Εμφύλιος Δένδια – Γεωργιάδη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με μπηχτές, αδειάσματα και παρασκηνιακές, πυροσβεστικές επαφές από εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη άναψαν ξανά οι εσωκομματικοί προβολείς στη ΝΔ, αυτή τη φορά για ένα θέμα – το τουρκολιβυκό μνημόνιο – που έχει αναγκάσει έτσι κι αλλιώς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών σε έκτακτη κινητοποίηση – πολιτικά και διπλωματικά. Οι σοβαρές αιχμές του Αδωνη Γεωργιάδη για τον Νίκο Δένδια, η απάντηση συνεργατών του υπουργού Αμυνας – στο πλαίσιο ενός ανοιχτού καβγά – και η σκληρή τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για τον Πρωθυπουργό οδήγησαν τον Παύλο Μαρινάκη σε μια προσπάθεια να μαζέψει το θέμα, υποβαθμίζοντάς το.

Μπορεί οι ενδοοικογενειακές κόντρες να είναι συνηθισμένες στη ΝΔ, ωστόσο το τελευταίο που θέλει η κυβερνητική έδρα σε μια περίοδο με αιφνιδιαστικές εξελίξεις και ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική είναι μια εσωκομματική φωτιά που απειλεί να κάψει ισορροπίες, σηκώνοντας εκ νέου τη… δελφινολογία. Αλλωστε ψίθυροι για την επόμενη μέρα της ΝΔ – προ μηνών προκαλούσαν εσωτερικές αρρυθμίες και έσπευδε να την κόψει προσωπικά ο Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία ως αρχηγός του κόμματος – έχουν προκληθεί και σε προηγούμενα… επεισόδια Γεωργιάδη – Δένδια: όταν ο πρώτος, έπειτα από εξαγγελίες του δευτέρου για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έβγαινε μπροστά προκαταβάλλοντας (και φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου) ότι θα στηριχθούν και στελέχη ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικού, Πυροσβεστικής ή όταν ο πρώτος κάρφωνε εξαφανισμένα στα δύσκολα στελέχη με «μεγάλη δημοφιλία» (σημειωτέον, δημοσκόποι καταγράφουν τον Δένδια ως δημοφιλέστερο υπουργό) κ.λπ.

Ο υπουργός Υγείας επανήλθε στην κόντρα με τον υπουργό Αμυνας με την αποστροφή (Open) «κάποια στιγμή, από ολιγωρία, δεν κατάλαβε τότε το υπουργείο Εξωτερικών και βγαίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επρεπε να το εμποδίσει και δεν το εμπόδισε». Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ δεν… είδε μομφή, επιδιώκοντας σήμα παύσης της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης: «Δεν υπάρχει διγλωσσία, η εξωτερική πολιτική εκφράζεται με μία και ενιαία φωνή, διά του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών που έχουν διατελέσει». Από το περιβάλλον του Δένδια ωστόσο, ενοχλημένοι, σήκωσαν το γάντι με τη φράση «στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει» – σε μια παραλλαγή του «α, εσείς, τότε δεν έχει καμία σημασία» με το οποίο ο Γεώργιος Παπανδρέου απαξίωνε αντίπαλό του που τον διέκοπτε στη Βουλή. «Η κυβέρνηση πορεύεται πολλές φορές για εθνικά θέματα με επικοινωνιακούς όρους και ερασιτεχνισμούς. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών μάς επιβεβαιώνουν» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη διερωτήθηκε αν ο Μητσοτάκης «θα μείνει θεατής» όσο υπουργοί του «διαγκωνίζονται για τα εσωκομματικά βιλαέτια».