
Η δημόσια αξιολόγηση έφερε εντάσεις και νέες συζητήσεις για τις ευθύνες και τα κριτήρια
Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών από τους πολίτες. Οι κακές επιδόσεις που κατέγραψαν αρκετοί δήμοι σε θέματα καθημερινότητας έφεραν… γκρίνια, με τους δημάρχους να τονίζουν από τη μια πως η αξιολόγηση είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη, από την άλλη πως η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την Αυτοδιοίκηση αλλά και το κράτος που δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία.
Η θέση της ΚΕΔΕ: «Αξιολογούμαστε καθημερινά, όχι κάθε πέντε χρόνια»
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων: «Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις απαντήσεις 65.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην πρώτη πρόσκληση δεν μας εξέπληξαν ως ΚΕΔΕ. Εχουμε ακριβώς κι εμείς την ίδια εικόνα που έχουν οι πολίτες.(…) Ακούμε καθημερινά και από κοντά τους πολίτες. Βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συμπολίτες μας και αξιολογούμαστε καθημερινά, όχι κάθε πέντε χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζητάμε πίστωση χρόνου μέχρι να αποδώσουν οι πολιτικές που σχεδιάζουμε, γιατί οι δικές μας πολιτικές αφορούν την καθημερινότητα και η καθημερινότητα δεν περιμένει», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Οταν θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς αλληλεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, όταν εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, όταν διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό και όταν η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα, τότε η εικόνα θα αλλάξει αμέσως».
Οι «νικητές» της αξιολόγησης: Αλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό – Αργυρούπολη
Η αξιολόγηση των πολιτών έφερε «χαμόγελα» σε δήμους, όπως της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Ελληνικού – Αργυρούπολης, και ταυτόχρονα έριξε στα… τάρταρα της λίστας άλλους. Ενώ η απόδοση μεγάλων δήμων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη αλλά και το Ηράκλειο, δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι αιρετοί τους.
Σε τομείς όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, η καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, οι κοινωνικές υπηρεσίες, στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν δήμοι όπως αυτός της Ελευσίνας, της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αλλά και του Ηρακλείου.
Επικεφαλής δήμων που κατέγραψαν… πρωτιές αλλά κι εκείνων που βρέθηκαν στον πάτο της λίστας σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας μιλούν στο «CityHub» για την πραγματική εικόνα πίσω από τους αριθμούς και τους δείκτες καθώς και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Γιώργος Γεωργόπουλος
δήμαρχος Ελευσίνας
«Η αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη. Αρκεί βέβαια πάντα να μπορείς να δεις πίσω από τους αριθμούς.
Οι δήμοι, που αναπόφευκτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την επαφή με τους πολίτες, φυσικό επακόλουθο είναι να εισπράττουν την όποια “συνολική δυσαρέσκεια”.
Πίσω λοιπόν από τους συγκεκριμένους αριθμούς, αφού τους μελετήσουμε, πρέπει να δούμε πρωτίστως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τα εργαλεία, το ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα κονδύλια για να αντεπεξέλθει επαρκώς στα συνεχώς αυξανόμενα καθήκοντά της.
Επίσης, οι θετικοί ή οι αρνητικοί δείκτες έχει μεγάλη σημασία από το πόσο μεγάλο ή μικρό αριθμό συμμετεχόντων στην αξιολόγηση πολιτών διαμορφώνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως, με πολύ μεγάλη προσοχή, με αίσθημα ευθύνης, πάντα, θα “διαβάζουμε” τους δείκτες, τις αξιολογήσεις των πολιτών που μας αφορούν. Και αυτό για να συνεχίζουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των δημοτών μας στην πορεία προς έναν και μοναδικό στόχο: το καλό της πόλης και των πολιτών».
Ανδρέας Κονδύλης
δήμαρχος Αλίμου
«Μας γεμίζει μεγάλη χαρά και συγκίνηση το να βρίσκεται ο Αλιμος στην κορυφή των δήμων της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πολιτών. Ταυτόχρονα, μας γεμίζει δύναμη και ευθύνη για να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα, ώστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Αξίζει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους αιρετούς και τους υπαλλήλους του δήμου που εργάστηκαν και εργάζονται καθημερινά για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ολοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά για να πάει ο Αλιμος ακόμα καλύτερα, ακόμα ψηλότερα!
Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” και στους ενεργούς πολίτες που καθημερινά κάνουν και δική τους υπόθεση τη φροντίδα του τόπου μας: κάνουν προσεκτικά ανακύκλωση, μας ενημερώνουν για προβλήματα που εντοπίζουν, σέβονται το περιβάλλον, μας υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα ικανοποίησης, ανασκουμπωνόμαστε και συνεχίζουμε τη μάχη για ένα ακόμα καλύτερο αύριο στον Αλιμο, με την ίδια συνταγή: πολλή και σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, οργάνωση, επιμονή, αγάπη για τον τόπο μας».
Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος
δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας
και Διαποντίων Νήσων
«Η αξιολόγηση από τους πολίτες, της λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων μαζί με άλλους δημόσιους φορείς, είναι από μας καλοδεχούμενη. Είναι ωστόσο, στην πρώτη φάση εφαρμογής της, εμφανείς οι αδυναμίες της ως αποτέλεσμα του μικρού και ενδεχομένως μη αντιπροσωπευτικού δείγματος των συμπολιτών που συμμετείχαν.
Ενδεικτικό των αδυναμιών του συστήματος αξιολόγησης είναι και το γεγονός ότι ο δήμος μας αξιολογήθηκε από τους συμπολίτες μας ακόμη και για υπηρεσίες που δεν έχει! Τέτοιες υπηρεσίες είναι η Δημοτική Αστυνομία, το Δημοτικό Ιατρείο και οι Δημοτικές Συγκοινωνίες.
Τα άλλα κεντρικά ζητήματα στη ζωή ενός τόπου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι κυκλοφοριακές συνθήκες στο οδικό μας δίκτυο, η ανεπάρκεια των χώρων στάθμευσης κ.λπ., είναι προβλήματα παλαιά, γνωστά και την ύπαρξή τους ουδείς μπορεί να αρνηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στα προβλήματα αυτά, περίπου ίδια αρνητική αξιολόγηση καταγράφηκε και σε αντίστοιχους με μας τουριστικούς δήμους, όπως η Ρόδος, το Ηράκλειο και η Ζάκυνθος, που δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες χωρίς την απόδοση ανάλογων πόρων.
Η παρατήρηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ερμηνεύει και συνδέει τις επιδόσεις της Αυτοδιοίκησης με την υστέρηση των πόρων που αποδίδει το κεντρικό κράτος στους δήμους είναι στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση. Να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κρίνουν και αυτό».