Η Erin Patterson αρνείται ότι δηλητηρίασε «σκόπιμα» τους καλεσμένους της στο γεύμα με τα τοξικά μανιτάρια

Η Erin Patterson, η οποία κατηγορείται για τον φόνο τριών ατόμων τα οποία φέρεται να δηλητηρίασε προσφέροντάς τους γεύμα που περιείχε τοξικά μανιτάρια, βρέθηκε σήμερα για όγδοη ημέρα στο εδώλιο του μάρτυρα, καταθέτοντας ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βικτώριας (Supreme Court of Victoria).

Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Κατηγορούσας Αρχής ότι διέγραψε όλα τα δεδομένα στα κινητά της τηλέφωνα (κάνοντας «επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων») με σκοπό να παραπλανήσει ή να αποκρύψει πληροφορίες από την Αστυνομία.

Επιπλέον, η εισαγγελέας Nanette Rogers SC ανέφερε στην Erin Patterson ότι η βασική κατηγορία εναντίον της αφορά την «σκόπιμη προμήθεια επικίνδυνων μανιταριών ‘death cap’», τα οποία χρησιμοποίησε στο φαγητό που σέρβιρε στους καλεσμένους της «με σκοπό να τους σκοτώσει».

Η Erin Patterson αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Δρ Rogers ρώτησε την κα Patterson εάν αφαίρεσε την κάρτα SIM από το κινητό της τηλέφωνο, ενώ είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ιδιαιτέρως με τον δικηγόρο της κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας.

Η κα Patterson διέψευσε κατηγορηματικά και τον εν λόγω ισχυρισμό, ενώ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το 2023, όταν έκλεισε ραντεβού, πίστευε πως μια κλινική στη Μελβούρνη προσέφερε χειρουργική επέμβαση μέσω της μεθόδου gastric-band για απώλεια βάρους.

Ωστόσο, στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η κλινική εκείνη την περίοδο προσέφερε την επιλογή λιποαναρρόφησης, ενώ η κα Patterson αργότερα ανέφερε πως εξέταζε και αυτή τη μέθοδο. Τελικά, όμως το ραντεβού δεν πραγματοποιήθηκε.

Την Τετάρτη η κα Patterson υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν παραπλάνησε σκόπιμα τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ούτε τις οδήγησε σε άσκοπη αναζήτηση, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι τις έστειλε «σε κυνήγι χαμένου θησαυρού» (wild goose chase).

Επίσης, ανέφερε ότι μάζεψε τα δηλητηριώδη μανιτάρια δύο ώρες προτού αγοράσει αποξηραντή τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η 50χρονη κα Patterson αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για φόνο και μία για απόπειρα φόνου, ύστερα από το γεύμα που διοργάνωσε στην οικία της στην πόλη Leongatha της Βικτώριας στις 29 Ιουλίου 2023, μετά από το οποίο τρεις καλεσμένοι απεβίωσαν και ένας τέταρτος έδωσε μάχη για να παραμείνει στη ζωή.

Ειδικότερα, η ίδια δήλωσε αθώα για τον φόνο των γονέων του εν διαστάσει συζύγου της, Simon Patterson — Don και Gail Patterson — και της θείας του, Heather Wilkinson, καθώς και για την απόπειρα φόνου του Ian Wilkinson, θείου του Simon και συζύγου της Heather.

Οι δικηγόροι της κας Patterson υποστηρίζουν ότι η δηλητηρίαση από τα μανιτάρια ήταν ένα τραγικό και τρομερό ατύχημα.

Κατά την έβδομη ημέρα της δίκης, η κα Patterson ερωτήθηκε επανειλημμένα από την Nanette Rogers SC, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, σχετικά με το γεύμα και τη συμπεριφορά της τις εβδομάδες πριν και μετά το περιστατικό.

Η κα Patterson αρνήθηκε ότι είπε ψέματα όταν ανέφερε στους ενόρκους πως είχε αναπτύξει ενδιαφέρον σχετικά με τη συλλογή άγριων μανιταριών.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν επινόησε αυτή την ιστορία για να δικαιολογήσει γιατί έβαλε στο γεύμα δηλητηριώδη μανιτάρια, γνωστά ως «death caps».

Τέλος, αρνήθηκε ότι άλλαξε την κατάθεσή της αφού είπε στην Αστυνομία ότι ποτέ δεν μάζεψε άγρια μανιτάρια, ακόμα κι όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν φαινόταν πιστευτό.

«Η αναζήτηση μη τοξικών μανιταριών δεν ήταν κάτι που κάνατε», είπε η κα Rogers απευθυνόμενη στην κατηγορούμενη.

«Διαφωνώ», απάντησε η κα Patterson, αρνούμενη παράλληλα ότι επινόησε στοιχεία σχετικά με την αναζήτηση μανιταριών μαζί με τα παιδιά της, παρά το γεγονός ότι τα ίδια δήλωσαν στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην Αστυνομία πως δεν θυμούνται να έχουν συμμετάσχει σε τέτοια δραστηριότητα.

