
Η πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο, το κίνημα 15-Μ στην Ισπανία, το Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη… H πιο εμβληματική εικόνα της δεκαετίας του 2010 είναι δρόμοι που κατακλύζονται από διαδηλωτές φωνάζοντας «αρκετά» στην παρακμή του κόσμου, λέει ο δημοσιογράφος Βίνσεντ Μπέβινς (1), που διαπιστώνει πως δεν έχει μείνει ίχνος από εκείνες τις ημέρες. Στο βιβλίο του «Η δεκαετία των μαζικών διαδηλώσεων και η χαμένη εξέγερση» μιλά με τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών σε 12 χώρες. «Δεν είναι ότι υπήρξε αποτυχία. Κατέβηκε στους δρόμους τεράστιος αριθμός πολιτών – κι όμως λίγα χρόνια αργότερα… οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν οδήγησαν όχι μόνο στο τίποτα, αλλά σε κάτι χειρότερο από το τίποτα».
Kυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια και έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Το Brothers in Arms, που ξανακυκλοφόρησε πρόσφατα, ήταν το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Dire Straits και συνέβαλε, λένε οι ειδικοί, στην εξάπλωση των cd. Ο στίχος που τραγούδησε ο Στινγκ στο Money for Nothing, θυμάται ο Μαρκ Νόπφλερ (2) – που έγραψε το τραγούδι παρακολουθώντας έναν διανομέα να μιλάει σε τηλεοράσεις σε βιτρίνα καταστήματος – έγινε σήμα σε μεγάλο μουσικό κανάλι: «Η μουσική είναι λαϊκή τέχνη. Τα τραγούδια γίνονται μέρος της ζωής των ανθρώπων. Δεν με πειράζει όταν κάποιος πάρει ένα τραγούδι και το μετατρέπει σε κάτι που γιορτάζει τη ζωή. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οι άνθρωποι το απολαμβάνουν».
To Google Deep Mind, με επικεφαλής τον βρετανοκύπριο νευροεπιστήμονα Ντέμις Χασάμπης (3), ανέπτυξε το AlphaEvolve, ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που λύνει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα. Ενας από τους μεγάλους στόχους του Χασάμπη είναι η λύση ενός μαθηματικού προβλήματος ηλικίας 200 ετών: Να αποδειχθεί η ύπαρξη και η ομαλότητα των λύσεων στις εξισώσεις Navier-Stokes για τρισδιάστατα ρευστά. Ομάδα ερευνητών του εργάζεται κρυφά εδώ και τρία χρόνια πάνω σε αυτό και τώρα, για πρώτη φορά, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη η λύση μπορεί να είναι κοντά. Οι εξισώσεις είναι κρίσιμες για την πρόβλεψη φαινομένων όπως ο καιρός, καταστροφικές πλημμύρες, η κίνηση των αεροπλάνων ή η ροή του αίματος μέσα στον άνθρωπο.
Από τον Νοέμβριο και την ήττα τους στις εκλογές, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ αναζητούν διέξοδο. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να τη βρήκαν την Τρίτη, όταν κέρδισε το χρίσμα του κόμματος για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Νέας Υόρκης ο 33χρονος Ζόραν Μαμντάνι (4) – η εκλογή του σηματοδοτεί αλλαγή γενιάς και επίπληξη στο κομματικό κατεστημένο. Μπορεί να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της μεγαλούπολης. Γεννήθηκε στην Ουγκάντα από γονείς ινδικής καταγωγής. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 2018 και εξελέγη στη Βουλή της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αυπροσδιορίζεται ως δημοκρατικός σοσιαλιστής και το πρόγραμμά του εστιάζει στην οικονομική δικαιοσύνη – δωρεάν δημόσια λεωφορεία, ελεύθερη παιδική μέριμνα και δημιουργία δημοτικών σουπερμάρκετ. Το μήνυμά του έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους.