Νέοι διάλογοι «φωτιά» για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Παραίτηση Γιάννη Κεφαλογιάννη ζητεί η αντιπολίτευση

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η πίεση στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάλογοι με αναφορές και σε άλλους υπουργούς, με την αντιπολίτευση να προαναγγέλλει αίτημα για προανακριτική επιτροπή και να ζητεί όχι μόνο κι άλλες παραιτήσεις υπουργών, αλλά ακόμη και εκλογές.

Η περιδίνηση στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά δηλώνει, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, επιμερίζοντάς την όμως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για το βαθύ κράτος που αποκαλύπτεται μέσα από τους διαλόγους της δικογραφίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Δεν διστάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι στενές σχέσεις με τους βασικούς εμπλεκόμενους στη δικογραφία ανάγονται στο 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόταν σε τραπέζι στην Κρήτη με τον Λευτέρη Αυγενάκη και γνωστούς «γαλάζιους» αγρότες από το Ηράκλειο.

Οι διάλογοι «φωτιά»

Γιώργος Στρατάκος, πρώην γεν. γρ. υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: Με τον μεγάλο έχεις μιλήσει;

Γιώργος Ξυλούρης ή «Φραπές»: Όχι

Γιώργος Στρατάκος: Πες τους να πάρει ένα τηλέφωνο.

Γιώργος Ξυλούρης: Να πάρει ποιόν, τον Τσιάρα;

Γιώργος Στρατάκος: Ναι, ναι ρε

Γιώργος Ξυλούρης: Τον ακούει;

Γιώργος Στρατάκος: Ναι ναι ναι

Γιώργος Ξυλούρης: Την Τετάρτη.

Γιώργος Στρατάκος: Δηλαδή, τον έχει πάρει ο Πιερρακάκης, να τον πάρει και ο μεγάλος για να μπορέσω εγώ τη Δευτέρα να πάω στο γραφείο του να του το πω, ξέρω ότι σε’ χουν ενοχλήσει από δω κι από δω γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Λοιπόν το παίρνω πάνω μου να το λύσω; Και άμα μου πει ναι; Άστα, μετά τι θα κάνω είναι δική μου δουλειά.

Ο «Φραπές» ή Γιώργος Ξυλούρης είναι ο γνωστός παράγοντα από την Κρήτη που το Δεκέμβριο του 2022 μαζί με τον αδερφό του εμφανίζονταν ως οι μεγάλοι χορηγοί του μπλε ταύρου που τοποθετήθηκε την είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών με τα αποκαλυπτήρια τότε να γίνονται από τον ίδιο τον Μάκη Βορίδη.

Την παραίτηση του Γιάννη Κεφαλογιάννη ζητά η αντιπολίτευση

Μετά τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα η αντιπολίτευση ζητά και την παραίτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον πρώην διευθυντή του πολιτικού του γραφείου να πιάνεται από τον κοριό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να παρεμβαίνει για ρουσφέτια.

Κυριάκος Μπαμπασίδης, πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρέπει στην Κρήτη το δείγμα των ελέγχων να ξεκινήσει από εκεί.

Γιάννης Τρουλλινός, πρώην διευθυντής πολιτικού γρ. Γ. Κεφαλογιάννη: Πρέπει να εμφανίζουμε καμιά ευλογιά, να βρούμε, να βρούμε.

Κυριάκος Μπαμπασίδης: Τι θα κάνουμε με εκείνον τον έλεγχο των 150, γιατί δεν μπορώ να το τραβήξω άλλο.

Γιάννης Τρουλλινός: Με τα Ζωνιανά λες;

Κυριάκος Μπαμπασίδης: Εσύ θα μου πεις, απλώς έχετε το νου σου, ότι επειδή έχει κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να το κάνω.

Δεν τίθεται θέμα Γιάννη Κεφαλογιάννη λέει η κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον κ. Κεφαλογιάννη, καθώς όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες επικοινωνίες στη δικογραφία του ίδιου του υπουργού. Ωστόσο, ο Γιώργος Ξυλούρης μιλά με τον τότε διευθυντή του, βάζοντας στο κάδρο και τον νυν υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Δεν θα έχουμε άλλες παραιτήσεις. Και το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι δείχνει, ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Γιατί, για παράδειγμα, δεν έχω ακούσει κάτι από προέδρους άλλων κομμάτων για αντίστοιχες περιπτώσεις βουλευτών, έστω μια ανακοίνωση, μια ας πούμε, απόσταση», διεμήνυσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παρασύρης Κωνσταντίνος: Ο Λευτέρης ο δεξιός, οι δεξιοί και οι δεξιοί και οι δεξιοί.

Ζερβός Ελευθέριος, πρώην αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Ντάξει, δηλαδή “και κερατάς και δαρμένος” θα βρεθούμε στο τέλος. Γ…έ τα τώρα ρε φίλε, γ…έ τα. Το λέω του Κεφαλογιάννη, το ‘χω πει, τώρα δεκαπέντε μέρες τον παίρνω, τι στ’ α…α τους. Ε, δε γ…αι και συ.

Παρασύρης Κωνσταντίνος: Ο Κεφαλογιάννης μωρέ, εγώ έχω πάει τρεις φορές. Τρία (ρουσφέτια) του ζήτησα πέρυσι στο γραφείο του. Ούτε ένα. Είναι το γραφείο του βιτρίνα. Έχω μεγάλα παράπονα, απ’ τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ στη ζωή μας ένα ρουσφετάκι… Ένα γ….νο. Τίποτα.

