
Σαν το καλό κρασί, ο Λευτέρης Πετρούνιας όσο μεγαλώνει ηλικιακά (στα 34 πλέον), τόσο μεγαλώνει και τον μύθο που έχει χτίσει στους κρίκους, όπου μάλιστα τον βράβευσε για αυτό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, πριν καν ανέβει – για 8η φορά στην καριέρα του – στο κορυφαίο βάθρο ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ακριβώς η βράβευση έγινε σε λίγους και εκλεκτούς που έχουν αλλάξει την ιστορία του αθλήματός τους και εμπνέουν και τις επόμενες γενιές. Αν και δεν είχε την εκτέλεση που θα ήθελε (όπως στον προκριματικό) οι 14.400 βαθμοί αποδείχθηκαν αρκετοί για το 8ο χρυσό του μετάλλιο στους κρίκους σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στη Λειψία (το μοιράστηκε με τον Τούρκο Ασίλ, τον οποίο μάλιστα σήκωσε αγκαλιά μετά τη νίκη τους και ανέβηκαν παρέα στο βάθρο, στέλνοντας ένα εξαιρετικό μήνυμα ότι ο αθλητισμός πάντα ενώνει) αν και ο ίδιος δεν το πίστευε μετά την προσπάθειά του!
«Ηρθα εδώ γι’ αυτόν τον λόγο, για αυτό το αποτέλεσμα. Είχα ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν και άλλαξα την έξοδο του προγράμματός μου, τώρα όμως έφτασα στο άλλο άκρο και παραλίγο να πέσω πίσω στην έξοδο επειδή έχω φορμαριστεί πολύ. Κοψοχόλιασα λίγο, αλλά μάλλον το ίδιο έπαθαν και οι υπόλοιποι φιναλίστ έπειτα από μένα και έκαναν τα ίδια λάθη», είπε αρχικά ο 34χρονος πρωταθλητής στην κάμερα της ΕΡΤ και συμπλήρωσε:
«Ενιωσα ότι η εκτέλεσή μου πάνω στους κρίκους ήταν πάρα πολύ καλή και περίμενα μία βαθμολογία γύρω στο 14.600. Οταν είδα ότι πήρα 14.400, θεώρησα ότι θα έμενα εκτός μεταλλίων, επειδή για μένα όλοι οι αντίπαλοι είναι θρύλοι στα δικά μου μάτια. Δεν μπόρεσε όμως να “κολλήσει” την έξοδο κανένας, ούτε ο Ασίλ, που χθες το είχε καταφέρει και πήρε 14.700 στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Ετσι είναι ο αγώνας… Μετά το βήμα που έκανα στην έξοδο ήταν δύσκολα τα πράγματα, στην αρχή πίστευα ότι θα έμενα εκτός μεταλλίων αλλά τελικά κέρδισα!».
Τι λέει όμως ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης;
«Μπορούμε να τα φτάσουμε τα δέκα χρυσά μετάλλια. Με λίγη υπομονή, πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα αυτό που ακούγεται απίστευτο. Αν δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμού, θεωρώ ότι και στα τρία επόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μέχρι το 2028 ο Λευτέρης θα είναι παρών και θα κοιτάει κάθε φορά την πρώτη θέση». Ποιο άλλο ρεκόρ πλέον κυνηγάει ο Πετρούνιας; Να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ όπου μόλις τέσσερις αθλητές είναι τώρα μέλη με 10 χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά, αλλά χρειάστηκε να τα πάρουν σε πολλά διαφορετικά όργανα και ενίοτε με τη βοήθεια της εθνικής τους ομάδας.