4+1 μηνύματα από τη σύγκρουση για την Προανακριτική

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με εξαντλητικές διαδικασίες, εντάσεις και πόλωση, η Βουλή κλήθηκε να αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με βάση το σκεπτικό της πλειοψηφικής πρότασης της ΝΔ (για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος) με ορίζοντα μια fast-track διαδικασία και την παραπομπή του απευθείας στον φυσικό δικαστή (Δικαστικό Συμβούλιο). Δίπλα στη δική του κάλπη, άλλες 13 κάλπες σηματοδοτούσαν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά να απεγκλωβιστεί πολιτικά από την τραγωδία των Τεμπών.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση και τους βασικούς πρωταγωνιστές της αναδείχθηκαν πέντε βασικά συμπεράσματα και για τις νέες στρατηγικές στην πολιτική σκηνή:

Επίθεση σε «συκοφάντες»

Με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περνά στην αντεπίθεση κατά του «συνεταιρισμού της τοξικότητας», όπως χαρακτήρισε την ετερόκλητη συμμαχία που συντάχθηκε με την πρόταση Καρυστιανού (Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητοι του Κινήματος Δημοκρατίας), η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να χαραχθεί μια διαχωριστική γραμμή έναντι της «χυδαίας απόπειρας των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα συλλογικό δράμα σε μια άθλια πολιτική σκευωρία», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με αποκορύφωμα την κατηγορία για «εσχάτη προδοσία». Φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε να «μη νομιμοποιήσει» διά της απουσίας του την ακραία ρητορική του ετερόκλητου «μετώπου», την οποία χαρακτήρισε «αθλιότητα», «σύμπραξη ακραίου λαϊκισμού», «εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και προσβολή της δημοκρατικής τάξης» που θυμίζει τις «πάνω και κάτω πλατείες» του 2015, τους φορείς των απόψεων αυτών «να νοσταλγούν τις “κρεμάλες στο Σύνταγμα”». Ο ίδιος άνοιξε απευθείας μέτωπο με τους «συκοφάντες», όπως τους αποκάλεσε, σημειώνοντας πως με την ίδια κατηγορία (της «εσχάτης προδοσίας») που του αποδίδουν, «δικάστηκαν οι χουντικοί πραξικοπηματίες και οι Εξι της Μικρασιατικής Καταστροφής». Οπως τόνισε «η δικαστική αναβάθμιση της υπόθεσης των Τεμπών δεν μπορεί προφανώς να ερμηνευτεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος». Αν και δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις τους, ωστόσο δήλωσε πως «δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη», γι’ αυτό και αποχώρησε όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, η οποία τόνωσε το κομματικό ηθικό. Κατήγγειλε τη «μεθοδική προσπάθεια να μετατραπεί το ανθρώπινο πένθος σε κομματικό πάθος και μία εθνική τραγωδία περίπου σε πολιτική κρίση», διακηρύσσοντας ότι «πρέπει να κλείσει αυτός ο τραυματικός κύκλος που δοκίμασε τη συνοχή της κοινωνίας και τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας» και κάνοντας λόγο για «”Τεμπορυχία”, όχι τυμβωρυχία…».

«Αλλοθι» από «χορηγούς»

Αποστάσεις ασφαλείας επέλεξε να τηρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από τους «πολιτικούς χορηγούς», όπως αποκάλεσε τη «συμμαχία των 4», που «έδωσαν άλλοθι» και επέτρεψαν στον Μητσοτάκη «να δραπετεύσει από τα μεγάλα ερωτήματα, από τα παιχνίδια που κάνει με τους θεσμούς και από την αθώωση του κ. Καραμανλή για τις κακουργηματικές του ευθύνες, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα». «Η σημερινή του προσωπική θεατρική παράσταση έχει και χορηγούς. Και δεν εννοώ οικονομικούς χορηγούς, όπως πιστοποιήθηκε στην υπόθεση της “Ομάδας Αλήθειας”, αλλά πολιτικούς χορηγούς», είπε χαρακτηριστικά. Και ναι μεν συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό ότι η «εσχάτη προδοσία» δεν έχει σχέση με τη δικογραφία, όμως ούτε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που υιοθετεί η γαλάζια πρόταση έχει σχέση με τη δικογραφία. «”Με λένε Ρίζο” είναι ο κ. Μητσοτάκης, “και όπως θέλω τα γυρίζω”» είπε ο Ανδρουλάκης καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό προσπάθεια «ο θύτης να εμφανιστεί ως θύμα» αποφεύγοντας να λογοδοτήσει και να αναλάβει κάποια ευθύνη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι δημιουργείται δεδικασμένο, αν απορριφθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ: «Θάβεται το κακούργημα οριστικά. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα διερευνήσει μόνο το δικό σας πλημμέλημα», είπε, κατηγορώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι «είστε ένα “πλυντήριο” της διαπλοκής και των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης».

