Καμία ελπίδα για επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους σε ξενώνα γιατρών στην Ινδία– Χάος και αγωνία στα συντρίμμια
Σε τραγωδία εκτυλίσσεται η συντριβή του αεροσκάφους της Air India με τους 242 επιβαίνοντες την Πέμπτη (12/6) καθώς «δεν φαίνεται να υπάρχουν επιζώντες» όπως δήλωσε στο Associated Press ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης Αχμενταμπάντ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στα νοσοκομεία έχουν ήδη μεταφερθεί 100 σοροί.
O ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και πολίτες, που βρίσκονταν εντός του ξενώνα γιατρών όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.
Caught On Cam: Passenger plane crashes near Ahmedabad Airport.#PlaneCrash #Gujarat #Ahmedabad #ViralVideo pic.twitter.com/EkitM2Eg9Y
— TIMES NOW (@TimesNow) June 12, 2025
Για «πολλούς νεκρούς» από τη συντριβή του αεροσκάφους στην Αχμενταμπάντ είχε κάνει λόγο νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Ινδίας.
CISF Rescue Operations Underway at AI 171 Crash Site, Ahmedabad.
Following the tragic crash of London-bound Air India flight AI 171 near Ahmedabad Airport, #CISF personnel immediately activated emergency protocols and rushed to the site. Rescue operations are being carried out in… pic.twitter.com/jnfIWxQF1b— CISF (@CISFHQrs) June 12, 2025
Air India Boeing 787 क्रैश: कौन थे पायलट?— Capt. Sumeet Sabharwal (8200 घंटे का अनुभव) मुख्य पायलट थे।
— Co-pilot Clive Kundar के पास 1100 घंटे का अनुभव था।
— दोपहर 1:39 पर रनवे 23 से उड़ान भरी।
— पायलट ने MAYDAY कॉल दी, ATC तक संदेश पहुंचा लेकिन फिर संपर्क टूट गया।#planecrash pic.twitter.com/mcCGt3N5uw— Cinetist (@cinetist_) June 12, 2025
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αρμόδια υπηρεσία, στο αεροσκάφος με προορισμό το Λονδίνο επέβαιναν 242 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και 10μελές πλήρωμα.
Συντριβή αεροσκάφους στην Ινδία – Πάνω από 200 επιβαίνοντες (video)
Οι 169 εκ των επιβαινόντων είναι Ινδοί υπήκοοι ενώ άλλοι 53 Βρετανοί.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν και επτά υπήκοοι Πορτογαλίας και ένας Καναδός.
#BREAKING First pics @BBCIndia @BBCNews @BBCWorld @timesofindia @CNN #AirIndia #AI171 pic.twitter.com/herX1LhNZQ
— Lord Popadom (@Carrotsginger) June 12, 2025
Όπως έγινε γνωστό από πλευράς των ινδικών αρχών, ο πιλότος είχε εμπειρία 8.200 ωρών πτήσης ενώ ο συγκυβερνήτης του ήταν επίσης πολύ έμπειρος, με 1.100 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.
Ανώτερος αστυνομικός στην Αχμενταμπάντ είπε με τη σειρά του στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ότι το αεροπλάνο συνετρίβη σε έναν ξενώνα γιατρών.
Η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους 787-8 Dreamliner Boeing εξέδωσε σε μια λιτή ανακοίνωση, αναφέροντας:
«Γνωρίζουμε τις πρώτες πληροφορίες και εργαζόμαστε για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες».
Πρόκειται για την συντριβή του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τα φτερά του πριν από 14 χρόνια και έκτοτε έχει μεταφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο επιβάτες.
Στη δεύτερη ανακοίνωσή της, η Boeing τονίζει:
«Είμαστε σε επαφή με την Air India για την πτήση 171 και είμαστε έτοιμοι να τους συνδράμουμε. Οι σκέψεις μας είναι με τους επιβάτες, το πλήρωμα, τους διασώστες και όλους όσοι έχουν επηρεαστεί».
Χαοτικές σκηνές
Οι σκηνές στο σημείο της τραγωδίας είναι χαοτικές. Δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ενώ οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι.
Οι Αρχές δηλώνουν ότι στόχος είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τον περιστατικό.
Άνθρωποι λένε ότι άκουσαν έναν δυνατό ήχο και είδαν μαύρο καπνό να υψώνεται.
«Αδύνατο να περιγραφεί με λόγια…» λέει ο Μόντι
«Η τραγωδία στο Αχμενταμπάντ μας έχει συγκλονίσει», τόνισε σε ανάρτηση του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Στην συνέχεια, ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτηση του:
«Είναι αδύνατο να περιγραφεί με λόγια. Σε αυτή τη θλιβερή στιγμή, οι σκέψεις μου είναι με όλους όσους έχουν πληγεί.
Ενημερώνεται συνεχώς ο Κιρ Στάρμερ
Σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ινδικές Αρχές είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο βασιλιάς Κάρολος.
«Οι σκηνές που προέκυψαν από τη συντριβή ενός αεροπλάνου με προορισμό το Λονδίνο που μετέφερε πολλούς Βρετανούς υπηκόους στην ινδική πόλη Αχμενταμπάντ είναι συγκλονιστικές», είπε.
«Ενημερώνομαι για την εξέλιξη της κατάστασης και οι σκέψεις μου είναι με τους επιβάτες και τις οικογένειές τους σε αυτή τη βαθιά οδυνηρή στιγμή», πρόσθεσε
Τι λέει ειδικός σε θέματα αερομεταφορών
Ενδιαφέρον έχει η άποψη του ειδικού σε θέματα αεροπορίας Τζούλιαν Μπρέι.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι, αν αυτό το περιστατικό συνέβη κατά την απογείωση, πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε την πλευρά της ασφάλειας και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια κακή πρόθεση πίσω από αυτό», είπε στο Skynews.
«Επειδή, ουσιαστικά, τα αεροσκάφη σήμερα, πετούν μόνα τους Και έτσι δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα στην απογείωση, ειδικά όχι με ένα Dreamliner. Έχει αρκετά καλό ιστορικό», πρόσθεσε.
«Και, όπως είπα, είναι τελευταίας τεχνολογίας. Οπότε, χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν», κατέληξε.
Το χρονικό της συντριβής
Το αεροπλάνο, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πόλης Αχμενταμπάντ, είχε φτάσει περίπου στα 825 πόδια όταν άρχισε ξαφνικά να χάνει ύψος.
Πριν την συντριβή, ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου προς τον πύργο εναέριας κυκλοφορίας.
Το αεροσκάφος συνετρίβη έξω από την περίμετρο του αερολιμένα σε κατοικημένη περιοχή.
Εικόνες από το σημείο έδειχναν συντρίμμια του αεροσκάφους να βρίσκονται στην ταράτσα ενός κτηρίου.
Βίντεο – ντοκουμέντο που αναρτήθηκε σε κοινωνικά δίκτυα δείχνει το αεροσκάφος να χάνει ύψος και στη συνέχεια να συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή.
Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο φακός καταγράφει μια πύρινη μπάλα να υψώνεται πάνω από το σημείο.
Πηγή: cnn.gr
Το άρθρο Καμία ελπίδα για επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ινδία εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.