
Στα μέρη μας; Σταθερά σιγή ασυρμάτου. Οπως ο Ολυμπιακός το συνηθίζει μέχρι να δώσει χαρακτήρα επίσημο σε μια μεταγραφή. Και μιας και ο Λορέντσο Σιπιόνι μάλλον δεν έχει λόγο να έρθει σήμερα – αύριο (με την προετοιμασία να ξεκινά σε δύο ολόκληρες εβδομάδες από τώρα) επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ από την άλλη άκρη του κόσμου, προφανώς για ένα διάστημα (ακόμη) η ενημέρωση θα συνεχίζει να ταξιδεύει περίπου 12.000 χιλιόμετρα: Οσα χωρίζουν τον Πειραιά από τη συνοικία Βιτόρια του Μπουένος Αϊρες.
Από τα λημέρια της Τίγκρε που εδώ και μερικά 24ωρα είναι με έναν τρόπο στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής συζήτησης στη χώρα των Γκάουτσος. Ακριβώς για τον Λορέντσο Σιπιόνι. Θεωρείται δεδομένη η μεταγραφή του 20χρονου στον Ολυμπιακό. Εχουν κυκλοφορήσει όλες οι λεπτομέρειες. Για τα 4+1 χρόνια του deal. Για το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε κ.λπ. Για το ταξίδι ενός ανθρώπου των Ερυθρόλευκων ως την Αργεντινή με αποστολή να «ξεμπερδέψει» το νήμα της υπόθεσης. Δεν είναι αυτά όμως που ρίχνουν νερό στον μύλο της κουβέντας. Είναι ο αιφνιδιασμός.
Η αίσθηση μιας πεπειραμένης ποδοσφαιρικής πιάτσας πως μια ελληνική ομάδα έκανε δικό της έναν ποδοσφαιριστή που «την αξία δεν πρόλαβε να την καταλάβει ούτε η Αργεντινή»!
Ούτε που…
Δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Αργεντινός ο Σιπιόνι που ετοιμάζει βαλίτσες για την Ευρώπη πριν καλά – καλά τον δει το ποδοσφαιρικό κοινό της πατρίδας του. Και δεν είναι παράξενο που ο 20χρονος βγάζει από το ντουλάπι το διαβατήριό του.
Το καλύτερο «6άρι» του πρωταθλήματος με τα data να χορεύουν για χάρη του επιβεβαιώνοντας την υπεροχή του. Αν ρίξει όμως κάποιος μια ματιά στο top 20 των πωλήσεων της Τίγκρε θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα club που συνήθως τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά: Την Μπόκα Τζούνιορς, τη Ρίβερ Πλέιτ, τη Βελέζ, την Εστουδιάντες, τη Σαν Λορέντσο.
Αν εξαιρέσει κάποιος μάλιστα την πώληση του – νυν της Αταλάντα – Ματέο Ρετέγκι στην Τζένοα προ διετίας αντί 15 εκατ. ευρώ, θα διαπιστώσει ότι η Τίγκρε δεν έχει «στίγμα» στο παζάρι: Δεν τη λες επ’ ουδενί selling club.
Οι τέσσερις που… δεν
Πήγε λοιπόν προ ημερών να… χωθεί η Ρίβερ Πλέιτ στην περίπτωση του Λορέντσο Σιπιόνι κάνοντας μια πρώτη ερώτηση και κατάλαβε πως έφτασε… πέμπτη και καταϊδρωμένη. Μετά τη Βάσκο Ντα Γκάμα της Βραζιλίας που επίσης ρώτησε και αποσύρθηκε. Μετά τη Φέγενορντ. Μετά και την Μπενφίκα που το μεταγραφικό της παρελθόν στην Αργεντινή σχηματίζει εγκυκλοπαίδεια.
Η ομάδα που κατάφερε να φέρει στην Ευρώπη κάποιους σαν τον Ανχελ Ντι Μαρία (2007) και τον Εντσο Φερνάντες (2022). Μπήκαν και οι τέσσερις στο κόλπο. Ενα club μύθος για την Αργεντινή.
Δύο πολύ σημαντικά club της Ευρώπης. Η Βάσκο Ντα Γκάμα. Αλλά ήταν αργά. Γιατί τα αντανακλαστικά – και η μέθοδος – του Ολυμπιακού δεν άφησε περιθώρια. Τον άρπαξαν από την αγορά, με συνοπτικές διαδικασίες.
Μέχρι και… υπουργός
Οι Ερυθρόλευκοι παρακολουθούσαν εδώ και μήνες την περίπτωση – και τα στατιστικά – του Σιπιόνι. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον τοποθέτησε στο Νο 1 της λίστας για τη θέση του αμυντικού χαφ στις αρχές του Ιούνη.
Η αποστολή στην Αργεντινή έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα πριν το μεταγραφικό στόρι διαρρεύσει στον Τύπο. Και τα υπόλοιπα ήρθαν βήμα – βήμα. Η συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή – στην Αργεντινή επιμένουν ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαντιάγκο Εσε πριν πάρει την απόφασή του.
Η συμφωνία με τη διοίκηση της Τίγκρε όπου πλάι της έχει σαν σύμβουλο τον – ένθερμο υποστηρικτή της αλλά και πρώην υπουργό Οικονομίας και υποψήφιο πρόεδρο της Αργεντινής – Σέρχιο Μάσα. Η επίτευξη του επιθυμητού 85% στο ποσοστό δικαιωμάτων κ.λπ. Ενα σχέδιο με τέλειο συγχρονισμό.
Σαν τον Εσε…
Αν ο «Λόλο» Σιπιόνι θα αποδείξει πως άξιζαν τον κόπο όλα αυτά; Θα φανεί στη σκηνή. Και στην ώρα του. Ξαναλέμε ότι ο Ολυμπιακός ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει το παραμικρό στην περίπτωσή του. Είναι μια επένδυση σε έναν 20χρονο που θα χρειαστεί πριν από όλα να προσαρμοστεί σε διαφορετικό ημισφαίριο. Που θα αλλάξει τη ζωή του, για να αλλάξει ποδοσφαιρική φανέλα. Ο προηγούμενος, ο Σαντιάγκο Εσε, τα πήγε περίφημα. Ο πριν τον Εσε, Μάξιμο Λοβέρα, όχι. Ετσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός μοιάζει να επένδυσε σε έναν πραγματικά ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Και να επικράτησε σε μια μεταγραφική «μάχη», που φρόντισε να μην επιτρέψει καν να αρχίσει.