Oι χθεσινές ισραηλινές επιδρομές εναντίον πολιτικών και πυρηνικών στόχων στο Ιράν χαρακτηρίστηκαν έκπληξη. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε διαμηνύσει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν συμφωνεί με τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Και το Ομάν θα φιλοξενούσε αύριο συνάντηση του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στίβεν Γουίτκοφ με ιρανούς αξιωματούχους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε την «προληπτική» επίθεση, επικαλούμενος μάλιστα τo Ταλμούδ: «Αν κάποιος θέλει να σε σκοτώσει, σκότωσέ τον πρώτος».
Στην πραγματικότητα, το χτύπημα του Ισραήλ δεν ήταν έκπληξη. Αντιθέτως, εντάσσεται πλήρως στη «λογική» των ημερών, και συγκεκριμένα στη στρατηγική του χάους. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Νετανιάχου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, πιστεύουν ότι τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με τη διπλωματία. Ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί αποτελούν γι’ αυτούς ένδειξη αδυναμίας. H ορθή οδός είναι η καταπάτηση των κανόνων από τον ισχυρό, προκειμένου ο ανίσχυρος να τρομοκρατηθεί και να υποχωρήσει.
Ο αμερικανός πρόεδρος ακολούθησε αυτή τη μέθοδο, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, στα ζητήματα των δασμών, των μεταναστών, του Χάρβαρντ, των ταραχών στην Καλιφόρνια. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πιστεύει ότι με τον ίδιο τρόπο θα λύσει μια για πάντα τόσο το ζήτημα της ιρανικής απειλής όσο και την εκκρεμότητα της δικής του πολιτικής επιβίωσης. Το επιχείρημά του είναι ισχυρό: όπως η Χαμάς, έτσι και το Ιράν θέλει να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη, έπρεπε λοιπόν να αναληφθεί δράση πριν να είναι πολύ αργά.
Oμως το Ιράν δεν είναι Χαμάς. Οσο κι αν έχουν αποδυναμωθεί οι «δορυφόροι» του, με πρώτη τη Χεζμπολάχ, όσο κι αν έχει αλλάξει η κατάσταση στη Συρία, το καθεστώς της Τεχεράνης εξακολουθεί να έχει μια υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, ενώ ασκεί σημαντική επιρροή και σε φανατικές θρησκευτικές κοινότητες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της αναβίωσης της τρομοκρατίας.
Ο Νετανιάχου πήρε έτσι ένα μεγάλο ρίσκο, τόσο για τη χώρα του όσο και για όλο τον πλανήτη. Το ξέσπασμα ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Αντί να δώσει λύσεις, το χάος μπορεί να γενικευτεί.