
Πέντε υποψήφιοι που μόλις είχαν πληροφορηθεί τις καλές βαθμολογίες τους στις Πανελλαδικές, άφησαν στην άκρη για λίγα λεπτά τη χαρά τους και εκμυστηρεύτηκαν στα «ΝΕΑ» τα συναισθήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τα όνειρά τους.
Δέσποινα Κορωνάρχη,
19.120 μόρια
«Δεν είναι μόνο το διάβασμα,
είναι η ψυχολογία»
Οι βαθμοί της (20 στη Φυσική, 19,7 στη Χημεία, 19,4 στη Βιολογία και 16,5 στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας) μάλλον της εξασφαλίζουν την Ιατρική. Δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιον κλάδο της θα ακολουθήσει – πιθανότατα Ψυχιατρική. Τι της έχει λείψει τα χρόνια της προετοιμασίας; «Οι Πανελλαδικές απαιτούν μια συνεχή προσπάθεια. Δεν έβγαινα πολύ. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεν βγήκα σχεδόν καθόλου. Πιστεύω όμως ότι αυτό ήταν μέσα στη διαδικασία. Παρότι ήταν δύσκολη η διαδικασία αυτή, η προσπάθεια για να πετύχω τον στόχο μου ήταν ωραία». Αναφέρεται ιδιαίτερα στη βοήθεια από τους γονείς, αλλά και τους καθηγητές και τους φίλους της, γιατί αυτό που παίζει ρόλο κατά τη γνώμη της στις Πανελλαδικές «δεν είναι μόνο το διάβασμα, είναι η ψυχολογία» .
Αγγελής Απολλωνάτος,
18.660 μόρια
«Μαραθώνιος
από τη Β’ Λυκείου»
Μαραθώνιο χαρακτηρίζει τη διαδικασία των Πανελλαδικών ο Αγγελής. Εναν μαραθώνιο τον οποίο ξεκίνησε στη Β’ Λυκείου και έτρεξε με σταθερότητα. «Μια χαρά», λέει, «και συνεχίζουμε». Στόχος του, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δη η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Οι επιδόσεις του στις Πανελλαδικές: 19,2 στα Μαθηματικά, 19,7 στη Χημεία, 19,8 στη Φυσική και 14,8 στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Και αυτός (όπως και τα υπόλοιπα παιδιά με τα οποία επικοινωνήσαμε) περίμενε τις βαθμολογίες και από τον Ιούλιο… διακοπές μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων.
Αγγελος Μάριος Μανιάτης,
18.580 μόρια
«Η μοναξιά – ειδικά
του τελευταίου διμήνου»
Με βάση τη βαθμολογία του υπολογίζει να μπει στην Ιατρική της Πάτρας – θα ακολουθήσει την Πλαστική Ιατρική. «Εκτός από τη σημασία της για τις περιπτώσεις εγκαυμάτων κ.λπ., ο τρόπος που παρουσιάζεται κάποιος συμβάλλει πάρα πολύ στην αυτοεκτίμησή του και στον τρόπο που λειτουργεί σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η αυτοπεποίθηση είναι θέμα υψηλής σημασίας», λέει. Διάβασε πολύ μεν, αλλά πιστεύει ότι «η επιτυχία είναι θέμα πολυπαραγοντικό. Το διάβασμα είναι σημαντικό, αλλά το ίδιο είναι και η καλή συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή». Το πιο δύσκολο για έναν υποψήφιο; «Η μοναξιά – ειδικά του τελευταίου διμήνου». Συζητάμε για τις Πανελλαδικές: «Πολλοί τις παρουσιάζουν ως μια πολύ πιεστική περίοδο – εν μέρει αληθεύει. Αλλά πρέπει να μάθουν οι μαθητές να βλέπουν και το ευχάριστο κομμάτι: ότι παλεύουν για κάτι που πραγματικά θέλουν. Γι’ αυτό και είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθεί κανείς το επάγγελμα που πραγματικά ποθεί. Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τον εαυτό σου, κυνηγάς το όνειρό σου».
Δήμητρα Κολιοφώτη, 19.550 μόρια
«Ικανοποίηση
και δικαίωση»
Η Δήμητρα αισθάνεται ικανοποίηση και δικαίωση έπειτα από μια χρονιά εξαντλητικού διαβάσματος, το οποίο, όπως φαίνεται, απέδωσε. Με ένα 20άρι στη Χημεία, 19,7 στη Φυσική, 18,9 στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και 19,3 στη Βιολογία («εκεί έχασα μονάδες», λέει) μπαίνει μάλλον στη σχολή της προτίμησής της, την Ιατρική. Προς το παρόν και περιμένοντας την ανακοίνωση των βάσεων, ετοιμάζεται για καλοκαιρινές διακοπές με φίλους και την οικογένειά της.
Γιάννης Γιαννόπουλος,
19.020 μόρια
«Είναι απλώς μια στιγμή
ο χρόνος είχε άλλη αξία»
Επιθυμία του να περάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Τι του έλειψε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας; «Ο ελεύθερος χρόνος. Τώρα έχω άπειρο και έχω αρχίσει να βαριέμαι. Τότε ο χρόνος είχε άλλη αξία, μια ώρα ξεκούρασης ήταν απόλαυση. Ο χρόνος είχε άλλη αξία». Τι θέλει να ξεχάσει; «Την κούραση και το άγχος για το αν θα είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Το ότι αν και αισθανόμουν ότι χρειάζομαι μια ώρα ξεκούραση, δεν το έκανα γιατί ένιωθα ότι έπρεπε να διαβάσω παραπάνω. Και τις ενοχές, γιατί αν ξεκουράστηκα κάποιες φορές, σκεφτόμουν ότι αν είχα διαβάσει και αυτή την ώρα… Τέλος πάντων, όλα καλά». Γιατί μόνο «καλά» (κι ακόμα παραπάνω) μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη βαθμολογία του: Φυσική 19, Χημεία 19,9, Μαθηματικά 18,6 και Εκθεση 17,7. Τι θα άλλαζε αν μπορούσε; «Δεν μπορώ να πω. Ισως το ότι είναι μια στιγμή για κάθε μάθημα και μπορεί να σου τύχει κάτι. Δεν είναι μια διαδικασία με βάθος χρόνου, είναι απλώς μια στιγμή».