Νησιά χωρίς πυροσβεστικά κλιμάκια εν μέσω θέρους

Η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής στα νησιά – σε κάποια δε, τα πυροσβεστικά κλιμάκια είναι ανύπαρκτα – τα καθιστά για μία ακόμη χρονιά ανοχύρωτα απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε μια αντιπυρική περίοδο, μάλιστα, που και φέτος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες είχαμε περισσότερες βροχές συγκριτικά με πέρυσι.

Με την καμένη έκταση στη Χίο να αγγίζει τα 60.000 στρέμματα, η πρόσφατη φωτιά που έκαιγε το νησί για τουλάχιστον τέσσερα 24ωρα δείχνει την ανάγκη της άμεσης επέμβασης στα πύρινα μέτωπα. Σχεδόν 450 πυροσβέστες επιχειρούσαν, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Η Χίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «τυχερό» νησί σε ό,τι αφορά την πυροσβεστική κάλυψη, καθώς ο αριθμός των μόνιμων και εποχικών πυροσβεστών φτάνει τους 100. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, σε ένα νησί 842 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με τα πύρινα γεγονότα να… ξεπηδούν με διαφορά λίγων λεπτών, όπως ακριβώς συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, όση πυροσβεστική δύναμη και να υπάρχει δεν επαρκεί.

Χωρίς καταλύματα

Για μία ακόμη χρονιά πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Αστυπάλαια δεν υπάρχει. «Εχω κάνει επανειλημμένα αίτημα για να έρθουν πυροσβέστες στο νησί. Ωστόσο, ένας από τους αποτρεπτικούς λόγους – ίσως ο σημαντικότερος – είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταλύματα και χώροι για να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα μεγάλο πρόβλημα των νησιών – η έλλειψη, δηλαδή, οικονομικά προσιτής στέγης και η ανεξέλεγκτη αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων – να δημιουργεί ένα δεύτερο, εξίσου μεγάλο πρόβλημα, την ελάχιστη έως ανύπαρκτη πυροσβεστική κάλυψη», εξηγεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας. Η «πεταλούδα του Αιγαίου» καλύπτεται από ένα σώμα εθελοντών πολιτικής προστασίας «κι ελπίζουμε να μην έχουμε μεγάλα γεγονότα να αντιμετωπίσουμε, καθώς η Αστυπάλαια δεν έχει κοντινά νησιά και η όποια βοήθεια θα μπορεί να έρθει την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα».

«Το παν είναι οι προσλήψεις»

Ενας πυροσβέστης περισσότερος, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, υπηρετεί στη Σέριφο και πλέον στο νησί υπάρχουν τρεις μόνιμοι και τρεις εποχικοί πυροσβέστες. «Είμαστε στον πόλεμο κι έχουμε σφεντόνα. Ετσι, μπορούμε να περιγράψουμε την πυροσβεστική κάλυψη στα νησιά, παρότι στο δικό μας έχουμε έναν επιπλέον πυροσβέστη φέτος. Το παν είναι οι προσλήψεις σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό», σημειώνει ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. Προσθέτει δε, πως η λογική του κράτους «να δώσουν οι νησιωτικοί δήμοι κίνητρα για να έρθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργαστούν» δημιουργεί δήμους δύο ταχυτήτων. «Γιατί οι δήμοι της Αττικής δεν δίνουν κίνητρα σε πυροσβέστες, ενώ εμείς θα πρέπει να δώσουμε για να υπηρετήσουν στα νησιά. Την ίδια στιγμή δεν γίνεται το κράτος να βασίζεται μόνο στον εθελοντισμό, όταν πρόκειται για την πυροσβεστική κάλυψη των μικρών νησιών».