
Ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ερευνήσει για παράβαση καθήκοντος τον πρώην υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, προκαλεί η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το «πακέτο» των επιδοτήσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το κλιμάκιο των ελλήνων εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων «σκόνταψε» στους δύο πρώην υπουργούς και αμελλητί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, διαβιβάζουν τη δικογραφία – μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου – στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό τους προς τη Βουλή αναφέρονται στους δύο πρώην υπουργούς, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σε επόμενο στάδιο ο κύκλος των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων να διευρυνθεί και να μπουν στο κάδρο και άλλα πολιτικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Η νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, συμπίπτει χρονικά μετά την επιβολή προστίμου ύψους 392 εκατ. ευρώ, που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα λόγω κακής διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων από το 2016 μέχρι το 2023, από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Σύμφωνα με νομικές πηγές μάλιστα όταν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή, το αργότερο μέσα την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες άμεσα. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που κλείσει η Βουλή, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές στα «ΝΕΑ», εξαντλείται το κοινοβουλευτικό μέρος του άρθρου 86 εντός της παρούσας και τρέχουσας δεύτερης συνόδου, και είναι ορατός ο κίνδυνος ενδεχόμενης παραγραφής των ερευνώμενων αδικημάτων με επικρατέστερο αυτό της απιστίας.
Πώς έφτασε
η υπόθεση στη Βουλή
Στο στόχαστρο των ελλήνων ευρωπαίων εισαγγελέων έχουν τεθεί μία σειρά από μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να ελάμβαναν παρανόμως ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με πλαστά στοιχεία. Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μάλιστα έφοδος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων αποδείξεων που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει η βεντάλια των ερευνών και σε πρόσωπα μέσα από τον ίδιο τον Οργανισμό, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και σε πρόσωπα από τα Κέντρα Υποδοχής των επίμαχων αιτήσεων, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και πολιτικά πρόσωπα.
«Ολους αυτούς τους μήνες οι εισαγγελείς εργάστηκαν ενδελεχώς, αθόρυβα, με προσεκτικά βήματα και με απόλυτη μυστικότητα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της εμπλοκής δεκάδων προσώπων, μη πολιτικών», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή. Και όταν πια τα στοιχεία έδειξαν προς την πλευρά των δύο πρώην υπουργών – Βορίδη και Αυγενάκη – η διαδικασία ήταν μονόδρομος. Ο φάκελος έπρεπε – και έτσι έγινε – να σταλεί στη Βουλή με βάση το Σύνταγμα, χωρίς καμία αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επισημαίνεται ότι «αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και επιβάλλει τη διάσπαση της εν εξελίξει έρευνάς της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης».
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έπρεπε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, η οποία της απαγορεύει να ερευνά και να ασκεί δίωξη κατά εν ενεργεία ή πρώην μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα επειδή – σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση – «πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ του δικαίου της ΕΕ και του εθνικού δικαίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη αναφέρει το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του έτους έχουν προσδιοριστεί επτά δίκες σε δικαστήρια της Αθήνας, ενώ η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται με ερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων απάτη, απιστία, υπεξαίρεση και εγκληματική οργάνωση.