Ζημιές λόγω των δασμών

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελείας Porsche, Mercedes-Benz Group και Aston Martin παρουσίασαν χθες η καθεμία τον οδυνηρό αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ. Το συνολικό πλήγμα για τις τρεις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανήλθε σε 889 εκατ. δολάρια. Η γερμανική Porsche ανακοίνωσε ότι οι δασμοί εισαγωγής των ΗΠΑ οδήγησαν σε ζημία 400 εκατ. ευρώ (462 εκατ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Mercedes-Benz Group προειδοποίησε για δασμολογική επίδραση περίπου 370 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Αντίστοιχα, η βρετανική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για τα κέρδη, επικαλούμενη τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών και την ασθενή ζήτηση από την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος αύξησε τον Απρίλιο τους δασμούς στο 27,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκοντας να προστατεύσει και να ενισχύσει τον αυτοκινητοβιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν έκτοτε σημάνει συναγερμό, ιδίως δεδομένης της υψηλής παγκοσμιοποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες καλωσόρισαν την είδηση για μια εμπορική συμφωνία-πλαίσιο ΗΠΑ – ΕΕ την Κυριακή για δασμούς 15%, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για το κόστος που συνδέεται με τη νέα δασμολογική πραγματικότητα.

Σήμερα η καταβολή επιδόματος θέρμανση

Στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σήμερα, 31 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και επαλήθευσης του τελικού αρχείου δικαιούχων που εστάλη από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 28 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή της ΔΙΑΣ ΑΕ μέσω κατάθεσης στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ που έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Με αυξημένο επιτόκιο τα έντοκα

Με αυξημένο επιτόκιο θα γίνει η διάθεση της νέας σειράς έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,76% , από 1,70% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 999 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ κατά 2 φορές.

Επιστροφές προστίμων

Διευκολύνσεις για την έγκαιρη και ομαλή υποβολή φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, όπως η ασθένεια, ο τοκετός ή ο θάνατος του υπεύθυνου λογιστή. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην προστασία τόσο των λογιστών – φοροτεχνικών όσο και των πελατών τους. Η προθεσμία παρατείνεται τουλάχιστον 30 ημέρες από το κόλλημα που δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (μητρώο επικοινωνίας). Η νέα ρύθμιση καλύπτει δηλώσεις με προθεσμία υποβολής από 10/4/2023 και μετά. Τυχόν πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης υποβολής για δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις 10/4/2023 και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης ακυρώνονται, ενώ ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί επιστρέφονται.

Η ασφάλιση των κατοικιών

Σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων για τα καταστροφικά γεγονότα που προβλέπει ο νόμος. Αυτό επισημαίνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στην τριμηνιαία έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την καταγραφή του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών, με σκοπό την παρακολούθηση της τάσης και την κατανόηση της επίπτωσης των ενεργειών για την κάλυψη του κενού προστασίας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας. Η νέα έρευνα της ΕΑΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αφορά συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 31η Μαρτίου 2025 και συγκέντρωσε στοιχεία για 1.199.334 συμβόλαια (αύξηση κατά 0,8% σε σύγκριση με τα συμβόλαια των ίδιων ασφαλιστικών επιχειρήσεων την 31η Δεκεμβρίου 2024). Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας ανέρχεται σε 18,2% (με συμμετοχή στην έρευνα 23 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που καλύπτουν το 91,8% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας).

Ζητεί 14 ευρώ ανά ζώο στους πληγέντες

Επιστολή στην ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συγκεκριμένα στον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα και στους υφυπουργούς Ιωάννη Ανδριανό, Χρήστο Κέλλα απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ζητώντας την άμεση πληρωμή των 14 ευρώ ανά ζώο στους πληγέντες από την ευλογιά παραγωγούς για τις ζωοτροφές, όπως και την καταβολή όλων των εκκρεμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Mάλιστα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπενθυμίζει στο υπουργείο ότι οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει

Την Εθνική Τράπεζα καταγγέλλει η Ενωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ για την πολιτική της να μετατρέψει αυτόματα απλούς λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου (ακόμα και με μηδενικό υπόλοιπο) σε λογαριασμούς «Προνόμιο» με μηνιαία συνδρομή 0,80 ευρώ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναγνωρίζει ότι η ΕΤΕ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αρνηθούν την τροποποίηση, όμως κρίνει την πρακτική ως «καταχρηστική, αδιαφανή, παράνομη και αυθαίρετη». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωση δηλώνει ότι θα προβεί σε σχετικές νόμιμες ενέργειες, καλεί την ΕΤΕ να ανακαλέσει την πρακτική και το υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει νομοθετικά.