
Ενας ασυνήθιστος και άγριος «πόλεμος» ξέσπασε χθες στο ευρύτερο πεδίο της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις κυβερνητικές επιλογές για την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων – και σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου αναμένει με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Πρωτίστως επειδή στις αντιμαχόμενες πλευρές το πρόσταγμα έχουν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη». Ο τίτλος και μόνο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ προϊδέαζε και τον πλέον αδαή για την ένταση και τη σφοδρότητα του περιεχομένου της, με αιχμή του δόρατος τις πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές για τις θέσεις των αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο, που η Ενωση κρίνει ότι στην ουσία ακύρωσε τον νόμο για την ψήφο των δικαστών. Πού εδράζεται το… τέλος των ψευδαισθήσεων; Στο ότι, όπως καταγγέλλει η ΕΔΕ, ούτε ένας από τους αρεοπαγίτες που είχαν ψηφιστεί από τους ανώτατους δικαστές για τη θέση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου δεν επελέγη από την κυβέρνηση.
«Καταργήστε τον!»
«Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας» καταλήγουν οι δικαστές, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία.
«Δεν θα πάμε σε κράτος δικαστών…»
Ο Φλωρίδης από την πλευρά του όχι μόνο σήκωσε το γάντι, αλλά περίπου κατήγγειλε την ΕΔΕ ότι η αντίδρασή της παραπέμπει σε διαφορετικό καθεστώτος. Απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις αιτιάσεις περί αγνόησης της γνώμης των δικαστών όσον αφορά την προαγωγή των συναδέλφων τους, ανέφερε πως «ευτυχώς, η χώρα διαθέτει Σύνταγμα. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να τηρηθεί και θέλουν να επιβληθούν συσχετισμοί πάνω στο κοινοβούλιο και την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό» πρόσθεσε και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, κατέληξε: «Δεν θα πάμε από κράτος συντεταγμένης πολιτείας σε κράτος δικαστών… Η αυτονόμηση της δικαστικής εξουσίας οδηγεί σε καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία».
Στο ΦΕΚ οι αλλαγές
Για να επανέλθω στην αφορμή, πάντως, επισημαίνω ότι στο τέλος του περασμένου Ιουνίου δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι… άδειασε ο Αρειος Πάγος. Εκτός από την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα, που τη διαδέχθηκε η Αναστασία Παπαδοπούλου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επελέγησαν προ ημερών και εννέα νέοι αντιπρόεδροι που αναλαμβάνουν και επισήμως πλέον καθήκοντα μετά τη χθεσινή δημοσίευση των ονομάτων τους στο ΦΕΚ. Οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου είναι οι Αθανάσιος Θεοφάνης, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτης Πλαστήρας, Χρυσούλα Πλατιά, Βαρβάρα Πάπαρη, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Μιχαήλ Αποστολάκης. Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν και τα ονόματα των νέων αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, οι οποίοι προήχθησαν από τον περασμένο Ιούνιο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Μεταξύ αυτών σημειώνω ότι είναι η Ελένη Ράικου, η οποία έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις και είχε καταγγείλει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για προσπάθεια παρεμβάσεων στο έργο της όταν χειριζόταν την υπόθεση της Novartis, αλλά και η άλλοτε επικεφαλής της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, η οποία είχε υπογράψει μεγάλο αριθμό άρσεων απορρήτου επικοινωνιών στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
«Ηρεμα νερά» και με τα Σκόπια
Μένει να αποδεχθεί εάν έλιωσαν οι πάγοι, αλλά σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον βορειομακεδόνα ομόλογό του Τίμκο Μουτσούνσκι. Ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας τη μείζονα σημασία της «πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής» της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας έναντι όλων (erga omnes). Η συζήτηση, πάντως, ήταν πιο εύκολη για τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Σκόπια σε ποικίλους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η διασυνδεσιμότητα, στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Συμφωνήθηκε δε η ενίσχυση της συνεργασίας στους εν λόγω τομείς μέσω και του Σχεδίου Ανάπτυξης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.