Τελικό τσεκάρισμα για να μη χάσετε το ακίνητό σας… από τον γείτονα

Σε ετοιμότητα πρέπει να είναι – από εδώ και πέρα – χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα της περιουσίας τους. Κι αυτό διότι η διαδικασία δημοσιοποίησης των εκθέσεων για τις αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών  στοιχείων – που ξεκίνησε ήδη στη Μεσσηνία και τη Μαγνησία – θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και επίκεινται η οριστικοποίηση των εγγραφών.

Oσοι ιδιοκτήτες ακινήτων παραλείψουν να ασχοληθούν με τα όσα προβλέπονται, μπορεί, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση, να βρεθούν: αντιμέτωποι με την απώλεια περιουσιακού δικαιώματος. Κι αυτό διότι, εάν ένας άλλος ιδιοκτήτης ζητήσει διόρθωση ή διεκδικεί το ίδιο ακίνητο και ο ιδιοκτήτης του δεν εμφανιστεί, το δικαίωμά του μπορεί να απορριφθεί και να μην καταχωρηθεί ποτέ ως οριστικό.

Επιπλέον, να έχουν πρόβλημα στη μεταβίβαση ή στην αξιοποίηση του ακινήτου τους. Γιατί; Επειδή στην περίπτωση που το ακίνητο δεν καταγραφεί σωστά ή δεν φαίνεται ως ιδιοκτησία τους, δεν θα μπορούν να το πουλήσουν, να το μεταβιβάσουν, να εκδώσουν οικοδομική άδεια ή να το χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση.

Επίσης, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε μελλοντική αποκατάσταση. Αυτό θα συμβεί επειδή μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών (παρέλευση των προθεσμιών και ένταξη στο Κτηματολόγιο), η διόρθωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτεί δικαστική προσφυγή.

Για τον λόγο αυτό «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή, παρουσιάζουν μέσα από ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες προκειμένου να αποφύγουν τις όποιες επιπτώσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ποιους αφορά η διαδικασία;

Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμφώνησαν με τα στοιχεία της ανάρτησης που έγινε από το Κτηματολόγιο και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση διόρθωσης πληρώνοντας παράβολο των 5 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που υπέβαλε αίτηση διόρθωσης για εκτοπισμό δικαιώματος;

Θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου για να δει την έκθεση που έχει συντάξει το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει;

Σε περίπτωση που η αίτηση διόρθωσης αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή σε διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης», τότε πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με το αποτέλεσμα της έκθεσης που τον αφορά. Ειδικότερα θα πρέπει:

n Να συμπληρώσει τα σχετικά πεδία στο ktimatologio.gov.gr (είσοδος με κωδικούς taxisnet).

n Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει αιτιολογημένα με το περιεχόμενο της έκθεσης. Στην περίπτωση που διαφωνεί έχει τη δυνατότητα να επισυνάψει έγγραφα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

n Αφού οριστικοποιήσει την επιλογή του (για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί), μπορεί να δει τον πίνακα θιγόμενων ιδιοκτητών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κοινοποίηση.

n Πρέπει να ενημερώσει όσους ιδιοκτήτες θίγονται (από τον πίνακα θιγόμενων ιδιοκτητών), με συστημένη επιστολή (ΕΛΤΑ/ταχυαποστολή courier) ή e-mail ή δικαστικό επιμελητή, αποστέλλοντας:

(α) την αίτηση διόρθωσης που είχε υποβάλει.

(β) την έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης.

(γ) στην περίπτωση που διαφωνεί πρέπει να αποστείλει και τις αντίθετες απόψεις του.

Επίσης, οφείλει να επισυνάψει – και – τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που έστειλε στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, στο ktimatologio.gov.gr. Το αποδεικτικό γνωστοποίησης θα πρέπει να αναγράφει το όνομα του θιγόμενου ιδιοκτήτη.

Εάν ο ιδιοκτήτης διαφωνεί με το αποτέλεσμα της έκθεσης που τον αφορά τι πρέπει να κάνει;

Πρέπει να υποβάλλει τις αντίθετες απόψεις του, υπό μορφή αναφοράς στο ktimatologio.gov.gr, με χρήση των κωδικών taxisnet, πάλι εντός της προθεσμίας των 30 ημερών.

Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης που έχει ειδοποιηθεί πως θίγεται;

Μπορεί, και αυτός, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα ενημερωθεί ως θιγόμενος και ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, να κάνει τα εξής:

n είτε να συμφωνήσει για τη διόρθωση (μέσω του ktimatologio.gov.gr τσεκάροντας την αντίστοιχη επιλογή, είτε με δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου ή με υπεύθυνη δήλωσή τους μέσω Gov.gr)

n είτε να διαφωνήσει αιτιολογημένα, υποβάλλοντας σχετικά στοιχεία μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κτηματολογίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ktimatologio.gov.gr.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο θιγόμενος δεν προβεί σε καμία ενέργεια, εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας;

Θα θεωρηθεί ότι συμφωνεί με τη διόρθωση.

Τι πρέπει να κάνουν οι αιτούντες που το αίτημά τους δεν αφορά σε εκτοπισμό;

Οι αιτούντες που το αίτημά τους δεν αφορά σε εκτοπισμό δικαιώματος, μπορούν να εισέλθουν με κωδικούς taxis και να δουν μόνο το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και την έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης.

Τι κόστος έχει η υποβολή των αιτήσεων;

Ολες οι αιτήσεις (αναφοράς / αντίρρησης) υποβάλλονται ατελώς.

Στη συνέχεια τι ακολουθεί με την εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης από τις επιτροπές;

Οι έγγραφες αντίθετες απόψεις ή η έγγραφη συγκατάθεση υποβάλλονται στον φορέα του Κτηματολογίου, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών αυτού, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Η αίτηση διόρθωσης, η έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης και οι αντίθετες απόψεις διαβιβάζονται από τον φορέα, μαζί με όλα τα συνυποβληθέντα στοιχεία, προς εξέταση στις αρμόδιες επιτροπές. Στην περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί αντίθετες απόψεις το Γραφείο Κτηματογράφησης προβαίνει υποχρεωτικά στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τη συνταχθείσα έκθεση.

Πότε η αίτηση διόρθωσης δεν μεταβιβάζεται στις επιτροπές;

Εάν, πριν από την ανάρτηση των εκθέσεων στην ιστοσελίδα του φορέα, ο θιγόμενος ιδιοκτήτης είτε έχει συγκατατεθεί εγγράφως με ανάκληση της δήλωσής του περί εγγραπτέων δικαιωμάτων, είτε με σχετική δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου, είτε έχει ζητήσει την ολική ή μερική διαγραφή του δικαιώματός του επί του ακινήτου που αφορά η αίτηση διόρθωσης λόγω εσφαλμένης καταχώρισης στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες, τότε η αίτηση διόρθωσης δεν διαβιβάζεται στις επιτροπές και το Γραφείο Κτηματογράφησης προβαίνει στις απαιτούμενες διορθώσεις.