Ζερβός Ελευθέριος: Απλά το μόνο που με στενοχωρεί, είναι ότι είναι το χωριό του πατέρα μου, το δικό μου και θα λένε μ…ς. Ειδάλλως στ’ α…α μου.

Η αντιπολίτευση αναμένει και νέες δικογραφίες να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή και προσανατολίζεται σε κατάθεση πρότασης προανακριτικής επιτροπής.

Eρχονται νέες αποκαλύψεις – Τα επόμενα βήματα της έρευνας

Την ίδια ώρα, το κλιμάκιο των ελλήνων εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων συνεχίζει με απόλυτη μυστικότητα την έρευνά του προς κάθε κατεύθυνση και, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «ο δρόμος για να φτάσουμε στην άκρη του νήματος είναι ακόμα μακρύς». Το έργο της ομάδας των εισαγγελέων δεν τελείωσε με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. Κοιτάζοντας από απόσταση την έρευνά τους, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι μοιάζει με οικοδόμημα που έχει τρεις διαφορετικούς ορόφους. Οπως προκύπτει και από το Διαβιβαστικό, επέλεξαν να ξεκινήσουν από τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενόψει και του ενδεχόμενου κινδύνου παραγραφής των τυχόν αξιόποινων πράξεων που ήθελε ερευνηθούν από τη Βουλή.

«Αυτή τη στιγμή, διανύουμε τη δεύτερη τακτική σύνοδο της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί πότε θα λήξουν οι εργασίες αυτής της συνόδου. Κατά τη γνώμη μας, η ποινική ευθύνη των πράξεων υπουργών που αναφέρονται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, οι οποίες φέρεται να διαπράχθηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, θα μπορούσε να θεωρηθεί αποσβεσμένη, εάν η Βουλή αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά υπουργού μετά τη λήξη της δεύτερης τακτικής συνόδου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό έγγραφο των ευρωπαίων εισαγγελέων προς τη Βουλή.

Στον δεύτερο όροφο του εισαγγελικού οικοδομήματος βρίσκονται οι βουλευτές για τους οποίους το Σύνταγμα επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους υπουργούς. Σε περίπτωση που από την εξέλιξη της έρευνας, πέρα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προκύψουν και άλλα στοιχεία, τότε ξεχωριστά για τον καθένα θα αποστέλλεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αιτιολογημένη διάταξη προς τη Βουλή, ζητώντας να δοθεί άδεια για να κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου.

Και στον τρίτο όροφο του εισαγγελικού οικοδομήματος βρίσκονται όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα, τόσο αυτά που ακούγονται στις επίμαχες συνομιλίες, όσο και άλλα που έχουν εντοπιστεί από αυτοτελή στοιχεία, τα οποία ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα όπως απάτη, απιστία, υπεξαίρεση και εγκληματική οργάνωση. «Κλειδί» στη συνέχεια της σοβαρής έρευνας θα αποτελέσουν τόσο οι συνομιλίες που δεν έχουν ακόμα απομαγνητοφωνηθεί, όσο και η αξιολόγηση από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. των στοιχείων που κατασχέθηκαν μετά την έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρώτη απόφαση

Με μια πρόταση «καταπέλτη» ως προς τα πραγματικά περιστατικά και τις ενστάσεις περί εξάλειψης αξιόποινου η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Εφετείου εισηγήθηκε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων στην πρώτη μεγάλη δίκη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το αδίκημα της απάτης.

Η εισαγγελική λειτουργός με μια εμπεριστατωμένη αγόρευσή της θεμελίωσε την πρόταση επί της ενοχής των κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν προβάλλει, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό περί εξάλειψης αξιόποινου, γιατί είχαν επιστρέψει τις φερόμενες ως παράνομες επιχορηγήσεις πριν κινηθεί η εναντίον τους ποινική δίωξη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η εισαγγελέας πέρα από την πρόταση ενοχής για τους παρόντες κατηγορουμένους, «άνοιξε τη βεντάλια» των ερευνών και για άλλους κατηγορουμένους στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν βεβαιώσει ότι όλα έγιναν καλώς για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.

Συγκεκριμένα ζήτησε να ερευνηθεί:

Κακουργηματική συνέργεια σε απάτη για υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν τον έλεγχο των επίμαχων δικαιολογητικών και βεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς για τη χορήγηση των επιδοτήσεων. «Ενόψει της διάχυτης αντίληψης που αναπτύχθηκε ότι όποιος εχει βοσκότοπο χωρίς γεωργική δραστηριότητα παίρνει ενίσχυση, των ελλειπών δικαιολογητικών που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνω ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απιστίας για τα αρμόδια στελέχη ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του που πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους έλληνες πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο εμφανίζονταν ως κληρονόμοι χιλιάδων στρεμμάτων» αναφέρεται.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα:

«Οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται» και ζήτησε μάλιστα να απορριφθούν και οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη, καλή πίστη και εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης τους, λόγω επιστροφής των χρημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζοντας ότι καταπιάνεται με ένα νομικό θέμα για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη κρίση ελληνικού δικαστηρίου. Για την εξάλειψη του αξιόποινου ειδικά, η εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία. Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά των συμφερόντων της ΕΕ».

Αναφερόμενη σε ισχυρισμούς τους σχετικά με πλάνη τους και την πεποίθησή τους ότι απαιτούταν μόνο η κατοχή της έκτασης, είπε: «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων».