Αγρια ζώα με συμπεριφορά κατοικίδιου

Σκηνή που θύμιζε κινηματογραφική ταινία καταγράφηκε πρόσφατα στο Νεστόριο Καστοριάς, όταν μία καφέ αρκούδα εντοπίστηκε να κάνει βόλτες στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου της περιοχής, όπου συνήθως παίζουν μικρά παιδιά. Το ασυνήθιστο περιστατικό, όμως, δεν είναι το μοναδικό καθώς το τελευταίο διάστημα αρκούδες εντοπίζονται μέσα στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, αυτή τη φορά στους Αμπελόκηπους Καστοριάς, μία γυναίκα με την 8χρονη εγγονή της βρέθηκαν αντιμέτωπες, στη μέση του δρόμου, με μια αρκούδα, η οποία μόλις είχε πηδήξει από έναν τοίχο. Ευτυχώς, το μεγαλόσωμο ζώο, το οποίο έδειχνε φοβισμένο, τράπηκε σε φυγή, περνώντας από την… αυλή σπιτιού.

Ολο και πιο συχνά, άγρια ζώα «πιάνονται στα πράσα» να κυκλοφορούν στα πεδινά ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο ζωολόγος και εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος Ζωολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Κομηνός, η άγρια ζωή δεν κατεβαίνει στην πόλη, «είναι ήδη εκεί. Η ελληνική περιφέρεια έχει ερημώσει, έχει εγκαταλειφθεί από τον άνθρωπο, ένα μεγάλο μέρος της έχει δασώσει. Οπότε τα άγρια ζώα βρίσκουν χώρο και εύκολη τροφή και αφήνουν τα δάση και τα βουνά και κατεβαίνουν πιο κοντά στον άνθρωπο. Τέτοια είδη είναι αυτά που τρέφονται με τα πάντα, όπως ο λύκος, η αλεπού, ο ασβός, το τσακάλι και φυσικά η αρκούδα», σημειώνει ο κ. Κομηνός. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός ζώων, όπως τα αγριογούρουνα και το ζαρκάδι, έχει αυξηθεί πολύ.

Γεννιούνται πιο κοντά στον άνθρωπο

Η όλο και πιο συχνή συνύπαρξη του ανθρώπου με τα άγρια είδη, έχει κάνει τα ζώα να λειτουργούν με άλλα κριτήρια, «μην ξεχνάμε πως πολλά από τα άγρια ζώα πλέον γεννιούνται όλο και πιο κοντά στον άνθρωπο κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαφέρει η συμπεριφορά τους με αυτή που έχουν τα ίδια είδη, τα οποία ζουν, όμως, στο φυσικό τους περιβάλλον», προσθέτει ο ζωολόγος.

Διηγείται, μάλιστα, ένα περιστατικό, λίγο πιο μακριά από το Μπάφι της Πάρνηθας, στο οποίο ήταν μάρτυρας ο ίδιος πρόσφατα, την ώρα που πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα. «Ξαφνικά ακούσαμε έναν θόρυβο και διαπιστώσαμε πως μία αλεπού είχε μπει στο αυτοκίνητο και καθόταν και μας κοίταζε. Κάποια στιγμή βγήκε και κάθισε δίπλα μας, έκανε τούμπες, όπως οι σκύλοι. Είχε συμπεριφορά κατοικιδίου», εξηγεί ο κ. Κομηνός.

Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά είναι περιοχές που βλέπουν όλο και πιο συχνά άγρια ζώα, κυρίως αρκούδες, στους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών, με τις τοπικές κοινωνίες να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Μάλιστα, το θέμα με τις αυξανόμενες εμφανίσεις αρκούδων εκτός δασικών εκτάσεων και μέσα σε κατοικημένες περιοχές και σε αγροτικές εγκαταστάσεις της Δυτικής Μακεδονίας, έφτασε μέχρι και στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου, προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Στο Σέιχ Σου κυκλοφορούν λύκοι και αγριογούρουνα δίπλα σε ανθρώπους που κάνουν τζόγκινγκ. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη των ζώων κοντά τους». Κι αν πιστεύει κανείς πως αυτά δεν μπορούν να συμβούν στην Αθήνα, κάνει λάθος, καθώς στις αρχές Ιουλίου τέσσερις μικρές αλεπούδες εντοπίστηκαν να κάνουν βόλτες στον… Εθνικό Κήπο!

Πάντως, σε μελέτη που πραγματοποιεί ο Θεόδωρος Κομηνός για την ύπαρξη τσακαλιών και λύκων σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, έχει παρατηρήσει πως από τον περασμένο Μάρτιο, ιδίως στην Καστοριά, η παρουσία αρκούδων και λύκων είναι μεγάλη. «Αυτή η κατάσταση, η οποία σαφέστατα είναι επικίνδυνη καθώς πρόκειται για άγρια είδη, έχει ενταθεί καθώς τα ζώα βρίσκουν πολύ ευκολότερα τροφή. Είναι συχνό το φαινόμενο σε περιοχές λίγο έξω από τον αστικό ιστό να πετιούνται νεκρά ζώα και σκουπίδια που… προσελκύουν τις αρκούδες, όπως και τα οπωροφόρα δέντρα».