνησή του, συνέχισε, «αποκατέστησε τις σχέσεις της Αυστραλίας στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας».

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, καθώς πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητοι για τα οικονομικά και τα συμφέροντα ασφαλείας της Αυστραλίας και της περιοχής μας».

The post O Anthony Albanese μιλά στον «Νέο Κόσμο» ενόψει της κάλπης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.