Ά. Μέρκελ: Ο Τσίπρας δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει – Είπα όχι στον Σόιμπλε για το Grexit

Για την ελληνική οικονομική κρίση, το Grexit και τις δικές της πρωτοβουλίες αυτή τη δύσκολη αυτή περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με αφορμή της κυκλοφορία του βιβλίου της «Ελευθερία».

«Ενημέρωνα στον Σόιμπλε κάθε δύο ώρες», είπε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για το Grexit. Θυμήθηκε πως ο Σόιμπλε έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διακυμάνσεις στις ισοτιμίες του ευρώ.

«Εγώ είπα όχι, είμαστε μία Ένωση, έχουμε αναλάβει ευθύνες, δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Το 2011. έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», τόνισε και διευκρίνισε πως ήταν ξεκάθαρη ότι η ίδια δεν ήθελε το Grexit. «Ήξερα ότι αυτή μου η θέση θα δημιουργούσε εντάσεις ανάμεσα σε μένα και τον Σόιμπλε. Γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε εκτός την Ελλάδα, είχα πει ‘ελάτε μαζί μου στις Βρυξέλλες’, και τηλεφωνούσα κάθε δύο ώρες στον Σόιμπλε και τον ενημέρωνα».

Όπως ανέφερε, «το ερώτημα ήταν τότε αν θα μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα μόνη της, αυτή ήταν η βασική μου απορία. Επίσης λαμβάναμε στοιχεία που δεν ήταν σωστά, άρα δεν ξέραμε πώς θα προχωρήσουμε. Ηξερα ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό και ανεξάρτητο. Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ, πρόταση που είχε απορριφθεί. Η Ελλάδα είχε μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αυτό το γνώριζα».

Και είπε χαρακτηριστικά: «Ήξερα ότι υπήρχαν ατασθαλίες, ακόμα και από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν οι Έλληνες ή οι Γερμανοί. Υπάρχουν εργατικοί και οκνηροί παντού».

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε, μάλιστα, πως ήταν «ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο» και περιέγραψε τις πρώτες συναντήσεις που είχε, αφού έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα.

«Μου είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα» και, επικαλούμενη τη «ρήτρα μη διάσωσης» που υπήρχε στο ευρώ, σημείωσε πως «δεν μπορούσα να δώσω χρήματα».

«Εγώ πίστευα ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κούρεμα χρέους. Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί διαφωνούσαν», προσέθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά «μου έλεγαν ‘είσαι τρελή’ που επιμένεις για το κούρεμα».

«Ο Τσίπρας δεν με παραπλάνησε, ήταν ειλικρινής»

Η πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία της με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η τέχνη στην πολιτική είναι, έχεις δύο θέσεις και ξέρεις ότι δεν θα συγκεραστούν ποτέ, άρα η τέχνη ήταν να διαμορφώσεις μια κοινή θέση».

«Είναι σημαντικό να ακούς τον άλλο και θεωρώ σημαντικό ότι ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής, δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει. Στην πρώτη συνάντηση συμφωνήσαμε για τη διαδικασία, πώς θα κινηθούμε στην πορεία», επισήμανε, προσθέτοντας πως «και οι δύο είχαμε τη βούληση να δουλέψουμε πάνω στη δύσκολη υπόθεση – εγώ δεν ήθελα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και αυτός δεν ήθελε μνημόνιο».

Στη συνέχεια, πάντως, είπε πως «ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα» της πολιτικής της καριέρας η κλήση με την οποία ενημερώθηκε για το δημοψήφισμα.

Αποφάσισαν να μιλήσουν τηλεφωνικά, όπως, και σε αυτή την κλήση ο Αλέξης Τσίπρας την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. «Όταν τον ρώτησα “ποια θα είναι η σύστασή σας”, είπε “όχι”», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας τής ξεκαθάρισε πως δεν ήθελε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα»

«Χαίρομαι που στην Ελλάδα έχετε ξεπεράσει την κρίση και προχωράτε», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην ερώτηση τι θα έλεγε στον σημερινό Έλληνα, απάντησε: «Θα έλεγα καταφέραμε πολλά, δεν μπορώ να φανταστώ την Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα».

