
Προ των πυλών βρίσκεται η δημιουργία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες, με την ανακοίνωσή τους από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αποτελεί πλέον θέμα ωρών. Οι μελέτες τόσο για το θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο όσο και για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο (το οποίο, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί τμηματικά με πρώτη προστατευόμενη περιοχή τις Νότιες Κυκλάδες), είναι έτοιμες εδώ και ημέρες και έχουν παραδοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας προηγουμένως λάβει την απαραίτητη έγκριση από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το κουμπί για την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση θα πατηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου, έως και την τελευταία στιγμή, πραγματοποιούνταν μικροβελτιώσεις επί των μελετών και των χαρτών που πρόκειται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης των πάρκων από την κυβέρνηση. Εφόσον ανάψει από το Μέγαρο Μαξίμου το πράσινο φως για την ανακοίνωση των δύο (πρώτων) θαλάσσιων πάρκων, για τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί από τον Απρίλιο του 2024, δεν θα μπορεί ουδείς να καταλογίσει καθυστέρηση στην Ελλάδα υπό τον φόβο των τουρκικών αντιδράσεων, καθώς η νέα προθεσμία είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νίκαια Γαλλίας και τη Διάσκεψη των Ωκεανών τοποθετείτο χρονικά εντός Ιουνίου, ενώ χρειάστηκε να μεσολαβήσει και ένας μίνι ανασχηματισμός.
Η… αναμενόμενη αντίδραση της Αγκυρας
Παρότι σε αυτήν την πρώτη φάση δεν περιλαμβάνονται περιοχές προστασίας στα Δωδεκάνησα, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για πιθανές αντιδράσεις από την Αγκυρα, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου, καθώς τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ήδη προαναγγείλει την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Οι όποιες νέες τουρκικές αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, θα σημειωθούν εν μέσω ενός κλίματος που είναι ήδη βαρύ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κυρίως λόγω των πρόσφατων προκλητικών κινήσεων της Λιβύης με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οπότε δεν αποκλείεται, εν αναμονή και του ορισμού ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αγκυρα, να προστεθούν και νέα σημεία τριβής στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εντούτοις, δεν δείχνει να επηρεάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που επαναλαμβάνει εμφατικά πως δεν φοβάται τις αντιδράσεις και πως δεν ετεροπροσδιορίζεται, έχοντας πάντα για πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο.
Η στοχοπροσήλωση των συναρμόδιων υπουργείων όσον αφορά το εν λόγω πρότζεκτ αποδείχθηκε πρόσφατα (18/6) και από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την εξασφάλιση των πόρων για την υλοποίηση των δύο πάρκων, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, διάρκειας 8 ετών (2026-2034). Με την ανακοίνωση των πάρκων και την ανάρτησή τους σε δημόσια διαβούλευση, θα υπάρξει το χρονικό περιθώριο να ενσωματωθούν οι όποιες βελτιώσεις κριθεί σκόπιμο και εν συνεχεία να κυρωθούν έως το τέλος του 2025.
Οι περιοχές προστασίας
Οσο για τους χάρτες που θα συνοδεύουν τις μελέτες, στο μεν Ιόνιο η περιοχή προστασίας θα εκτείνεται (σε περισσότερα από 14.000 τετρ. χλμ.) από τη Λευκάδα ως τα Αντικύθηρα, ενώ στις Νότιες Κυκλάδες το θαλάσσιο πάρκο αναμένεται να καλύπτει περιοχή προστασίας (εντός των χωρικών μας υδάτων, με όριο τα 6 ν.μ. και μεγαλύτερη των 8.000 τετρ. χλμ.) από τη Μήλο δυτικά ως ανατολικά την Αμοργό και, βόρεια, από το Κουφονήσι έως νότια τις τρεις νησίδες νοτίως της Ανάφης, επικεντρώνοντας την περιοχή θαλάσσιας προστασίας στον πυρήνα και πέριξ της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Μήλου και της Αμοργού. Αγνωστο παραμένει, προσώρας, το πότε θα ανακοινωθούν τα επόμενα πάρκα που θα αφορούν την περιοχή των Δωδεκανήσων καθώς και άλλες περιοχές που χρήζουν προστασίας, μεταξύ Μήλου και Πελοποννήσου, αλλά και βορείως της Κρήτης.