Το πάρτι των Βάσκων για τον Μεντιλίμπαρ

Στην τετράγωνη λογική του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο διαχωρισμός είναι αναπόφευκτος: Ούτε το Europa League με τη Σεβίλλη (2023), ούτε καν το μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα της κατάκτησης του Conference League με τον Ολυμπιακό (2024) που ακολούθησε. Για εκείνον η απάντηση στην ερώτηση «ποιος ο σημαντικότερος τίτλος που κέρδισες ποτέ», θα τον ταξιδεύει καμιά τριανταριά (και βάλε) χρόνια πίσω και θα τον στέλνει απευθείας στα χώματα της επαρχίας Βισκάια. Στην πρώτη του απόπειρα σαν κόουτς, στον πάγκο της άσημης Αράτια και στην άνοδο από τη μια ερασιτεχνική κατηγορία στην επόμενη. «Δεν είχα στο μυαλό μου την καριέρα. Μόνο την Αράτια. Αν δεν ήταν εκείνη δεν θα είχε ακολουθήσει τίποτε άλλο» δικαιολογήθηκε κάποτε στη «Marca» με όλη την ταπεινότητα του κόσμου στα λόγια του. Κλασικός «Μέντι»: Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που ενάμισι χρόνο τώρα υπογράφει τη δική του εποχή στο μεγάλο λιμάνι.

Ο ίδιος που από το Σάββατο το απόγευμα έγινε ο λόγος μιας ολόκληρης γιορτής στα παλιά του λημέρια. Και γλυπτό (!) έξω από το Estadio Urbieta του Ιγκορε. Ναι, το γήπεδο της Αράτια FC που όχι μόνο δεν τον ξέχασε, αλλά που καμαρώνει για εκείνον. Ενας «δικός» της που έκανε ολόκληρη τη διαδρομή στο απαιτητικό περιβάλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γέμισε ασφυκτικά για χάρη του από φιλάθλους, παλιούς φίλους, συγγενείς κ.λπ. Και ήταν εκεί και όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του 1994 για να του αποδώσουν τιμές. Και έγινε και ένα ολόκληρο φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του ανάμεσα στους βετεράνους της Αράτια και εκείνους της Εϊμπαρ (291 ματς στον πάγκο της άφησε πίσω του ο 64χρονος προπονητής). Και υπήρχε στο γήπεδο μια φανέλα του νταμπλούχου Ολυμπιακού υπογεγραμμένη από όλους τους ποδοσφαιριστές που κληρώθηκε, όπως και μια σειρά από εισιτήρια διαρκείας της Αθλέτικ Μπιλμπάο που από την πλευρά της ήθελε και εκείνη να «εκπροσωπηθεί». Ολα και όλοι για τον Μέντι που κρατώντας την τιμητική πλακέτα δεν αρνήθηκε σε κανέναν μια φωτογραφία.

Για τον… Μίγια

Πίσω στην… πραγματικότητα; Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν κάνει μόνο διακοπές στον τόπο του. Είναι σταθερά σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ανθρώπους της ομάδας συμμετέχοντας στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Εκείνου που όπως εδώ και μέρες έχουν γράψει «τα ΝΕΑ» έχει φέρει στο προσκήνιο το όνομα του Λουίς Μίγια. «Ο Μεντιλίμπαρ θέλει να πάρει τον Μίγια στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν τις πρώτες επαφές – Ρόλο-κλειδί ο προπονητής τους και το ενδιαφέρον του παίκτη» έγραψε την Κυριακή η «Αs» για τους νταμπλούχους και τον 30χρονο play maker της Χετάφε. «Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, προπονητής του Ολυμπιακού, θέλει να ενισχύσει την ομάδα του ενόψει της συμμετοχής της στο Champions League με την απόκτηση του Λουίς Μίγια. Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει και πλέον αναμένεται η απόφαση της Χετάφε αλλά και η διάθεση του παίκτη για το αν θα επιθυμούσε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα».

Τα 40 εκατ. ευρώ για Κωστούλα

Ο Μίγια έχει συμβόλαιο ως το 2027 με τους Μαδριλένους και βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Βιγιαρεάλ. «Ο Τόνι Μουνιόθ, που μόλις ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα τεχνικού διευθυντή στη Χετάφε, μαζί με τον πρόεδρο Ανχελ Τόρες, θα κληθούν να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της μεταγραφής. Προς το παρόν, γνωρίζουν πως το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού είναι υπαρκτό και σοβαρό» συμπληρώνει η έγκυρη εφημερίδα. Και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται για τη μοναδική που ασχολείται αυτές τις ημέρες με τον Ολυμπιακό. Στην Αγγλία τα ρεπορτάζ έρχονται διαδοχικά για τον Μπάμπη Κωστούλα και την Μπράιτον που έχοντας φτάσει την προσφορά της στα 40 εκατ. ευρώ (Sky Sport) περιμένει την απάντηση των Ερυθρόλευκων. «Θα είναι ένα τεράστιο ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο νεαρός του Ολυμπιακού όμως είναι παιδί-θαύμα» σχολίασε το βρετανικό δίκτυο εξηγώντας την επιμονή του αγγλικού club για χάρη του.

Οι Πορτογάλοι για Μουζακίτη

Φυσικά ο Κωστούλας δεν είναι ο μοναδικός του ερυθρόλευκου ρόστερ που για χάρη του έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση μπαίνοντας πλέον στην τροχιά της μεταγραφικής αγοράς. Εχει την τιμητική του και ο Χρήστος Μουζακίτης. Λέγεται μάλιστα ότι απόψε στην Κρήτη θα είναι και πάλι μια σειρά από σκάουτ με την ευκαιρία για ένα ακόμη «τσεκάρισμα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τον Μουζακίτη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι ομάδες της Πορτογαλίας. Με πρώτη και καλύτερη τη Σπόρτινγκ που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως από την εποχή του Αμορίμ έχει εκείνον τον 3-4-2-1 σχηματισμό που επιλέγει και η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού εδώ και μερικά χρόνια. Από το περσινό Youth League τον παρακολουθεί «στενά» με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μαζί της βεβαίως και ολόκληρη η Ευρώπη. Κωστούλας και Μουζακίτης σχηματίζουν ένα «πακέτο» δίχως προηγούμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στους 15-20 καλύτερους teenagers της Ευρώπης. Καθόλου παράξενο λοιπόν να συζητούν για χάρη τους πολλοί και διάφοροι.

n Ισπανικό δημοσίευμα προσθέτει στη μεταγραφική κουβέντα για τον Ολυμπιακό τον Χουαν Κρουζ της Λεγκανές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «La Razon», «ο Μεντιλίμπαρ θα ήταν ενθουσιασμένος να προσφέρει στον Αργεντινό μία θέση στον Ολυμπιακό», ενώ για τον ποδοσφαιριστή έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον επίσης, η Βαλενθια, η Ράγιο Βαγιεκάνο, η Ζιρόνα και η Μαγιόρκα. Ο 25χρονος αριστεροπόδαρος εξτρέμ γεννήθηκε στην Αργεντινή, αλλά έπαιξε ποδόσφαιρο στην Ισπανία ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής της Μάλαγα.

Ο Χουάν Κρουζ Ντίας Εσπόζιτο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έκανε εξαιρετική σεζόν 39 συμμετοχές, οκτώ γκολ, πέντε ασίστ και δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2028 με τη Λεγκανες που υποβιβάστηκε.

Η Μπέτις διατηρεί ποσοστό 40% των δικαιωμάτων του νεαρού εξτρέμ, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.