Tι δείχνουν οι βαθμολογίες για τις βάσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογιών και την κλιμάκωση της βαθμολογίας, οι στατιστικές μας αναλύσεις δεν δείχνουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά.

Στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις γιατί στα Αρχαία και στη Γλώσσα οι επιδόσεις είναι περίπου ίδιες, ενώ στα Λατινικά σημειώθηκε μικρή πτώση που όμως εξισορροπείται από τη μικρή άνοδο στην Ιστορία. Στο δεύτερο πεδίο θετικών επιστημών στα Μαθηματικά το ποσοστό των αριστούχων από 11,41% αυξήθηκε στο 16,64% και στη Φυσική το ποσοστό των αριστούχων είναι αυξημένο κατά περίπου 2%. Την ανοδική πορεία την ανακόπτει λίγο η Χημεία όπου οι επιδόσεις φέτος ήταν χαμηλότερες. Αναμένεται μικρή αύξηση στις υψηλόβαθμες και πολύ μικρές διακυμάνσεις στις υπόλοιπες Σχολές.

Μικρές αυξήσεις

στις οικονομικές

Στο τρίτο πεδίο όπου ανήκουν και οι Ιατρικές Σχολές, η Φυσική θα ωθήσει τις βάσεις προς τα πάνω και αναμένουμε να τις φρενάρει η Βιολογία, κυρίως στα υψηλά κλιμάκια, γιατί τα ποσοστά των αριστούχων στο μάθημα αυτό μειώθηκαν. Η αναμενόμενη πτώση δεν θα ξεπερνά τα 100 μόρια. Στο τέταρτο πεδίο όπου ανήκουν οι Οικονομικές Σχολές και οι Σχολές Πληροφορικής θα δούμε μικρές αυξήσεις που οφείλονται στις πολύ καλύτερες επιδόσεις στην Οικονομία όπου το ποσοστό των αριστούχων από 20,19% που ήταν πέρυσι σκαρφάλωσε στο 29,33%. Είναι το αγαπημένο μάθημα των υποψηφίων όπου κάθε χρόνο συναντάμε πολύ καλές επιδόσεις. Οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά που τα θέματα είναι κοινά με το δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών είναι λίγο καλύτερες, σαφώς όμως πολύ χειρότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Αναμένουμε μικρές αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια και μικρές διακυμάνσεις στα μεσαία. Για τις Σχολές που απαιτούν εξέταση στα ειδικά μαθήματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί οι βαθμολογίες και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.

Οσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της για τέταρτη συνεχή χρονιά θα στερήσει το εισιτήριο εισαγωγής σε χιλιάδες υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν», αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με αριθμό που θα ξεπερνά τις 20.000. Η ΕΒΕ μεταβάλλεται κάθε χρόνο και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής των φροντιστηρίων

ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