Ακόμη ένα… άλμα καταγράφει η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε για τους αναπνευστικούς ιούς, που κατά κανόνα προτιμούν τους χειμερινούς μήνες. Αιτία εικάζεται ότι αποτελεί η νέα παραλλαγή της Ομικρον, με την κωδική ονομασία ΝΒ.1.8.1 ή «Nimbus», που φαίνεται να ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, χωρίς εντούτοις προς το παρόν να έχει πυροδοτήσει αντίστοιχη αύξηση στους σκληρούς δείκτες (δηλαδή, νοσηλείες και θανάτους).
Η προειδοποίηση ήρθε άλλωστε ήδη στα μέσα του περασμένου μήνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), όταν ανακοίνωσε ήπια αύξηση των περιστατικών στη Γηραιά Ηπειρο. Σημειώνεται, δε, πως αντίστοιχες παρατηρήσεις είχαν επισημανθεί και για ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με τις ΗΠΑ να συμπεριλαμβάνεται επίσης στη σχετική λίστα.
Και όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, γεγονός που καθρεφτίζεται στην αυξητική τάση (αγγίζει το 15% σε σχέση με το περασμένο διάστημα) των αιτημάτων για αντιιικά φάρμακα, τα οποία κατά κανόνα αφορούν ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα.
Το θετικό είναι πάντως ότι δεν διαπιστώνεται παράλληλη ανοδική τάση σε εκείνα τα επιδημιολογικά δεδομένα που μαρτυρούν επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αν και η κυκλοφορία του κορωνοϊού συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινότητα των πολιτών.
Αλλωστε, αυτό που ξεχωρίζει τη νέα παραλλαγή σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί, εν συγκρίσει με τις αμέσως προηγούμενες παραλλαγές, είναι ο ιδιαίτερα δυνατός πονόλαιμος και η γενική κακουχία.
Επίσης, εκείνοι που μολύνονται με τη «Nimbus» ταλαιπωρούνται από υψηλό πυρετό αλλά και ρινική συμφόρηση. Εξού και η επιστημονική κοινότητα συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (όπως είναι για παράδειγμα τα ΜΜΜ) αλλά και την παραμονή τους στο σπίτι εφόσον είναι δυνατόν, κυρίως σε όσους εμφανίζουν ύποπτα σημάδια.
Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μπήκε πρόσφατα και μία ακόμη παραλλαγή του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η XFG, που σημειωτέον κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες ιδίως της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και στις ΗΠΑ, όπου ευθύνεται για το 14% των κρουσμάτων.
Ωστόσο, ούτε αυτή φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και συνεπακόλουθα επιπλοκές σε ασθενείς που νοσούν.