Φαβορί το Βελιγράδι

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο φάιναλ φορ στη σερβική πρωτεύουσα, όλα δείχνουν ότι η κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα επιστρέψει στο Βελιγράδι.

Την Πέμπτη αναμένεται να μάθουμε πού θα στεφθεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης και αυτό θα γίνει στα Βαλκάνια, είτε στη Stark Arena του Βελιγραδίου, είτε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας.

Η σερβική πόλη παραμένει το φαβορί, η Βαλένθια έχει βγει από το κάδρο και συνεπώς η ελληνική πρωτεύουσα είναι το αουτσάιντερ που ελπίζει να πάρει την ψήφο των (περισσοτέρων) ιδιοκτητών των ομάδων.

Σε μια σεζόν όπου πλέον θα είναι 20 οι ομάδες (άρα δύο έξτρα διαβολοβδομάδες για τις τέσσερις έξτρα αγωνιστικές) αποτελεί κομβικό σημείο να μην «πειράξει» η Ευρωλίγκα τα συμφωνηθέντα παράθυρα της FIBA για τα προκριματικά (τώρα του Μουντομπάσκετ).

Η ιστορική συνάντηση που δρομολογήθηκε από τη FIBA πριν από μερικές εβδομάδες φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τόσο την Ευρωλίγκα, όσο και το ΝΒΑ, ήταν η αφετηρία για ένα μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς περιορισμούς και κυρίως με την αίσθηση της ενότητας που είναι το πιο βασικό. Εάν η Ευρωλίγκα όμως «πειράξει» τα ελεύθερα παράθυρα βάζοντας παράλληλα αγωνιστικές, τότε θα υπάρξει πιθανότατα θέμα αλλά δεν αναμένεται να το κάνει.

Επίσης οριστικοποιήθηκε ότι τόσο η Μακάμπι όσο και η Χάποελ δεν θα μπορούν να αγωνίζονται στο Ισραήλ.

Η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη ζώνη και μάλιστα ένας εκ των πυραύλων με τους οποίους απάντησε το Ιράν προκάλεσε ζημιές στην πολυκατοικία όπου διαμένει ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης και η οικογένειά του.

Ευτυχώς όλοι ήταν στην Ελλάδα και δεν έζησαν τον συγκεκριμένο εφιάλτη.

Πλησιάζει ο Ρογκαβόπουλος

Στο μεταξύ, όλο και πιο κοντά στην απόκτηση του Νίκου Ρογκαβόπουλου βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι προσφέρουν στον 23χρονο φόργουορντ ένα πολύ καλό συμβόλαιο που αγγίζει συνολικά τα 4.000.000 ευρώ για την επόμενη τριετία με τον παίκτη να θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Απλά δεσμεύεται με υψηλή ρήτρα (1.000.000 ευρώ) δεδομένου ότι έχει έναν χρόνο συμβόλαιο ακόμα, όμως η προοπτική του να μείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι ίσως αποτελέσει κίνητρο για την τωρινή του ομάδα (Μπασκόνια) να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε λίγο χαμηλότερο κόστος.

Οσον αφορά τον Ολυμπιακό, στην Ισπανία κάνουν λόγο για προσφορά της Ρεάλ για τον Πίτερς, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας αφενός διαψεύδουν ότι υπάρχει προσφορά και αφετέρου δεν σκοπεύουν να αφήσουν τον παίκτη τους.

n Ο Αθηναϊκός, τέλος, έχει βάλει στόχο να επιστρέψει ύστερα από χρόνια στην κορυφή της Α1 μπάσκετ των γυναικών και συνεχίζει την ενίσχυσή του με εξαιρετικές παίκτριες. Τελευταία προσθήκη η διεθνής γκαρντ Πηνελόπη Παυλοπούλου που επιστρέφει στην Ελλάδα (έπαιζε στην ουγγρική Σοπρόν) και για τα επόμενα τρία χρόνια θα φοράει τη φανέλα της ομάδας του Βύρωνα.