«Με εντυπωσίασε η αντοχή και η ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της κρίσης – αναρωτήθηκα αν οι Γερμανοί θα άντεχαν. Είστε ένας ωραίος και ισχυρός λαός, από τον οποίο θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά.

Καμία από τις επιλογές που έκανε για να χειριστεί την ελληνική κρίση δεν θα άλλαζε, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο, λέει η Άνγκελα Μέρκελ, ακριβώς δέκα χρόνια μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και ενώ εκείνη είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά αναφέρθηκε εκτενώς στο πως έζησε την περίοδο εκείνη και απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου υποστήριξε ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες, θα τους έλεγε όμως “ευχαριστώ” που άντεξαν και κράτησαν τη χώρα εντός της ευρωζώνης.

Η ίδια, δήλωσε πληγωμένη από το γεγονός ότι ο ελληνικός Τύπος της εποχής, αλλά και οι διαδηλωτές τη συνέδεαν με τον ναζισμό. Την πλήγωνε, όμως, όπως είπε, και το γεγονός ότι άκουγε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, “είναι εκείνο, είναι το άλλο”: Δεν μπορείς, είπε, να κρίνεις έναν λαό με βάση στερεότυπα, αφού έτσι δεν θα δεις και δεν θα λύσεις το πρόβλημα.

«Όχι, δεν θα ζητούσα συγγνώμη γιατί πίστευα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει και που δεν μπορούσα να αλλάξω την ελληνική πολιτική. Αυτό έπρεπε να γίνει εσωτερικά. Αλλά θα ήθελα να πω πως κατανοώ και ευχαριστώ όλους εκείνους που σήκωσαν τέτοιο βάρος για να παραμείνουν στην ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο πρόσφεραν στην Ευρώπη καλή υπηρεσία. Μείναμε ενωμένοι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Γι αυτό ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι είχα απόλυτη συναίσθηση του τι περνούσαν πολλοί άνθρωποι» είπε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας στην ερώτηση για το αν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες για τα όσα πέρασαν την περίοδο της κρίσης.

«Δεν υπάρχουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί. Όπως, δυστυχώς, υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, έτσι υπήρχαν και κάποιες ελληνικές. Αντίστοιχα υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο εργατικοί Γερμανοί και Έλληνες. Πρέπει να εξετάζω κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αν ξεκινήσω να κρίνω ένα ολόκληρο έθνος με βάση κάποιο στερεότυπο τότε έχω αποτύχει και δεν μπορώ να επιλύσω κανένα πρόβλημα. Φυσικά, και με πλήγωνε όταν κάποιος έλεγε ότι οι Έλληνες είναι τούτο και εκείνο.

Φυσικά, και ο ελληνικός λαός τότε έλεγε ότι οι Γερμανοί ήταν πάντα τσιγκούνηδες και διεφθαρμένοι. Είχαμε μπροστά μας ένα πρόβλημα και ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτές οι γενικεύσεις» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ για τα στερεότυπα και τα όσα είχαν ακουστεί για τους Έλληνες σχετικά με το πόσο εργάζονται και αν είναι τεμπέληδες.

«Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010 κατάλαβα το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα»

Για το πότε ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε ότι υπήρχε θέμα χρέους στην Ελλάδα, η Μέρκελ απάντησε: «Έγινα Καγκελάριος το 2005, και το 2009 είχαμε ξανά εκλογές. Το SPD αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό και δημιουργήθηκε ένας νέος συνασπισμός με το φιλελεύθερο κόμμα FPD. Ουσιαστικά το 2009 με 2010, αντιλήφθηκα για πρώτη φορά ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα πολύ υψηλό ελληνικό χρέος.

Νομίζω πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε τη βαρύτητα του χρέους και έπειτα οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί ενεργοποιήθηκαν και επεσήμαναν το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέγεθος του προβλήματος στο σύνολό του το κατάλαβα Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2010».

