Κάλπες με εκπλήξεις

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανακοινωθούν σήμερα, οι πρώτες ενδείξεις της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δείχνουν πως το κόμμα, παρά τα χαμηλά ποσοστά του, δεν βρίσκεται εσωκομματικά κομμένο στα δύο. Στις πρώτες θέσεις της Αττικής, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αλλάζουν ιδιαίτερα όσο ενσωματώνονται οι καταμετρήσεις από τις φυσικές κάλπες, η κομματική πλειοψηφία υπό τον Σωκράτη Φάμελλο επικρατεί καθαρά: στην πρώτη θέση φιγουράρει η πιο «θεσμική» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ η τριάδα συμπληρώνεται από τον Γιάννη Μουζάλα (που στήριξε μεν τον Φάμελλο, αλλά κινείται αυτόνομα) και τον Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ ψηλά βρίσκονται μεταξύ άλλων στελέχη στο στενό περιβάλλον του προέδρου (Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Μπαλάφας, Γιάννης Μπουλέκος, Αναστασία Σαπουνά, Χρήστος Λαμπρίδης, Δημήτρης Μπίρμπας, Χρήστος Κυμπιζής κ.ά.), η νυν γραμματέας Ράνια Σβίγκου, αλλά και στελέχη που προέρχονται από την παλιά Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ (Μαρία Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αννα Φιλίνη, Παναγιώτης Παναγιώτου).

Η μεγαλύτερη έκπληξη της καταμέτρησης της Αττικής είναι η υψηλή θέση του «πολακικού»

Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος μετριέται εντός δεκάδας, ενώ ο Θύμιος Γεωργόπουλος, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα, έχει επίσης «σκοράρει» ψηλά, στην 21η θέση. Ο Γεωργόπουλος θεωρείται άνθρωπος του Τσίπρα και ήταν αυτός που από το βήμα του συνεδρίου έκανε λόγο για νέο κόμμα της Αριστεράς – παραμένω μάχιμος, δεν αποχωρώ, δεν χαρίζω, δεν διασπώ τον χώρο που υπηρέτησα (…) Θα παραμείνω για να παλέψω για τον μετασχηματισμό, για τη γέννηση του νέου κόμματος», είχε πει πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο δικό του πρόσωπο αντικατοπτρίζεται πιο καθαρά και η ιδιότυπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ: η πλειοψηφία δεν απειλείται από την ομάδα Παππά – Πολάκη, αλλά από τη δική της συνοχή.

Ο ρόλος του Τσίπρα

Εντός των προεδρικών «μετρούν» πολλά στελέχη από εκείνα που βλέπουν με θετικό μάτι μια ενδεχόμενη εκ νέου ενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού ή προκρίνουν

τη δημιουργία ενός νέου φορέα, είτε ως κάτι εντελώς καινούργιο είτε ως μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που ο Τσίπρας κάνει νεύμα, δύσκολα η σημερινή συμμαχία που αποτελεί την πλειοψηφία θα μπορέσει να αντέξει – υπό την προϋπόθεση, βέβαια, πως ένα τέτοιο βήμα

θα γίνει, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει δείξει διάθεση να λειτουργήσει ηθελημένα διαλυτικά ή αποσυσπειρωτικά για το κόμμα του. Επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση, πως υπήρξαν κεντρικά στελέχη που είτε βρίσκονται στο περιβάλλον του Τσίπρα είτε μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα περιλαμβάνει όλη την Κεντροαριστερά, όπως πχ. ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης (ο οποίος ωστόσο δεν διανύει την καλύτερη φάση της σχέσης του με τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου), επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι, επικαλούμενοι είτε τις διαφορές τους είτε την ανάγκη για ανανέωση.

Παρότι τα νέα από την Αμαλίας δεν έχουν αλλάξει, ειδικά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ή τον τρόπο επιστροφής του Τσίπρα, οι εμφανίσεις του έχουν πυκνώσει: μετά την κόντρα του για τα πρακτικά της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών το 2015, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τη Μυρσίνη Ζορμπά: «Τα κράτη μετατρέπονται σε ιδιωτικές εταιρείες των προέδρων, των πρωθυπουργών ή των ολιγαρχών που τα ελέγχουν. Βλέπουμε τους ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριφέρονται ως οι γελωτοποιοί του βασιλιά», ανέφερε στην παρέμβασή του – με αιχμές για τη συμπεριφορά του Μαρκ Ρούτε στο ΝΑΤΟ.