Το ετερόκλητο μέτωπο

Κάποιοι ανέμεναν μια πιο επιθετική Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο φαίνεται πως η στρατηγική Μητσοτάκη να προσέλθει να αντιπαρατεθεί μόνος εναντίον όλων, στήνοντας σκηνικό «κατά μέτωπο» αναμέτρησης με το ετερόκλητο «μέτωπο των 4», περιόρισε τα περιθώρια μιας ακραίας σύγκρουσης εκτός ορίων. Αυτό δεν εμπόδισε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να επιτεθεί στον Πρωθυπουργό, τον οποίο διέκοψε κάποιες φορές την ώρα της ομιλίας του, αλλά και με τις βαρύτατες μομφές που επιφύλαξε για αυτόν χαρακτηρίζοντάς τον «εν αναμονή πρώην πρωθυπουργό», αλλά και «εν αναμονή μέλλοντα κατηγορούμενο». Η Κωνσταντοπούλου απάντησε στις μομφές του Μητσοτάκη κατά του «κατηγορητηρίου» της πρότασης της «συμμαχίας των 4» εις βάρος του λέγοντας πως «φέραμε για πρώτη φορά προς ψήφιση την πρόταση των συγγενών των θυμάτων, φέραμε αδιαμεσολάβητα αυτό που επιθυμούν οι συγγενείς και εσείς το χαρακτηρίσατε χυδαίο, αθλιότητα, μαύρη σελίδα», διερωτώμενη: «Γιατί δεν θέλετε η φωνή των πολιτών να ακούγεται στη Βουλή; Γιατί θέλετε να φιλτράρετε ό,τι δεν ελέγχετε!».

Ο δρόμος της αποχής

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά επέλεξαν τον δρόμο της αποχής από την ψηφοφορία ώστε να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία που επελέγη για ψήφιση ανά πρόταση και όχι ανά αδίκημα. Ο Σωκράτης Φάμελλος διαχώρισε τη θέση του από την ετερογενή συμμαχία: «Δεν ταυτιστήκαμε με μηδενιστικές, ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καιροσκοπικά το αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος», είπε, σημειώνοντας πως «όλα αυτά δίνουν μια διέξοδο στον κ. Μητσοτάκη να φανεί, από θύτης, θύμα, αλλά είναι υπεύθυνος για τη σύγκρουση και τη συγκάλυψη». Για «πρόταση – πραγματικό πλυντήριο για τον πρώην υπουργό σας, τον κ. Καραμανλή», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης στάθηκε απέναντι σε «μια λογική πλειοδοσίας ποινικού λαϊκισμού», καλώντας ταυτόχρονα «να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η Βουλή ως πλυντήριο για τις ευθύνες αυτής της κυβέρνησης για το έγκλημα στα Τέμπη».

Η απολογία

Την «ολόψυχη στήριξή» του στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής έδωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ζητώντας μάλιστα προσωπικά από τον καθένα συνάδελφό του να υπερψηφίσει τη πρόταση της ΝΔ, «ακόμα και από εκείνους που θεωρούν άδικη την παραπομπή μου», όπως είπε. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία ή κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε δηλώνοντας «αθώος» και προσβλέποντας στη κρίση της Δικαιοσύνης. Οσον αφορά αυτά που του προσάπτονται στη βάση των υπομνημάτων που του είχαν υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είπε ότι «μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια ενίσχυσα τον ΟΣΕ με 417 θέσεις εργασίας και σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ». «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα εκείνη. Τα δάκρυά μου ήταν αληθινά», είπε, σημειώνοντας πως «οι πολίτες δεν ζητούν κραυγές αλλά την αλήθεια». «Εκανα όσα μπορούσα, δεν ολιγώρησα, δεν αδιαφόρησα», πρόσθεσε.