Αλλαγή του καιρού στα βόρεια – Από τον καύσωνα στα μπουρίνια και τους θυελλώδεις ανέμους

Για αλλαγή του καιρικού σκηνικού στη βόρεια Ελλάδα ενημέρωσε με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού η ΕΜΥ, αναφέροντας ότι προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Γι’ αυτό η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή και συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Α. Η θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο (28-06-25) η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς και την Κυριακή (29-06-25) δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Β. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από σήμερα το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παύση των ισχυρών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (28-06-25).

Γ. Οι άνεμοι από το Σάββατο (28-06-25) σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και την Κυριακή (29-06-25) θα φτάνουν έως 9 μποφόρ στις περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης, Δωδεκανήσων και νησιών Ανατολικού Αιγαίου και έως 8 μποφόρ στην Εύβοια, την Αττική και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr, (www.oldportal.emy.gr)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Ο καιρός το Σάββατο – Αλλάζει το σκηνικό, έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες.

Στην Ήπειρο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς και στις Κυκλάδες τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου

Το πρωί του Σαββάτου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αναπτύσσονται νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κατά περιόδους πυκνές. Από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, θα είναι αισθητή η ζέστη, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει το μεσημέρι έως 37 – 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, 33 – 37 βαθμούς στα νησιά και λίγο υψηλότερες θα παραμείνουν οι μέγιστες τιμές στη Ρόδο με 39.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα πελάγη, 4 – 6, και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική & Θεσσαλονίκη

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Το μεσημέρι θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στο λεκανοπέδιο και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά του νομού, με γρήγορη βελτίωση το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 – 5, στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Τοπικά αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι και το απόγευμα, με βροχές τις θερμές ώρες στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 – 37 βαθμούς Κελσίου, με βόρειους ανέμους στον Θερμαϊκό 4 – 6 μποφόρ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Την Κυριακή αναμένεται να γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, και να επανέλθουμε σχεδόν στα φυσιολογικά επίπεδα, ή και σε λίγο χαμηλότερα.

Θα φτάσουν οι μέγιστες τιμές το μεσημέρι έως 32 βαθμούς, με περισσότερη ζέστη στα βόρεια και δυτικά, με 34-36 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Βροχές μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν στη Μακεδονία, στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Ενώ ο καιρός θα παραμείνει αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές.

Ενίσχυση αναμένεται στο πεδίο των ανέμων, φτάνοντας τα 7-8, τοπικά και 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα προβλέπεται αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις το μεσημέρι στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 30-33 βαθμούς Κελσίου, με περισσότερη ζέστη στα δυτικά και βόρεια της χώρας, με ισχυρούς βοριάδες στο νότιο Αιγαίο εντάσεως 7-8 μποφόρ.

encrypted-media; gyroscope;