Ενισχυμένες εξουσίες στους διευθυντές των σχολείων της Βικτώριας

Οι διευθυντές των σχολείων της Βικτώριας θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες από το επόμενο τρίμηνο ώστε να μπορούν να αποβάλλουν ή να διαγράψουν μαθητές εάν η συμπεριφορά τους εκτός σχολείου ή στο διαδίκτυο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο συμμαθητές τους ή σχολικό προσωπικό, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, Ben Carroll.

Οι νέες αλλαγές, είπε, έρχεται ως «απάντηση» στην αύξηση των επιθέσεων και του διαδικτυακού εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εικόνων AI deepfake.

Επί του παρόντος, η δυνατότητα της αποβολής ή της διαγραφής ενός μαθητή περιορίζεται στην αντιμετώπιση συμπεριφορών εντός του σχολικού χώρου.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνουμε ως έσχατη λύση», ανέφερε ο κ. Carroll.

«Έχω συναντήσει οικογένειες και διευθυντές σχολείων όπου έχουν συμβεί περιστατικά στο διαδίκτυο, τα οποία ήταν εξαιρετικά επιβλαβή, και επειδή συνέβησαν έξω από το σχολείο, ο διευθυντής δεν είχε την κατάλληλη εξουσία».

H αλλαγή αυτή, επισήμανε η κυβέρνηση της Βικτώριας ευθυγραμμίζει την Πολιτεία σε σχέση με το τι ισχύει στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Νότια Αυστραλία και θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του τρίτου τριμήνου του 2025, «αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την επιβλαβή συμπεριφορά που συμβαίνει εκτός σχολικού ωραρίου – ιδίως στο διαδίκτυο – αλλά επηρεάζει την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού».

«Οι διευθυντές των σχολείων θα χρησιμοποιούν αυτές τις διευρυμένες εξουσίες μόνο όταν είναι απαραίτητο για την προστασία της σχολικής κοινότητας. Με αυτές τις διευρυμένες εξουσίες, η κυβέρνηση των Εργατικών θέτει σε εφαρμογή το κατάλληλο πλαίσιο για να διασφαλίσει ότι οι επικεφαλής ς των σχολείων έχουν την εξουσιοδότηση να ενεργούν όταν είναι απαραίτητο».

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «ενισχύουν τα υπάρχοντα μέτρα ασφάλειας των σχολείων», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων το 2020, «η οποία είναι πρωτοποριακή σε εθνικό επίπεδο, και των πόρων Safe Socials για να βοηθήσουν τους μαθητές και τις οικογένειες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια».

Οι νέες εξουσίες βασίζονται στην επένδυση 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της Βικτώριας για το 2025/26 για την επέκταση του προγράμματος School-wide Positive Behaviour Support (Στήριξη θετικής συμπεριφοράς σε όλη τη σχολική κοινότητα).

Το πρόγραμμα βοηθά τα σχολεία να διδάξουν στους μαθητές πώς να συμπεριφέρονται σωστά, να δημιουργήσουν ασφαλείς χώρους μάθησης, να υποστηρίξουν τους μαθητές που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια με τη συμπεριφορά τους και, τελικά, να προστατεύσουν τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό από τη βία.

Η κυβέρνηση των Εργατικών επενδύει επίσης 4,2 εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι οι μαθητές που έχουν υποστεί σεξουαλική βία και κακοποίηση από άλλο μαθητή, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, θα λάβουν στοχευμένη θεραπευτική υποστήριξη μέσω των Sexual Assault Services Victoria, με υποστήριξη που θα παρέχεται επίσης στους μαθητές που χρησιμοποιούν αυτές τις συμπεριφορές, προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη.

Αυτό βασίζεται στη νομοθεσία Education and Training Reform Amendment (Protection of School Communities) Bill 2021, η οποία υλοποιεί μια βασική σύσταση της Protective Schools Ministerial Taskforce του 2018 – τη διαφύλαξη της ασφάλειας των σχολείων της Βικτώριας από απειλητική ή καταχρηστική συμπεριφορά.

Τα νέα μέτρα, επισήμανε η κυβέρνηση, διασφαλίζουν ότι η επιβλαβής συμπεριφορά – ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει – δε διαταράσσει το ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον που κάθε μαθητής δικαιούται στην Πολιτεία της Εκπαίδευσης (Education State)..

«Στη Βικτώρια, η ασφάλεια της κοινότητας έχει προτεραιότητα. Αυτές οι ενισχυμένες εξουσίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η επιβλαβής συμπεριφορά εκτός σχολείου ή στο διαδίκτυο έχει συνέπειες», δήλωσε σχετικά ο κ. Carroll.

«Η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας – επενδύουμε σε προγράμματα που προάγουν τον σεβασμό στα σχολεία και ενεργούμε για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων».

«Αυτό βασίζεται στην πρωτοποριακή απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και στην υποστήριξή μας για την απαγόρευση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για τα παιδιά – διατηρώντας τα παιδιά ασφαλή στην τάξη και στο διαδίκτυο».

Η οργάνωση Parents Victoria υποδέχτηκε με επιφύλαξη τις νέες εξουσίες των διευθυντών των σχολείων, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς απαιτούν κάτι περισσότερο από μια «γρήγορη λύση».

«Όταν αποβάλλεις ή διαγράφεις κάποιον, απλώς μεταφέρεις το πρόβλημα σε κάποιον άλλο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Gail McHardy.

«Δε θέλουμε οι διευθυντές να βρίσκονται στη θέση του ‘δικαστή’, του ‘ενόρκου’ και του ‘εκτελεστή’, δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε ως κοινότητα, ώστε να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

Η κα McHardy ζήτησε περισσότερη χρηματοδότηση για τα σχολεία και είπε ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη συμπεριφορά των μαθητών.

Η αντιπολίτευση της Βικτώριας δήλωσε ότι η ανακοίνωση «έπιασε εξ απροόπτου» τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή της πολιτικής.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ποιοι είναι οι παράμετροι», δήλωσε η «σκιώδης» υπουργός Παιδείας, Jess Wilson, αναφέροντας ότι  δεν είναι σαφές πού τελειώνει η ευθύνη για τις πράξεις των μαθητών εκτός σχολικού ωραρίου.

«Αυτό θέτει τους διευθυντές και τους δασκάλους σε μια πολύ δύσκολη θέση και τους αξίζει πολύ καλύτερη μεταχείριση».

The post Ενισχυμένες εξουσίες στους διευθυντές των σχολείων της Βικτώριας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.