Γραμμές άμυνας πριν από την επίθεση στήνουν τα κόμματα

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές κινήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βασίζονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη για τους βουλευτές: όλα θα κριθούν στις διατυπώσεις και τα αδικήματα που περιγράφονται, τόσο για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και για τους βουλευτές που φέρεται, με κινήσεις τους, να θέλησαν να εξυπηρετήσουν ψηφοφόρους τους – δύο εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όντως υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές κακουργημάτων, όπως έπραξε η Εισαγγελία στην υπόθεση της 717, για τουλάχιστον έναν εκ των δύο (υπεξαίρεση κονδυλίων και απιστία αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο κανείς να ξέρει αν εντός της δικογραφίας τους αποδίδονται) δυσκολεύει τη δυνατότητα ελιγμών χωρίς κόστος από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά, δε, την ύπαρξη ενός πράσινου βουλευτή που φέρεται να κατηγορείται για «ρουσφέτια», στην ουσία προδιαγράφει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Αυτή η πρόταση είναι και η μοναδική που μπορεί να θεωρείται σχετικά δεδομένη, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές για την κατάθεση του αιτήματος, χωρίς να ανοίξει κύκλο συνομιλιών με τους υπόλοιπους. Κάτι που, σε κάθε περίπτωση, του κόστισε στην πρόταση δυσπιστίας και από τότε έχει επιλέξει να κινείται αυτόνομα κοινοβουλευτικά, με τη δυνατότητα που του δίνει ο αριθμός των βουλευτών του. Για όλους τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι διαφορετικά, παρότι ενδεχόμενοι κύκλοι επαφών μπορεί να αποδειχθούν πιο εύκολοι σε σχέση με αυτούς για την υπόθεση των Τεμπών. Εναλλακτικά, στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η πιθανότητα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για την οποία δεν χρειάζεται να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της γαλάζιας πλειοψηφίας και ως εκ τούτου η ΝΔ δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε ακόμα και να προκαλέσει μια Εξεταστική Επιτροπή, ελισσόμενη σε σχέση με την Προανακριτική – ένα σενάριο που παραμένει ανοιχτό, μέχρι να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Από τις αρχές του Ιουνίου υπάρχει σχετικό αίτημα του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχει δείξει και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης σχολίασε χθες πως όσο ήταν υπουργός «ούτε έκανε κάποιο τηλέφωνο ούτε δέχτηκε τηλέφωνο από βουλευτή για να παρέμβει σε διαδικασία ελέγχου ΑΦΜ», κάνοντας λόγο για 3.500 διασταυρωτικούς ελέγχους επί θητείας του. Η κυβερνητική πλευρά επιμένει στη διαχρονικότητα των παραβάσεων (στηριζόμενη και στις αναφορές για βουλευτές της αντιπολίτευσης) και στην ανάγκη πλήρους εξυγίανσης, ενώ η αντιπολίτευση εντάσσει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κριτικής, που αφορά το ύφος, αλλά κυρίως και τον τρόπο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.