«Αυτή είναι μια ιστορία που επινοήσατε για τους ενόρκους, συμφωνείτε ή διαφωνείτε», ρώτησε η κα Rogers.

«Διαφωνώ», απάντησε η κα Patterson.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι αγόρασε επίτηδες ξεχωριστές μοσχαρίσιες μπριζόλες, υποστηρίζοντας πως ήθελε να ετοιμάσει ατομικές μερίδες Beef Wellington και όχι επειδή δεν κατάφερε να προμηθευτεί ένα ενιαίο, μεγαλύτερο κομμάτι κρέατος eye fillet, όπως προέβλεπε η συνταγή.

Συμφώνησε ότι ίσως δεν ήταν απαραίτητο να προσθέσει επιπλέον αποξηραμένα μανιτάρια στο πιάτο, δεδομένου ότι είχε ήδη αγοράσει αρκετά μανιτάρια από το σούπερ μάρκετ για τη συνταγή.

Ωστόσο, διαφώνησε με την άποψη ότι τα αποξηραμένα μανιτάρια είχαν «υπερβολικά έντονη» γεύση για να χρησιμοποιηθούν στο γεύμα με το beef wellington.

«Νόμιζα ότι ήταν το τέλειο πιάτο γι’ αυτά [τα μανιτάρια]», δήλωσε η κα Patterson.

Η κατηγορύμενη αρνήθηκε επίσης ότι έκανε λάθος όταν δήλωσε στην Αστυνομία πως ήταν «πολύ εξυπηρετική» προς τις υγειονομικές αρχές που προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ασιατικό παντοπωλείο από το οποίο είχε αγοράσει αποξηραμένα μανιτάρια, όπως και ότι είπε ψέματα σχετικά με την αγορά αυτών των μανιταριών.

«Τους στείλατε σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού (wild goose chase), προσπαθώντας να εντοπίσουν αυτόν τον Ασιάτη μπακάλη, σωστά ή λάθος;» ρώτησε η κα Rogers.

«Λάθος», απάντησε η κα Patterson.

Ανέφερε επίσης ότι δεν γνώριζε ούτε υποψιαζόταν ότι τα πρώην πεθερικά της, Don και Gail, είχαν αρρωστήσει από την κατανάλωση του γεύματος beef wellington όταν αποφάσισε να προσφέρει τα υπολείμματα του γεύματος στα παιδιά της για βραδινό την ίδια ημέρα.

Η κα Rogers ανέφερε ότι η κα Patterson φέρεται να επισκέφθηκε τις πόλεις Loch τον Απρίλιο και Outtrim τον Μάιο, μετά από αναρτήσεις στον ιστότοπο iNaturalist που αφορούσαν θεάσεις μανιταριών death cap στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την κα Rogers η κα Patterson μάζεψε μανιτάρια death cap στην πόλη Loch στις 28 Απριλίου 2023 και, μέσα σε δύο ώρες από την εύρεσή τους, αγόρασε έναν αποξηραντή τροφίμων για να τα αποξηράνει.

Η κα Patterson αρνήθηκε ότι είχε δει τις αναρτήσεις στο iNaturalist ή ότι επισκέφθηκε σκόπιμα τις πόλεις στις ημερομηνίες που, σύμφωνα με την Εισαγγελία, υποδηλώνουν τα δεδομένα του τηλεφώνου της.

Νωρίτερα στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η κα Patterson πέταξε τον αποξηραντή τροφίμων σε μια τοπική χωματερή την εβδομάδα μετά το γεύμα.

Η συσκευή ανακτήθηκε από την Αστυνομία και η ιατροδικαστική εξέταση εντόπισε πάνω της τα δακτυλικά της αποτυπώματα καθώς και ίχνη από μανιτάρια death cap.

Η κα Patterson παραδέχτηκε ότι πέταξε τον αποξηραντή τροφίμων, υποστηρίζοντας πως το έκανε από πανικό λόγω της επικείμενης επίσκεψης των Αρχών Παιδικής Προστασίας, αλλά και επειδή, όπως είπε, ο εν διαστάσει σύζυγός της, Simon την κατηγόρησε ότι τον χρησιμοποίησε για να δηλητηριάσει τους γονείς του.

Πρόκειται για την έβδομη εβδομάδα μιας δίκης που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα διαρκέσει πέντε έως έξι εβδομάδες.

Στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αγορεύσεις των δύο πλευρών και οι τελικές οδηγίες του δικαστή προς το σώμα των ενόρκων, πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την ετυμηγορία.

Ο δικαστής Christopher Beale έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η διαδικασία ενδέχεται να συνεχιστεί έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το ABC.

The post Η Erin Patterson αρνείται ότι δηλητηρίασε «σκόπιμα» τους καλεσμένους της στο γεύμα με τα τοξικά μανιτάρια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.