Ανάλυση CT: Φρουροί της Επανάστασης, από τη θεοκρατία στο παγκόσμιο τρομοκρατικό παρασκήνιο

Το Ιράν έχει απλώσει στην περιοχή ένα δίκτυο «αντιπροσώπων» με αιχμή του δόρατος τη Χεζμπολάχ, την Χαμάς και τους Χούθι – Τί φρουρούν οι Φρουροί

Σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα της θρησκείας μπλέκονται ή καλύτερα διαπλέκονται με την πολιτική και η στρατιωτική στολή είναι πιο χρήσιμη από την γραβάτα του διπλωμάτη, υπάρχει μια οργάνωση που κάνει αυτό τον συνδυασμό με απόλυτη επιτυχία. Ειναι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ή αλλιώς, το μακρύ χέρι της Ισλαμικής «Δημοκρατίας» που φτάνει από τη Βηρυτό μέχρι την Υεμένη και πλέον από τη Γάζα μέχρι και την καρδιά της Δύσης, με μερικούς «αναλυτές » να έχουν σχεδόν ηρωοποιήσει την εγκληματική δύναμη «Quds».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Τί φρουρούν οι Φρουροί;

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ιδρύθηκαν το 1979, αμέσως μετά την επικράτηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Δεν είναι απλώς ένας στρατός, αλλά ένα κράτος μέσα στο κράτος, με δικό του προϋπολογισμό, δική του κοσμοθεωρία, και δική του πρόσβαση σε όλο το ιρανικό οπλοστάσιο. Σκοπός τους στην αρχή ήταν η προστασία της Επανάστασης από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και στην πορεία, μετατράπηκαν σε όργανο εξαγωγής της επανάστασης σε κάθε γωνιά του πλανήτη που υπάρχει σιιτικός πληθυσμός.

Frouroi Epanastasis 1

Η Δύναμη Quds, είναι ο επίλεκτος βραχίονας των Φρουρών και ειδικεύεται στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αν οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ο στρατός του Θεού για το Ιράν, η δύναμη Quds είναι η εξωτερική του πολιτική, με ρουκέτες, βόμβες και πυραύλους. Με την θεαματική εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020 από αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, η Τεχεράνη έχασε έναν αόρατο στρατηγό και η Δύση βρήκε έναν νέο λόγο να ανησυχεί. Ο διάδοχος του, Ισμαήλ Καανί, συνέχισε στην ίδια γραμμή με στήριξη πολιτοφυλακών, εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταφορά τεχνολογίας και καθοδήγηση επιχειρήσεων κυρίως κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών συμφερόντων.

«Φρουροί» σε Λίβανο, Γάζα , Υεμένη

•     Η Χεζμπολάχ αποτελεί ίσως την πιο πετυχημένη «εξαγωγή» της ιρανικής επανάστασης. Ιδρύθηκε το 1982, ενώ μαινόταν ο εμφύλιος στον Λίβανο και εξελισσόταν η ισραηλινή εισβολή. Με ιρανική στήριξη από την πρώτη στιγμή (στρατιωτική, οικονομική και ιδεολογική) η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε από μικρή πολιτοφυλακή σε πλήρη στρατιωτική και πολιτική οργάνωση. Έχει τη δική της δομή, οπλισμό, τηλεοπτικό δίκτυο, κόμμα και, το κυριότερο, νομιμοποίηση από ένα μεγάλο μέρος του σιιτικού πληθυσμού του Λιβάνου.
Το Ιράν θεωρεί τη Χεζμπολάχ τον πιο πολύτιμο σύμμαχο εκτός συνόρων καθώς μαζί σχεδιάζουν στρατηγικές κατά του Ισραήλ, μοιράζονται πληροφορίες, τεχνογνωσία και – συχνά, ανθρώπινο δυναμικό. Στη Συρία, Χεζμπολάχ και Φρουροί πολέμησαν μαζί για να σώσουν τον Άσαντ. Στον Λίβανο, η Τεχεράνη χρηματοδοτεί την πολιτική επιρροή της οργάνωσης. Και όταν κάποιος ρωτάει «ποιος κυβερνά τελικά στη Βηρυτό», η απάντηση ακούγεται από την Τεχεράνη.