«Με εξέπληξε ότι κανένας δεν ρώτησε τον Παπανδρέου τι ήθελε να κάνει»

Για τη συνάντηση του 2010 με τον Παπανδρέου σχετικά με τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρει η Ελλάδα, η πρώην Καγκελάριος είπε: «Δεν ήταν ο Παπανδρέου που αιτήθηκε οικονομική ενίσχυση αλλά κυρίως οι ανησυχίες του Ζαν Κλοντ Τρισέ, του τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα του Μπαρόζο, τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Νικολά Σαρκοζί τότε προέδρου της Γαλλίας. Αλλά εγώ δεν καταλάβαινα όπως υποστήριζαν όλοι γιατί πρέπει εμείς να κάνουμε κάτι προτού ο ίδιος ο πρωθυπουργός Παπανδρέου μας πει τι σκοπεύει να κάνει. Επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση και εγώ έπρεπε να κατανοήσω τι περίμεναν από τη Γερμανία. Φυσικά, μας έβλεπαν ως την πιο δυνατή οικονομία και έτσι περίμεναν από μας να λύσουμε το πρόβλημα. Αλλά, ξέρετε, δεν είχε σχεδιαστεί έτσι το ευρώ, αλλά ώστε κάθε χώρα να εφαρμόζει δική της οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Ωστόσο, μετά οι άνθρωποι έλεγαν ότι ήθελαν χρήματα από τη Γερμανία μολονότι το ευρώ δεν δημιουργήθηκε όπως επιβεβαίωσε ρητά και το Συνταγματικό μας Δικαστήριο για να στηρίζει οικονομικά η μία χώρα την άλλη. Έτσι, δεν είχα ούτε νομικά τη δυνατότητα να παρέμβω. Οπότε η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και για την Ελλάδα και για την Γερμανία.

Με εξέπληξε ότι κανένας δεν ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό τι ήθελε να κάνει. Η Επιτροπή είχε ορίσει ότι έπρεπε να περισταλεί το 4% του ΑΕΠ ένα τεράστιο ποσό. Ο Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί ο κόσμος θα διαδήλωνε στους δρόμους. Εγώ περίμενα να αντιδράσει επιτέλους ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν είχε φυσικά ακόμα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο όπως κατάλαβα εκ των υστέρων. Πρέπει, βέβαια, να πει κάποιος ξεκάθαρα από πού θα προέλθει αυτό το 4% και νομίζω, δεν ήταν έτοιμος ακόμα, και αυτό δεν αποτελεί κατηγορία, να πεις πώς θα το κάνει. Είχε γίνει πρωθυπουργός, είχε μια κληρονομία την οποία έπρεπε να διαχειριστεί. Ίσως όλα να είχαν εξελιχθεί ηπιότερα αν δεν είχαμε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Γιατί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κλόνισε όλες τις τράπεζες, ανά τον κόσμο».

«Δεν ήθελα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ»

Στο ερώτημα για το αν η ίδια έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται το Grexit, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι απόφασή της ήταν να κάνει τα πάντα για να μείνει η χώρα στην ΕΕ και πως δεν υπήρχε σχέδιο εξόδου.

«Αυτό επανεμφανίστηκε πιο έντονα αργότερα, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Σκέφτηκα πολύ πάνω σε αυτό το ερώτημα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότεροι από ένα νόμισμα. Η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα στην ΕΕ. Λέμε πάντα ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και τώρα αυτή η χώρα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ; Νομίζω ότι όταν η Ευρώπη κάνει πισωγυρίσματα, είναι πολύ κακό.

Στεναχωρήθηκε πολύ, όταν έλαβε χώρα το Βrexit. Γι αυτό το καλοκαίρι του 2010 μέχρι το 2011 το σκέφτηκα πολύ καλά και αποφάσισα αμετάκλητα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν νομίζω, όμως, ότι κανείς μπορεί να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Γι΄ αυτό και έχω δεχτεί έντονη κριτική μιας και πάντα έλεγα τα πράγματα, όσο άσχημα, με το όνομά τους. Στη συνέχεια έσκυψα πάνω στο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πάντα με σεβασμό και αγάπη για τη χώρα.

