Απειλεί με «μπουρλότο» την παγκόσμια οικονομία το Ιράν. Στο μάτι του κυκλώνα τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν ανακοίνωσε πως εξετάζει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ • Από τα στενά περνάει καθημερινά το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου • Πετρέλαιο και brent καταγράφουν ημερήσια αύξηση πάνω από 7%

Σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Μέση Ανατολή, τα «σκάγια» της οποίας απειλούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, μετά την ανεπίσημη κήρυξη πολέμου του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Και αυτό διότι το Ιράν εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ, μετέδωσε η ηλεκτρονική ειδησεογραφική πλατφόρμα IRINN στο Ιράν, επικαλούμενη δηλώσεις του Ισμαΐλ Κοσαρί, που είναι μέλος της επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του ιρανικού κοινοβουλίου.

Τα Στενά του Ορμούζ που βρίσκονται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι η πιο σημαντική θαλάσσια δίοδος παγκοσμίως για τη ναυτιλιακή μεταφορά του πετρελαίου, καθώς από τον συγκεκριμένο πορθμό περνά πάνω από το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου καθημερινά.

Η πρώτη και πιο άμεση συνέπεια θα ήταν η εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου. Οι διεθνείς αγορές αντιδρούν με ευαισθησία σε κάθε ένδειξη κινδύνου για τη ροή του «μαύρου χρυσού», και το ενδεχόμενο διακοπής εξαγωγών από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα οδηγούσε σε σοβαρές ανατιμήσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τα 150 δολάρια ανά βαρέλι, προκαλώντας νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στις παγκόσμιες οικονομίες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες αναδυόμενες αγορές. Οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές στα καύσιμα, στη μεταφορά προϊόντων και στο κόστος ζωής.

Με την ανακοίνωση μόνο της σκέψης πως μπορεί να κλείσει η δίοδος, η αξία του πετρελαίου καταγράφει αύξηση 7,26%, στις 3:45 μ.μ. (ώρα Κύπρου), φτάνοντας στα 72,9 δολάρια το βαρέλι, «τσιμπώντας» 4,94 ευρώ μέσα στην ημέρα.

Παρόμοια εκτίναξη καταγράφει και το brent, παρουσιάζοντας αύξηση 7,02% την ίδια ώρα, φτάνοντας στα 74,2 ευρώ.

Οι απειλές του ιρανικού καθεστώτος έρχονται λίγη ώρα μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους και χτύπησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Πηγή: efsyn

Το άρθρο Απειλεί με «μπουρλότο» την παγκόσμια οικονομία το Ιράν. Στο μάτι του κυκλώνα τα Στενά του Ορμούζ εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.