•     Οι Χούθι στην Υεμένη ξεκίνησαν ως ένα σιιτικό θρησκευτικό κίνημα κατά της τοπικής διαφθοράς και σύντομα μετατράπηκαν σε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, εκδιώκοντας την κυβέρνηση και ελέγχοντας σήμερα μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα. Πίσω από αυτή την «επιτυχία» κρύβονται οι Φρουροί της Επανάστασης, με εκπαιδευτές, οπλισμό, drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πολιτική καθοδήγηση. Οι Χούθι ανέλαβαν τον ρόλο φθοράς της Σαουδικής Αραβίας ενώ διενεργούν επιθέσεις σε πλοία και στόχους δυτικού ενδιαφέροντος στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Ιράν αρνείται κάθε σχέση, αν και τα όπλα που εντοπίζονται στα χέρια των Χούθι είναι όλα ιρανικής κατασκευής

•     Η περίπτωση της Χαμάς στη Γάζα είναι ιδιαίτερη καθώς πρόκειται για σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, άρα θεωρητικά απέναντι από τους σιίτες του Ιράν. Αυτό όμως που ενώνει την Χαμάς με τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι το Ισραήλ που αποτελεί τον κοινό εχθρό.

Από τις αρχές του 2000, και ιδιαίτερα μετά την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα το 2006, η σχέση με το Ιράν ενισχύθηκε. Η Δύναμη Quds παρέχει εκπαίδευση, οπλισμό και οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, αρκετά από τα συστήματα ρουκετών και drones που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι ιρανικής κατασκευής.

Οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί το 2012 λόγω της στήριξης της Χαμάς στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, αλλά σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Η Χαμάς, άλλωστε, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική στήριξη, και το Ιράν έχει επενδύσει πολλά, αφού κάθε ρουκέτα από τη Γάζα είναι για τους Ιρανούς, ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του Ισραήλ.

Frouroi Epanastasis 2

Γύρω γύρω πόλεμος και στη μέση εμείς

Για την Κύπρο και την Ελλάδα, οι σχέσεις του Ιράν με τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούθι, δεν είναι απλώς γεωπολιτική συγκυρία, αλλά σημαντικός παράγοντας ασφάλειας. Η Κύπρος διαθέτει τα βρετανικές βάσεις, οι οποίες θεωρούνται δυνητικοί στόχοι εάν οι εντάσεις με το Ισραήλ κλιμακωθούν και άλλο. Η Ελλάδα στηρίζει χωρίς αστερίσκους το Ισραήλ και συμμετέχει στις ευρωπαϊκές και νατοϊκές γραμμές απέναντι στο Ιράν. Εκ των πραγμάτων είμαστε μέσα στο στρατόπεδο που το Ιράν και οι σύμμαχοί του θεωρούν εχθρικό.
Η Δύναμη Quds δεν χρειάζεται να μας στοχοποιήσει άμεσακαθώς αρκεί η παρουσία μας σε δυτικά συμμαχικά δίκτυα κα επειδή ο πόλεμος του μέλλοντος δεν θα μοιάζει με αυτόν του ’40, αλλά θα γίνεται με drones, κυβερνοεπιθέσεις και στοχευμένη τρομοκρατία, η εγρήγορση είναι υποχρεωτική. Η χαλαρότητα και το «σιγά μην ασχοληθούν με εμάς» είναι η εκδοχή της εφησυχασμένης άγνοιας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν είναι ούτε απλή στρατιωτική δύναμη, ούτε τρομοκρατική οργάνωση, όπως τους περιγράφει η Δύση. Είναι κάτι πιο επικίνδυνο. Πρόκειται για έναν υβριδικό μηχανισμό με πολιτικά, στρατιωτικά, ιδεολογικά και επιχειρησιακά εργαλεία, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση με τα δίκτυα που έχει δημιουργήσει στη Δύση.
Όχι γιατί θέλουν να καταλάβουν εδάφη, αλλά γιατί ο έλεγχος των ερειπίων είναι πάντα φτηνότερος από την κατάκτηση των πόλεων.

Frouroi Epanastasis 3

Οι Φρουροί της Επανάστασης, με τη Δύναμη Quds ως εκτελεστικό όργανο, δεν περιορίζονται σε στρατιωτική δράση. Χτίζουν επιρροή, πολιτικά συστήματα, ακόμη και κοινωνικές δομές. Το κάνουν με υπομονή, μεθοδικότητα και κυρίως με ανοχή και απουσία αντίδρασης από τη Δύση.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Κασέμ Σουλεϊμανί, πριν εξοντωθεί από τους Αμερικανούς, ενώ ετοίμαζε νέες επιχειρήσεις, «δεν χρειαζόμαστε στρατούς, μόνο φίλους με θάρρος και θλίψη», και το Ιράν, εδώ και χρόνια, έχει επενδύσει και στους δύο.

Το άρθρο Ανάλυση CT: Φρουροί της Επανάστασης, από τη θεοκρατία στο παγκόσμιο τρομοκρατικό παρασκήνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.