Στου Τζεφ Μπέζος τη χαρά, έσφαξα έναν κόκορα

Τι λέει μετά το τραγούδι; Το κανονικό, αυτό που αναφέρεται στου παιδιού μου τη χαρά; «Εφαγε όλη η Σαμψούντα, χόρτασε κι η Τραπεζούντα» οπότε ο συγκεκριμένος γάμος μάλλον σαν της Κανά θα ήταν αφού με έναν κόκορα χόρτασαν δυο πόλεις. Στου Τζεφ Μπέζος τη χαρά ωστόσο φαίνεται ότι σφάχτηκαν πολλοί κόκοροι διότι χόρτασε όχι μόνο η Βενετία αλλά κι ο κόσμος ολόκληρος. Τις τελευταίες ημέρες, λες και σταμάτησαν τα πάντα και το βλέμμα του Διαδικτύου έμεινε καρφωμένο στον γάμο της χρονιάς. Ποιοι πήγαν, πώς πήγαν, τι φόρεσαν, τι έκαναν, τι έφαγαν, πόσα ξόδεψαν. Αν το σκεφτούμε δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από κάτι κυρίες που πηγαίνουν ημιαπρόσκλητες στους γάμους της γειτονιάς για να έχουν να κουσελέψουν την άλλη μέρα. Τι μεγάλες διαφορές, το ίδιο ακριβώς είναι, αλλά επειδή το κάνουμε ψηφιακά νομίζουμε ότι είναι διαφορετικό.

Και ποιος δεν ασχολήθηκε με τον γάμο της Βενετιάς. Από επαγγελματίες δημοσιογράφους που τον τοποθέτησαν στο φόντο της άνισης κατανομής του πλούτου μέχρι τις κουτσομπόλες των σόσιαλ που ανέμισαν τα φλάμπουρα της καταγγελίας για υπερβολές και κιτς αισθητική. Οσον αφορά τους πρώτους, ας πούμε ότι είναι μέσα στη φύση της δουλειάς μας να μην αδιαφορούμε για κάτι με το οποίο ασχολούνται οι πάντες και να προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το «από κάτω κείμενο» του γεγονότος ή να το τοποθετήσουμε στη γενική εικόνα.

Για όλους τους άλλους (και κυρίως τις άλλες) που ξέρασαν χολή σχολιάζοντας τα ρούχα της νύφης και τις πλαστικές επεμβάσεις της ή αποφασίζοντας, για παράδειγμα, ότι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο φορούσε καπελάκι διότι ντρεπόταν επειδή ήταν εκεί, ο λόγος είναι γνωστός και αναγνωρίσιμος από αρχαιοτάτων χρόνων. Οταν χλευάζεις κάποιον ο οποίος βρίσκεται στις κορυφές της λίστας των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, έχεις την αίσθηση ότι μειώνεις τη διαφορά ανάμεσά σας. Εσύ την έχεις. Διότι στους τρίτους φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Πάμε τώρα στο ζουμάκι. Πλούσιοι και φτωχοί, πολύ πλούσιοι και πολύ φτωχοί υπήρχαν πάντα στον κόσμο μας όπως επίσης και σε όλα τα πολιτικοοικονομικά συστήματα όσο και αν ευαγγελίζονταν την ισότητα. Μακάρι να έρθει η στιγμή που θα έχουμε όλοι τα ίδια λεφτά στην τσέπη μας αλλά έχω την εντύπωση πως ούτε εμείς ούτε τα εγγόνια μας θα προλάβουμε αυτήν τη χαρά. Ωστόσο, σήμερα, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να ζήσει κάποιος την ψευδαίσθηση του πλούτου. Να κάνει αιματηρή οικονομία για να πάει ένα τριήμερο σε ένα καλό ξενοδοχείο, πολυτέλεια που μεγιστοποιείται αν βομβαρδίσει τα σόσιαλ με σχετικές φωτογραφίες. Εξάλλου, στην εποχή που δεν είναι καθόλου σίγουρο το πόσο αποτυπώνουν οι φωτογραφίες την πραγματικότητα, «μετράει» πιο πολύ να ξέρεις πόσο κοστίζει η σουίτα στο τάδε ξενοδοχείο της Βενετίας από το να έχεις μείνει εκεί.

Κοίτα ποιοι μιλάνε

Βέβαια, ο κύριος στόχος ήταν η Λόρεν Σάντσεζ που μέχρι και πειραγμένες φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Οτι έχει παραμορφωθεί από τις πολλές πλαστικές. Και αυτό από ορδές ελληνίδων «κούγκαρ», με χείλια σαν του ροφού και ζυγωματικά που φτάνουν πιο ψηλά από τα αφτιά. Και που ανεβάζουν φωτογραφίες όπου, στην αγωνία να σβήσουν τις ρυτίδες, σβήνουν και τις μύτες τους και μένουν μόνο τα ρουθούνια, παραπέμποντας σε γουρουνάκια.

Ηταν επίδειξη πλούτου ο γάμος του Μπέζος; Ηταν. Αλλά τα εκατομμύρια που ξόδεψε ήταν ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τα 228 δισεκατομμύρια της περιουσίας του. Μικρότερο σε σχέση με αυτά που ξοδεύει μια ελληνική οικογένεια για «γάμο της τάξης της», με δεξίωση σε κτήμα, κέτερινγκ που θα έχει και γαρίδες κοκτέιλ, και dj. Ή ακόμη και για γλέντι σε οικογενειακό κέντρο, με αρνιά και κοκορέτσια και δημοτική ορχήστρα. Και επειδή ο γάμος είναι ούτως ή άλλως μια εικόνα που θυμίζει καρναβάλι, ας αφήσουμε ήσυχους τους Μπέζος αυτού του κόσμου κι ας σφάξουμε τον κόκορα στη χαρά του δικού μας παιδιού.