«Η αρκούδα αισθάνθηκε απειλή»

Μόλις 18 περιστατικά επιθέσεων αρκούδας σε άνθρωπο καταγράφονται ετησίως σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θανατηφόρα αποβαίνουν λιγότερα από δύο. Eνα από αυτά ήταν το τραγικό περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δράμα. Ο 59χρονος ορειβάτης Χρήστος Σταυριανίδης ανασύρθηκε χθες το πρωί νεκρός από χαράδρα στην οποία είχε καταλήξει έπειτα από επίθεση μιας μεγαλόσωμης αρκούδας. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος είχε καλή γνώση της περιοχής, πεζοπορούσε στο βουνό με έναν φίλο του και τον σκύλο τους με σκοπό να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο δάσος Φρακτού. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας δέχθηκαν επίθεση από αρκούδα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του φίλου του, επίσης έμπειρου πεζοπόρου – ορειβάτη, οι δυο τους αιφνιδιάστηκαν από την παρουσία του ζώου και προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν με σπρέι πιπεριού. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει ο άτυχος άνδρας έτρεξε προς μια χαράδρα βάθους 1.000 μέτρων, όμως η αρκούδα πανικοβλήθηκε και τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό. Μετά το συμβάν ο συνοδοιπόρος του ειδοποίησε τις Αρχές μέσω του 112.

«Τον έσπρωξε με δύναμη»

«Ξαφνικά βλέπω στα 2-3 μέτρα μπροστά μου μια πραγματικά πολύ μεγάλη αρκούδα, η οποία μου επιτίθεται. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω, είναι η αλήθεια. Μπήκε στη μέση ο σκύλος μου και μου έδωσε 2-3 δευτερόλεπτα χρόνο για να προλάβω να βγάλω το σπρέι πιπεριού. Την ψέκασα. Εφυγε, πήγε στον Χρήστο που ήταν στην άκρη του γκρεμού. Του έδωσε μια σπρωξιά κι έπεσε κάτω», περιέγραψε ο ίδιος στην ΕΡΤ. «Ηταν μια πολύ μεγάλη καφέ αρκούδα. Τον έσπρωξε με πολύ μεγάλη δύναμη. Τέτοια δύναμη και τέτοια ταχύτητα και τέτοια εγρήγορση… Σοκαρίστηκα πραγματικά. Πρώτα πήγε σ’ αυτόν, την ψέκασε, έφυγε απ’ αυτόν, ήρθε σε εμένα, την ψέκασα μετά εγώ, αλλά προφανώς τη δεύτερη φορά που πήγε υποθέτω ότι είχε τελειώσει το σπρέι».

Για τον εντοπισμό του 59χρονου στήθηκε μια δύσκολη επιχείρηση. Τελικά ανασύρθηκε χθες το πρωί με ελικόπτερο Super Puma από σημείο στο οποίο τον είχαν μεταφέρει νωρίτερα δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ αμέσως μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αρκτούρος, Πάνος Στεφάνου, εξήγησε ότι η αρκούδα επιτέθηκε στους δύο πεζοπόρους όχι για να τραφεί, αλλά για να προστατευτεί, καθώς αισθάνθηκε απειλή. «Η αρκούδα θέλει να απωθήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή. Να το βγάλει από τον δρόμο της και να φύγει», είπε. «Η εικασία που κάνουμε είναι ότι ίσως υπήρχε ελάχιστος χρόνος αντίδρασης για τους ανθρώπους, ειδικά αν αιφνιδιάστηκε και η αρκούδα. Εμείς το χαρακτηρίζουμε επίθεση, αλλά στην ουσία δεν είναι μια επιθετική συμπεριφορά, είναι περισσότερο μια αμυντική συμπεριφορά», σημείωσε, ενώ επανέλαβε τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης σε αντίστοιχες περιπτώσεις: «Δεν χρειάζεται ούτε να προσπαθήσουμε να την τρομάξουμε με κάποιο ξύλο, ούτε με κάποια πέτρα, ούτε φωνάζοντας. Εφόσον έχουμε κάποιο σκυλί, καλό είναι να είναι μαζί μας δεμένο με λουρί. Επίσης, καλό είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας με κάποιους ήχους αλλά χωρίς να κάνουμε πολύ θόρυβο, έτσι ώστε να μας αντιλαμβάνεται το ζώο εγκαίρως».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ ανέφερε πως η περιοχή αποτελεί παρθένο δάσος, στο οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη παρουσία, και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά του σκύλου ενδεχομένως αναστάτωσε το άγριο ζώο.