Εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων κάνει πρεμιέρα σήμερα το ψηφιακό πελατολόγιο σε χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτων. Συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και εταιρείες ενοικίασης οχημάτων έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου, με τους εκπροσώπους τους να επικαλούνται αυξημένη γραφειοκρατία, λειτουργικά βάρη και τεχνικές δυσκολίες. Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι το μέτρο προσθέτει σημαντικό λειτουργικό βάρος και ενδέχεται να απαιτεί την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να υποστηρίξει την καταγραφή των στοιχείων σε καθημερινή βάση.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία, διάρκειας 30 δευτερολέπτων μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και μέχρι στιγμής στους τρεις μήνες πιλοτικής λειτουργίας του ψηφιακού πελατολογίου έχουν εγγραφεί 4.000 συνεργεία αυτοκινήτων και πάρκινγκ και 1.100 γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κι έχουν γίνει 185.000 καταγραφές.
Οι επαγγελματίες των συνεργείων αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των μικρών και οικογενειακών συνεργείων στερείται υποδομών, προσωπικού και κατάρτισης στη χρήση τέτοιων ψηφιακών εργαλείων. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι δεν προβλέφθηκε καμία μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ούτε στοιχειώδης καθοδήγηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το μέτρο δημιουργεί σύγχυση ως προς το ποιες εργασίες πρέπει να καταγράφονται, ενώ γεννά νομική ανασφάλεια για ενδεχόμενες ερμηνείες και κυρώσεις. Η αυτοματοποιημένη αξιοποίηση των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση θεωρείται από τους επαγγελματίες παγίδα που θα οδηγήσει σε αυθαίρετα πρόστιμα για τυπικές ή ελάχιστες παραλείψεις, ακόμη και όταν δεν προκύπτει φορολογική ζημία.
Στο Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων, οι υπόχρεοι οφείλουν να καταγράφουν και να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα που προκύπτουν από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.