Όταν όμως μαθαίναμε ότι οι βρεφικές τροφές πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία, τότε ξέραμε ότι ο πληθυσμός τις αγόραζε 20 με 30% ακριβότερες απ΄ ό,τι αν τις αγόραζε στα σούπερ μάρκετ. Ή όταν μαθαίναμε ότι δεν υπήρχε κτηματολόγιο. Αυτά έπρεπε να τα διορθώσουμε. Έτσι, είπε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Γιατί έστω και μία αποχώρηση μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο καταστρέφοντας εν δυνάμει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

«Με πλήγωσε όταν με συνέδεσαν με τον ναζισμό»

Η πρώην Καγκελάριος ρωτήθηκε για τα σχόλια που υπήρχαν στον ελληνικό Τύπο για την ίδια και πώς την έκαναν να νιώσει: «Όχι ωραία. Φυσικά με πλήγωσε όταν με συνέδεσαν με τον ναζισμό και τις διαδηλώσεις που γίνονταν τότε. Ήρθα μια φορά εδώ και σε κάθε πλατεία γινόταν και διαδήλωση. Έπρεπε να διασχίσω πολύ γρήγορα την πόλη, κάτι που φυσικά δεν μου άρεσε.

Η πολιτική όμως δεν είναι μια εκδήλωση για να περνάς ευχάριστα. Το σημαντικό είναι πως ήμουν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Ορισμένες φορές με ενοχλούσε που ενδεχομένως κάποιες κοινωνικές ομάδες έπρεπε να υποφέρουν περισσότερο από άλλες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων πολιτικών και δεν μπορούσα να παρέμβω».

Η πρώτη συνάντηση με τον Τσίπρα και το δημοψήφισμα

«Συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες και τον προσκάλεσα να με επισκεφτεί. Η αρχή της επίσκεψης ήταν λίγο παράξενη, επειδή στεκόμουν μπροστά στην Καγκελαρία και τον περίμενα. Πίσω από την Καγελαρία είχε συγκεντρωθεί μια ομάδα του Αριστερού Κόμματος. Τον άκουσα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να ακούει τη Διεθνή. Στάθηκα εκεί με όλους τους φωτογράφους και αναρτιόντουσαν τι θα κάνει η Μέρκελ αν ο Τσίπρας χαιρετίσει πρώτα τους συντρόφους του. Περνώντας μπροστά από το άγημα του είπα πως ήταν κάπως περίεργο να πάει πρώτα στους αριστερούς και μου απάντησε πως πρέπει πάντα να στηρίζουμε τους δικούς μας. Βρήκα έξυπνη την απάντησή του» είπε η Μέρκελ για την πρώτη της συνάντηση με τον Τσίπρα.

Όσο για το δημοψήφισμα και πώς αντέδρασε στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Δεν ήξερα τι να πω. Είχαμε διαπραγματευτεί όλη τη νύχτα. Θα επέστρεφε στην πατρίδα του και θα μιλούσε στο κόμμα του. Τον ρώτησα τι περιμένεις να γίνει και μου απάντησε δεν ξέρω. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη ότι το κόμμα και η κυβέρνηση του θα έλεγαν ναι θα το κάνουμε αυτό. Μας κάλεσε και μας είπε ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα σε λίγες μέρες, ενώ δεν μας είχε απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Τον ρώτησα ποια είναι η θέση του και μου είπε φυσικά υπέρ του όχι. Τα έχασα και του είπε “πολύ ενδιαφέρον”.

Δεν είχα σχέδιο για Grexit γιατί δεν είχα καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από αυτή την κίνηση και φυσικά ήξερα ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για την παραμονή ή όχι στο ευρώ».

The post Ά. Μέρκελ: Ο Τσίπρας δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει – Είπα όχι στον Σόιμπλε για το Grexit appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.