Σοβαρές ποινές ενόψει από την UEFA

Με κυρώσεις από την UEFA κινδυνεύει η Μπαρτσελόνα γιατί υποτροπίασε στην παραβίαση των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Πέρυσι η Μπάρτσα είχε τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο 500.000 ευρώ, καθώς τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υποστήριξαν πως η πώληση του 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του 2022 για τα επόμενα 25 χρόνια δεν μπορούν να θεωρηθούν «άλλα λειτουργικά έσοδα», όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο σύλλογος και θα έπρεπε να περιγραφούν στους λογαριασμούς τους ως «κέρδη από ζημίες από άυλα περιουσιακά στοιχεία». Αυτό το εισόδημα δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στο οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι και δεν τη βοήθησε να ισοσκελίσει τα βιβλία της.

Οι Μπλαουγκράνα απειλούνται ενόψει της νέας σεζόν με αφαίρεση βαθμών από τη league phase του Τσάμπιονς Λιγκ ή περιορισμό του αριθμού των παικτών που μπορούν να δηλώσουν στη διοργάνωση.  

Σε ανακοίνωσή του ο καταλανικός σύλλογος τονίζει πως πρόσφατα ολοκλήρωσε μια διαδικασία οικονομικού ελέγχου που διεξάγει η UEFA κάθε δύο χρόνια. «Ο σύλλογος δεν έχει ενημερωθεί για τα συμπεράσματα και τις πιθανές συνέπειες που προκύπτουν απ’ αυτό τον έλεγχο. Η κύρια διαφορά είναι ότι η UEFA δεν θεωρεί ορισμένες συναλλαγές (τους λεγόμενους μοχλούς) ως τακτικά έσοδα, σε αντίθεση με τη Λίγκα, η οποία τις θεωρεί συνήθη λειτουργικά έσοδα».

Πρόβλημα παραβίασης των οικονομικών κανόνων υπάρχει και με τις Τσέλσι και Αστον Βίλα, αλλά αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