Δύο έργα για την κυκλοφοριακή ανάσα στον Πειραιά

Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), στο τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, ενώ σε τροχιά δημοπράτησης εντός του έτους εισέρχεται και το έργο του τριπλού ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Τα δύο αυτά έργα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Δήμου και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα με επίκεντρο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το σημερινό δίκτυο είναι πλέον ανίκανο να εξυπηρετήσει την κίνηση που δημιουργούν οι αυξανόμενες δραστηριότητες, τόσο του εμπορικού όσο και του επιβατικού λιμένα, από την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, χτυπάει κόκκινο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην κίνηση των οχημάτων μέσα στην πόλη (κέντρο) του Πειραιά.

Νέες προτάσεις

Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ συζητήθηκε και πάλι πριν από λίγες μέρες σε συνάντηση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη στο Δημαρχείο Πειραιά. «Υπάρχει τεράστια αναγκαιότητα και όσον αφορά την εξυπηρέτηση των 17 εκατομμυρίων πολιτών που ταξιδεύουν από το μεγάλο και αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας, αλλά και για τον Δήμο Πειραιά, ώστε το θέμα αυτό να παραμείνει ανοικτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μώραλης.

Ειδικότερα, σε σχέση με την υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς, οι υπάρχουσες μελέτες προβλέπουν τη βύθιση των σιδηροτροχιών αμέσως μετά τον σταθμό του Νέου Φαλήρου και την εκ νέου ανύψωσή τους λίγο πριν από την είσοδο στον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Επίσης, προβλέπουν τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου σταθμού με το όνομα Καμίνια στο ύψος του παλαιού καπνεργοστασίου του Κεράνη.

Τώρα, αναμένεται να εξεταστούν και νέες προτάσεις, που στόχο θα έχουν – πέραν της υπογειοποίησης των γραμμών – την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Πειραιά, δίνοντας μια συνολική λύση για το πρόβλημα πρόσβασης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μία από τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, η οποία αναμένεται να επανεξεταστεί, δίνοντας λύση στο πρόβλημα πρόσβασης στο λιμάνι του Πειραιά, είναι η συνολική υπογειοποίηση τόσο των γραμμών του ΗΣΑΠ όσο και των δύο εκατέρωθεν οδικών αξόνων. Με την πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί μεγάλος χώρος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου, ενώ θα διευκολύνει και τη διασύνδεση των οδών που σήμερα υπάρχουν εκατέρωθεν των γραμμών, ενώνοντας την πόλη του Πειραιά. Ωστόσο, η πρόταση αυτή ανεβάζει σημαντικά το κόστος της όλης παρέμβασης.

Η επικαιροποίηση όλων των μελετών θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς πέραν του τεχνικού αντικειμένου θα προκύψει και το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί για την όλη παρέμβαση. Πάντως, στην τελευταία επικαιροποιημένη μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από τα 70 στα 110 εκατ. ευρώ. Ομως παραμένει χωρίς εγγυημένη χρηματοδότηση και χωρίς ανανέωση περιβαλλοντικής μελέτης (έληξε το 2022).

Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

Το δεύτερο μεγάλο έργο που σχετίζεται άμεσα με το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά είναι η υλοποίηση του τριπλού ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή του Σκαραμαγκά, η κατασκευή του οποίου συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Η λειτουργία του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά σημεία με έντονη κυκλοφοριακή πίεση, όπως ο κόμβος Λεωφόρου Αθηνών και Λεωφόρου Σχιστού, ενώ θα διευκολύνει τη σύνδεση με την Ολυμπία Οδό, τον Ασπρόπυργο, το λιμάνι του Πειραιά και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Συγκεκριμένα, με συνολικό μήκος 7,4 χλμ. το έργο θα ολοκληρώσει τον οδικό άξονα Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω (ΔΠΛΑ) με τον κόμβο Σχιστού, με τη δημιουργία δύο νέων ανισόπεδων κόμβων (Σκαραμαγκά και Ναυπηγείων) και την αναβάθμιση του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου Σχιστού.

Ηδη έχουν εγκριθεί οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι, έχουν κηρυχθεί οι απαλλοτριώσεις και πλέον απομένει να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο του έργου, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται εντός του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το έργο συμβασιοποιηθεί τον Μάρτιο του 2026, θα είναι έτοιμο το αργότερο τον Μάρτιο του 2029.